Mums – mazāki, Ķīnā – lielāki

Mūsdienu globalizācijas ietvaros vieni un tie paši modeļi tiek piedāvāti dažādos tirgos. Kā ir zināms, ķīniešu tirgū ir pieejamas tādas versijas, kuru nav nedz Eiropā, nedz ASV.

 

 

Kaut kā sagribējās mazliet paburkšķēt par “vispasaules netaisnīgumu”.

 

Sakiet, vai Jums patīk BMW 3 Series? Daudzi atbildēs pozitīvi. Tad nākamais jautājums: vai Jūs apmierina vietas plašums uz aizmugurējā sēdekļa? Precīzāk sakot – tā neesamība? “Man ir vienalga” – atbildēs kāds, – “Es sēžu pie stūres, nevis braucu aizmugurē”. Labi, bet pieņemsim, Jūs dažreiz pārvadājat pasažierus, kurus gan neapskaudīsi.

 

Bet tas ir pie mums. Ķīnā ir pieejamas citas BMW “trijnieka” versijas: pagarinātas. Tur gan ir normāla telpa aizmugurē.

 

 

 

Labi, BMW “trijnieks” − to tiešām bieži vien pērk sev, bet kā ar ģimenes auto? Kaut gan, pozitīvas tendences ir tomēr novērojamas.

 

Ķīniešu Tiguan L Eiropā ir pieejams ar nosaukumu Allspace. Jā, jā, sākumā šo mašīnu būvēja ķīniešu tirgum. Riteņu bāze tika palielināta par 110 mm, tātad attālums starp asīm ir tāds pats, kā platformas krosoverim Škoda Kodiaq (2791 mm). Aizmugurē ir brīvāk.

 

 

 

Tomēr šis drīzāk ir izņēmums. Speciāli Ķīnai tika un tiek ražoti ari citi nedaudz izstiepti modeļi: Skoda Yeti, BMW X1 u.t.t. Pirmās paaudzes Volkswagen Tiguan arī tiek piedavāts nedaudz pagarināts. Mums, protams, tādu mašīnu nebija.

 

 

Tas ir BMW X1 Ķīnai. Mūsu X5 pat ir šaurāk.

 

 

 

Ķīniešu BMW “trijnieks” ir plašāks nekā mūsu “piecinieks”. Bet ķīniešu “piecinieks” ir plašāks nekā mūsu “septītnieks”.

 

BMW 5 Series Sedan Long Wheelbase
BMW 5 Series Sedan Long Wheelbase

 

Pagarinātie “septītnieki” Ķīnā arī ir. Bet parastie, īsie, nez kāpēc, nav tik populāri.

 

 

Ķīniešu biznesa klasi patiesi var uzskatīt par biznesa klasi. Dažos eiropiešu automobiļos dažkārt jūties par pasažieri maršrutniekā, kur sēdekļi ir novietoti cieši viens pie otra, lai vairāk cilvēku salīstu iekšā.

 

 

 

 

 

Mercedes-Benz E-Class W212 Ķīnai.

 

 

Tas ir – W213.

 

 

 

Volkswagen Phideon Ķīnai. Pavisam noteikti ir plašāks par parasto VW Passat B8.

 

 

Versijas, kas tiek piedāvātas Ķīnā, tiek parasti sauktas par pagarinātām. Tikai Internetā joko, ka Eiropas un ASV mašīnas būtu pareizāk saukt par saīsinātām.

 

Normāli izstiepties – krāšņuma pazīme? Laikam jā, jo pie mums par normu nez kāpēc tiek uztverts šaurums.

 

Un tagad – pats interesantāais. Ķīniešu-pilsētnieku vidējais augums ir 165 cm vīriešiem un 155 cm – sievietēm. Eiropiešu vidējais augums – 177 cm, sievietēm – 165 cm. Šie ir vidējie statistiskie dati, kas laikam nav visprecīzākie.

 

 

Ar neapbruņoti aci var pamanīt, ka aizvien vairāk cilvēku ir garāki par 180…190 cm, jo īpaši Skandināvijas valstīs.

 

Tad sanāk – īsākiem cilvēkiem plašākas automašīnas, savukārt, garākiem – pretēji, šaurākas? Sakiet – kur tad pasaulē ir taisnīgums?

 

Vai pagarinātās automašīnas ir ne tik veiklas? Ne jau nu tik ļoti, lai tas būtu neērti. Bāzes palielināšana ir pavisam neliela. Toties darbība ir vienmērīgāka.

 

 

Ko Jūs domājat par šo? Vai Jūs nopirktu pagarinātu automašīnu, ja tāda iespēja rastos?

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb