Category Archives: ekoloģiskais transports



Vecie tramvaji Rīgā un citās pilsētās

Latvijas galvaspilsētā ik pa laikam, kādā no maršrutiem, kursē retro tramvajs. Taču pārsvarā tas notiek svētku dienās. Tomēr pasaulē ir pilsētas, kurās vecie tramvaji darbojas līdzās modernajām mašīnām, un pēc tiem ir pieprasījums ne tikai tūristu, bet arī vietējo iedzīvotāju vidū.

 

old_tram

 

Lasīt tālāk


Taksometri-bruņurupuči

Taksometru kompānijām ikdiena nav viegla. Tirgū valda augsta konkurence, un tāpēc regulāri jāizdomā jaunus «knifiņus», kuri palīdzētu uzņēmumam izcelties. Tomēr tas nav viegls uzdevums, jo viss jau sen ir izdomāts. Dempingot? Nepateicīga lieta. Un viena taksometru kompānija no Japānas, nogurusi no bezgalīgiem cenu kariem, piemeklēja interesantu jautājuma risinājumu.

 

Lasīt tālāk



Elektromobiļi: labi aizmirstais vecais

Šodien var šķist, ka elektromobiļi parādījās samērā nesen. Tomēr tas nav tā: 2015. gadā izpildījās 120 gadi kopš šo aparātu ražošanas sākuma. Pēc mūsdienu mērauklām, tā bija sīksēriju ražošana, tomēr pats fakts. XX gs. sākumā tie jau diezgan aktīvi tika izmantoti ikdienā. Pat vairāk – daudzi uzskatīja, ka nākotne ir nevis spēkrati ar iekšdedzes dzinēju, bet gan elektromobiļi.

 

Viena no valstīm, kur elektromobiļi XX gs. sākumā, pēc tā laika mērauklas, tika aktīvi izmantoti – ASV. Piemēram, Ņujorkā un Bostonā tie darbojās kā taksometri un ne tikai. Pašā augšā redzamā attēlā – pazīstamā Brodveja. Izņemot pajūgu transportu un kabeļu tramvajus, attēlā redzami divi automobiļi. Pa kreisi – tūristu autobuss. Pa labi – taksometrs. Abi darbojas uz elektrības. Aiz loga – 1905. gads.

 

Lasīt tālāk



Divstāvu trolejbusi – Londonas transporta vesture un perspektīvas

Šodien Londonā nav trolejbusu. Taču kādreiz bija: 1931…1962. gadam Anglijas galvaspilsētā bija ap 70 trolejbusu maršrutu. Starp citu, paši trolejbusi pārsvarā bija pārtaisīti no autobusiem – zināmiem divstāvu Routmaster (sk. foto). Vēsture atkārtojās: Londonas vadība jau ne pirmo gadu nopietni domā par elektriskā sabiedriskā transporta atgriešanu pilsētas ielās.

 

1503_London_trolleybus_4

 

Lasīt tālāk


Elektromobiļu pārdošanas apjomi Norvēģijā

Elektromobiļiem nav pieprasījuma? Skatoties, kurā valstī. Piemēram, Norvēģijā, to ir diezgan daudz. Iemesls – vienkāršs: nodokļi, kuri tiek maksāti, iegādājoties automobili – diezgan augsti, degviela – praktiski visdārgākā pasaulē, parkošanās un maksas ceļi – arī nav lēti. Tajā pašā laikā, elektromobiļi no visiem minētiem nodokļiem un maksām – atbrīvoti, un tāpēc tiek pārdoti gandrīz kā karsti pīrādziņi.

 

1411_Norway_electro
Lasīt tālāk


Электрический снегоход нестандартной конструкции

В преддверии зимы, на одной из выставок, австрийская фирма Mattro Mobility Revolutions продемонстрировала любопытный аппарат: снегоход на электротяге, визуально напоминающий кресло на гусеничном ходу.

 

ziesel (4)

Lasīt tālāk