Moto izstāde: īsumā tiem, kuri nebija

Raritātes motocikli, koka divritenis, kuteris-buksētājs un daudz kas cits.

 

Gaidām auto izstādi (15…17. aprīlim). Bet pagaidām – nedaudz iespaidi par moto tehnikas izstādi, kura tradicionāli risinājās Ķīpsalas izstāžu centrā.

 

 

Dalībnieku vidū bija, pēc iepriekšējām izstādēm, pazīstamas sejas, tomēr netrūka arī interesantu momentu.

 

Kas gan var būt ekoloģiskāks par velosipēdu? Divritenis ar koka rāmi.

 

 

01

 

Izskatās nestandarti un dārgi. Maksā – tāpat. Par šo naudu var iegādāties motorizētas divriteņu tehnikas vienību. Lai arī tas nav īpaši draudzīgi apkārtējai videi, toties nevajag griezt pedāļus.

 

02

 

Vienkāršo divriteņu bija daudz. Arī to vidū bija sastopami interesanti modeļi. Kā būtu ar gulošo velosipēdu par 1000 EUR?

 

03

 

Vispār šis izgudrojums pareizi saucas «ligerads».

 

04

 

Ligeradi parasti ir ātrāki nekā klasiskie divriteņi, labākas plūdlīniju formas dēļ. Šī paša iemesla dēļ, tie netiek pielaisti velosipēdu sacensībām (notiek ligeradiem speciāli paredzētas sacīkstes).

 

05

 

Negribas griezt pedāļus, taču dvēsele tik un tā grib kaut ko ekoloģisku? Bija arī tādi piedāvājumi. Piemēram, Taizemē ražotais poļu skūteris. Izrādās, ka ir iespējams arī tāds.

 

06

 

Preces apraksts – lakonisma paraugs. Īsums – talanta māsa.

 

07

 

Pēc uzņēmuma pārstāvju teiktā, ar vienu akumulatora uzlādi ir gana, lai veiktu 50…60 km. Uzlādi var veikt no sadzīves rozetes.

 

Bija arī citi poļu skūteri. Turklāt ražoti tieši Polijā. Piemēram, modelis ar 50 cm³, 2-taktu šķidrumdzeses motoru un variatora pārnesumu kārbu. Riteņu izmērs – 13 collas. Maksimālais ātrums – 50 km/h. Aparātam ir disku bremzes un LED apgaismes tehnika. Cena – aptuveni 1 600 EUR.

 

 

08

 

Dizains ir izpildīts 1960. gadu stilā. Tehnika tiek pārdota zem Junak zīmola: vecāka gadagājuma cilvēki iespējams atcerēsies šo nosaukumu.

 

09

 

Pēc Otrā Pasaules kara, zem Junak zīmola Polijā tika ražoti motocikli. Uzņēmums darbojās līdz 1989. gadam. 2010. gadā zīmols tika atjaunots, un šodien ar šo nosaukumu tiek ražoti vairāki desmiti skūteru un motociklu modeļi.

 

Lūk, piemēram, maksiskūters – Eiropā populārs formāts. Šis ir 125 cm³ modelis.

 

 

10

 

Bet zemāk – ne vairs veco modeļu stilā radīts aparāts, bet gan īsta klasika: skūters (tolaik to sauca par motorolleri) Čezeta 502-02. 1960. gada modelis. 1-cilindra, 2-taktu 175 cm³, 8 z.s. dzinējs. Aparāta svars – 141 kg, maksimālais ātrums – 80 km/h. Riteņu izmērs – 12 collas.

 

11

 

Pastāvēja dažādas modifikācijas. Bija pat versijas ar blakusvāģi un piekabi.

 

13

 

Čezeta savulaik bija ļoti populārs. Tas tika eksportēts uz 20 pasaules valstīm, to skaitā arī uz PSRS.

 

12

 

Motorolleris tika izstādīts Jawa kluba stendā. Kāds sakars? Viss ir vienkārši. Sākotnēji ieroču, bet vēlāk motociklu rūpnīca CZ Strakonice A.S. pēckara gados bija daļa no Jawa apvienības.

 

Retro Moto stendā bija izstādīti arī vairāki klasiskie motocikli. Ekspozīcijas pārsvarā tika veltīta «Iž» markai.

 

 

14

 

Padomju motosporta leģenda «Iž Jupiter Š-12». 350 cm³ forsētais dzinējs palīdzēja 125 kg smagam aparātam attīstīt ātrumu 180 m/h, kas tolaik bija ļoti nopietns rādītājs. Sānsveres leņķis – ne mazāks par 50 grādiem. Gaitas rezerve ar vienu uzpildi – vismaz 130 km.

 

15

 

Vēl viens savā ziņā kulta motocikls – «Iž Plaņeta Sport». Pilotpartija (500 vienības) tikai izlaista 1973. gadā, bet realizācija caur tirdzniecības tīklu uzsākta 1974. gada jūnijā. Absolūti jaunu 340 cm³ motoru, pirmo reizi Padomju Savienībā, aprīkoja ar dalīto eļļošanas sistēmu un modernu, Japānas firmas Mikuni karburatoru. Dzinēja jauda bija 32 z.s., kas kombinācijā ar zemo sausmasu (135 kg) ieskrējienu no 0 līdz 100 km/h ļāva veikt 11 sekundēs, bet maksimālais aparāta ātrums bija 140 km/h. Spēka agregāts tika stiprināts pie rāmja nevis pa tiešo, bet gan caur gumijas spilventiņiem, kas samazināja vibroslodzi.

 

16

 

Pirmo eksemplāru cena bija tam laikam augsta – 1005 rubļi, taču turpinājumā tā vēl pieauga: līdz 1200 rubļiem. Tas bija dārgāk par importējamo čehu motociklu «Jawa». Pirmie «Plaņeta Sport» aparāti augsti tika vērtēti vietējo motociklistu aprindās, jo tajos plaši tika izmantotas importa detaļas: Koni amortizatori, Denso elektroaprīkojums, Japānas apgaismes tehnika un jau minētais Mikuni karburators. Turpinājumā, lai samazinātu spēkrata cenu, pēdējais tika nomainīts pret padomju karburatoru K-62M, bet motora jauda – samazināta līdz 28 z.s. Ar gadiem motocikla ražošanas kvalitāte arvien samazinājās, tāpēc 1984. gadā, pēc PSRS mērauklas dārgo motociklu, zemā pieprasījuma dēļ, pārstāja ražot.

 

Galvenais eksponāts.

 

 

17

 

17-1

 

Mazais, uz taburetes izvietotais – motocikla «Iž Jupiter 3K» (1971…1981) modelis. 347 cm³ dzinējs attīstīja 25 z.s. Maksimālais ātrums bija 120 km/h. Tāpat kā populārajam «Jawa 350» spēkratam.

 

Kā būtu jāizskatās kuterim, kura cena ir 140 000 EUR? Laikam, kaut kā tā. Tas ir Nautique G23: to sauc par kuteri-buksētāju.

 

 

18

 

Aparāts tiek izmantots priekš veiksērfa un veikborda. Šie ekstremālie sporta veidi sevī apvieno ūdens slēpes, snovbordu, skeitu un sērfingu. Veiksērfs un veikbords parādījās 1980. gados ASV, un šodien ir pietiekami populārs.

 

19

 

Pilns kutera-buksētāja apraksts – garš stāsts. Īsumā: šādam aparātam aiz sevis ir jāformē noteiktu vilni. Šim nolūkam ir nepieciešama speciāla korpusa forma. Tiek izmantota arī veiksērfa sistēma. Uz Nautique G23 uzstādītā sistēma ļauj vadīt vilni, nepārvietojot kuterī balastu un nepārsēdinot pasažierus pa bortiem. Ir pat «Surf Select» modulis, kurš ļauj kutera vadītājam, brauciena laikā, vadīt vilni.

 

20

 

Kutera parametri – iespaidīgi. Garums, bez platformas – 7.01 m, platums – 2.59 m, pašmasa – 2676 kg, balasta ietilpība – 1293 kg, pasažierietilpība – 13 cilvēki. Degvielas rezerve – 246 litri, dzinējs – 5.3 litri, 355 z.s. Ir pieejamas arī jaudīgākas versijas: līdz 550 z.s.

 

21

 

No sērijas «ne tikai atpūtai, bet arī saimniecībai». Kāpurķēžu komplekts maksā 2 400 EUR. Šādas klases kvadracikls, ar visu uzkares mehānismu, var maksāt līdz 20 000 EUR.

 

22

 

Bet te – kvadracikls par 380 EUR. Kāpēc tik maziņš, rozā un lēts? Tāpēc, ka bērnu.

 

23

 

Kopumā bija ko redzēt, un izstāde kopumā izdevās. Gaidām auto izstādi (15…17. aprīlis) un ceram, ka tā būs vismaz tik pat interesanta.

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb