Porsche 924: tautas sporta vāģis

Šis modelis bija pilnīgi netipisks Porsche: dzinējs − priekšpusē, dzesēšanas sistēma – ar dzesēšanas škidrumu, nevis gaisu, cena − šķietami pievilcīga. Pat vēl vairāk: platforma un motors – nav pašu izgatavoti. Vairāki šī zīmola pielūdzēji pret jaunradīto auto attiecās pietiekami negatīvi, tomēr tieši šis modelis palīdzēja ražotājiem ne tikai uzlabot finansiālo stāvokli, bet pie viena arī ļaujot Porsche zīmolam kļūt aizvien populārākam un masveidīgākam.

 

Priekšsvēsture: 1972. gadā kompānijaия VW vērsās pie Porsche ar pasūtījumu izstrādāt aizmgurējās piedziņas kupejauto ar priekšpusē izvietotu motoru. Pēcāk, samilzušās finansiālās krīzes rezultātā, VW no projekta atteicās par labu vienkāršajam priekšējās piedziņas hetčbekam Scirocco.

 

Nedaudz vēlāk kompānija Porsсhe, kuru tāpat iedragāja krīze, nolēma: klamdēļ gan neizmantot jau gandrīz praktiski gatavu izstrādni, un neuzsākt jauna budžeta modeļa ražošanu? Projekta tiesības tika izpirktas no VW, un jau 1975. gadā debitēja Porsche 924.

 

 

 

Auto komponējums nebija pilnībā klasiskais mašīnām ar aimugurējo piedziņu. Dzinējs, kā jau minējām, atradās priekšpusē, piekare – aizmugurē. Tas nodrošināja praktiski ideālu svara sadalījumu pa asīm (52:48). Motors un transmisija tika savienoti ar cauruli, caur kuru iet kardāns. Dažkārt šādu komponējumu sauc Transaxle, lai gan tas nav pilnībā korekts termins.

 

Sava dzinēja jaunajai mašīnai Porsche nebija, sākt jauna izstrādi no nulles – dārgi, Tādēļ Porsche ”aizņēmās” 2,0 litru Audi dzinēju ar šķidruma dzesēšanu.

 

 

Mehāniskā iesmidzināšana un jaunā bloka galva atļāva kāpināt jaudu no 100 līdz 125 ZS. nav daudz, bet pat ar šādu motoru vieglais auto ieskrējās no 0 līdz 100 km/h nieka 9,6 sek., tā maksimālajam ātrumam sasniedzot 204 km/h. Līdzarto, 924. ne īpaši daudz zaudēja dinamikā 911. bāzes versijām, bet maksāja pusotru reizi lētāk: 23 240 vācu marku (ap 10 tūkst. USD).

 

 

Аuto pilnībā atšķīrās no klasiskajiem Porsche: priekšējā piekare − parastā, atsperu, pakaļējās bremzes − bungu, pat mašīnas salikšana nenotika Porsche rūpnīcā Štutgartē, bet gan Audi piederošajā bijušajā NSU rūpnīcā Nekārsulmā. Starp citu, pircējus tas neuztrauca. Sverīgākais bija cits: iespēja ”pa lēto” piepulcēties leģendārajam zīmolam. 1977. tika realizēti 25 000 eksemplāru − tajā laikā Porsche tas nozīmēja lielu pārdoto auto apjomu.

 

 

Foto no reklāmas, kurā Porsche 924 tiek pozicionēts kā ģimenes automobilis. Nonsenss? Daļēji, lai gan automašīna bija pietiekami praktiska. Tas tomēr nav vien divdurvju kupejauto, bet gan praktiski trīsdurvju hetčbeks. Stikla jumtiņš trešo durvju vietā – tam laikam neparasts risinājums.

 

 

Aizmugurē – pavisam šauri, bet bērniem vietas pietiks.

 

 

Priekšējās daļas ”rozīnīte” − automātiski paceļami un nolaižami starmeši. tajos laikos vēl nevajadzēja augu diennakti braukt ar ieslēgtām tuvajām ugunīm, tāpēc dienā tās varēja paslēpt auto aerodinamikas uzlabošanai. Jāpiebilst, ka, aerodinamiskās pretestības koeficients bija diezgan zems: 0,36 Сх.

 

 

1978. gadā parādījās versija 924 Turbo: dzinējs attīstīja 170 ZS., bet uz abām asīm jau bija disku bremzes.

Vēlāk uz Porsche 924 bāzes tika radīts modelis 944 ar 2,5 litru motoru. Mašīna debitēja 1982. gadā. Starp citu, arī parastajam Porsche 924 bija labs noiets – vērl līdz 1982. gadam tika uzbūvēts simttūkstošais eksemplārs.

 

 

 

1980. gadu vidū Porsche 924 ar 2 litru dzinēju jau izskatījās blāva, bet bija svarīgi piedāvājuma gammā saglabāt budžeta modeli, tāpēc radās versija 924S ar 15ZS motoru no 944. Starp citu, arī 944. kļuva arvien jaudīgāka: tā Turbo versijā dzinējs attīstīja 220 ZS − tikai par 11 ZS mazāk, nekā Porsche 911 bāzes modeļa dzinējs.

 

 

Gan 924., gan 944., ir piedalījušies ļoti daudzās sporta sacensībās, demonstrējot iespaidīgus rezultātus. Tieši Porsche 944 Turbo ar milzīgu 42 apļu atrāvienu uzvarēja 24 stundas ilgušajās sacīkstēs Nelson Legend ASV Ohaijo štatā. Aptuveni tai pat laikā tika radīts arī meitas uzņēmums Porsche Cars North America. Tas ir likumsakarīgi, jo tieši ASV tika realizēti aptuveni 30% no saražoto 924. skaita.

Viena no visjaudīgākajām Porsche 924− 210 versijām – spēcīgā Carrera GT, kas īpaši radīta sacīkšu versiju ommologācijai. Izgatavoti ap 400 eksemplāru.

 

 

12 gadu laikā kopumā tika radīti ap 150 000 924. un 944. modeļu auto. Jau šis fakts pats par sevi runā par to, ka ”nepareizā” Porsche atbalstītāju ir izrādījies vairāk, nekā pretinieku. mūsdienās šie modeļi tiek uztverti kā raritāte līdzās ”pareizajiem” klasiskajiem Porsche, un izsolēs kolekcionāriem tiek pārdotas par visai lielu naudu.

 

 

Starp citu, pēctam, kad Porsche auto klāstā ir parādījušies apvidus auto un pie tam vēl dīzeļi, vai 924. un 944. modeļi vairs uzskatāmi par ”nepareizajiem”?

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb