Divstāvu trolejbusi – Londonas transporta vesture un perspektīvas

Šodien Londonā nav trolejbusu. Taču kādreiz bija: 1931…1962. gadam Anglijas galvaspilsētā bija ap 70 trolejbusu maršrutu. Starp citu, paši trolejbusi pārsvarā bija pārtaisīti no autobusiem – zināmiem divstāvu Routmaster (sk. foto). Vēsture atkārtojās: Londonas vadība jau ne pirmo gadu nopietni domā par elektriskā sabiedriskā transporta atgriešanu pilsētas ielās.

 

1503_London_trolleybus_4

 

Šādas vēlmes iemesls – piegāzētība. Šī problēma īpaši aktuāla ir Londonas centrā. Un pat fakts, ka pieeja uz centru privātam transportam tiek ierobežota, situāciju neglābj. Piemēram, uz tās pašas Oksford strītas regulāri ir vērojama tāda parādība kā sastrēgumi, kurus veido praktiski tikai autobusi. Saprotams, ka gaiss no tā tīrāks nepaliek.

 

Tādu parādību var regulāri redzēt centrālās Londonas ielās. Un, ja šos visus autobusus aizstāt ar trolejbusiem, kvēpu būs mazāk.
Tādu parādību var regulāri redzēt centrālās Londonas ielās. Un, ja šos visus autobusus aizstāt ar trolejbusiem, kvēpu būs mazāk.

 

Bez šaubām, ka trolejbusa satiksmes ieviešana – dārgs pasākums. Vadu ievilkšana vien cik maksā. Tomēr, pēc Londonas vadības domām, palaist trolejbusus tomēr vajadzēs. Lai arī ne pa visu pilsētu, bet kaut vai tādās problemātiskās vietās kā Oksford strīta.

 

WARNING:  PICTURE SCANNED FOR OVERNIGHT NEWS Buses

 

Starp citu, pašus trolejbusus ir plānots ražot jau pēc zināmas shēmas – no divstāvu autobusiem, bet konkrēti – uz nesen debitējošā cetutās paaudzes Routmaster. Jautājums par trolejbusiem jau ne pirmo gadu atrodas apspriedes līmenī. Ņemot vērā esošo situāciju, izredzes, ka projekts tiks realizēts dzīvē – diezgan lielas.

 

1503_London_trolleybus (3)

 

P.S.

Vakar un šodien

 

Kādreiz Londonā bija ne tikai trolejbusi, bet arī tramvaji. Tramvaju perioda augstākais punkts bija 1934. gadā.

 

1503_London_trolleybus_tram_1

 

Toreiz 2 500 tramvaji pārvadāja miljardu pasažieru. Lielāka tramvaju daļa elektroenerģiju saņēma nevis pa vadiem kā parasti, bet gan pa sliedi, kura bija izlikta starp ceļiem.

 

1503_London_trolleybus_tram_2

 

1935. gadā vadība nolēma aizstāt tramvajus ar modernāku transporta veidu – trolejbusiem. Kādu laiku šie divi transporta veidi darbojās paralēli.

 

1503_London_trolleybus_6

 

Trolejbusu ziedu laiki iekrita uz 1952. gadu. Tolaik Londonas parks no 1 800 vienībām bija lielākais pasaulē.

 

1503_London_trolleybus_FE

 

Tajā pat gadā britu galvaspilsētā pilnībā izzuda tramvajs. Trolejbusi noturējās līdz 1962. gadam, bet tad tie piedzīvoja tramvaju liketni: līnijas likvidēja, vadus noņēma. Bet, ja gandrīz visi tramvaji tika sagriezti metāllūžņos, tad trolejbusi devās sava mūža beigas pavadīt uz Spāniju un Portugāli, kur tie tika pārtaisīti par dīzeļautobusiem.

 

1503_London_trolleybus_7

 

1503_London_trolleybus_8

 

2000. gadā, 48 gadus pēc izzušanas, tramvaji Londonas ielās parādījas atkal: pilsētas dienvidu daļā sāka darboties Tramlink tīkls.

 

1503_London_trolleybus_tram_2000

 

Tramvaju tīkla darbības rezultāti tika atzīti par veiksmīgiem. Tāpēc, ja britu galvaspilsētā tika atjaunots tramvajs, tad kāpēc gan lai atkal neparādītos trolejbusi?

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb