Taksīši Mumbajā − raritātes uz ceļiem

Kā zināms, pa tās pašas Londonas ceļiem braukā daudz melno kebu taksometru, kas ir saražoti pirms 20…30 gadiem un kurus var uzskatīt par raritātēm. Bet, ja Londonā tamlīdzīga transporta izmantošana – tradīciju godināšana, tad, piemēram, Indijas Mumbajā senie taksomotori uz ceļiem – ne tās labākās ekonomiskās situācijas sekas. Bet visizplatītākais Mumbajas taksomotors ir Premier Padmini, kurš tika ražots Indijā no 1964…2000. gadam praktiski bez izmaiņām.

 

1503_India_taxi (3)

 

 

Pēc būtības, Premier Padmini tas ir pārveidots FIAT 1100 Delight: vēl senāks automobilis nekā zināmais FIAT 124, kurš kalpoja par bāzi padomju Žigulim.

 

1503_India_taxi- (4)

 

Pašā Itālijā FIAT 1100 Delight tika ražots no 1939…1967. gadam, bet mūsdienu Indijai tāda mašīna – nav slikts variants. Dzinējs – 1.1 l, 42 z.s. PK – 4-pakāpju.

 

1503_India_taxi- (5)

 

Tikai pavisam drīz šādu taksometru skaits nedaudz samazināsies: saskaņā ar izdoto nesen Indijas valdības rīkojumu, par 25 gadiem vecāki automobiļi nedrīkst strādāt par taksīšiem.

 

1503_India_taxi- (1)

 

Tiesa gan, pēc jaunā likuma pieņemšanas, raritātes taksomotoru skaits ne visai samazinājās. Daļa taksistu vienkārši nogāja pagrīdē, jo mainīt mašīnu nav finanšu iespējas.

 

1503_India_taxi- (8)

 

Bet daļa mašīnu joprojām palika par taksomotoriem. Jo no vairākiem desmitiem tūkstošiem Mumbajas Premier Padmin, tikai kādi 8 tukstoši ir vecāki par 25 gadiem. Bet tie, kuri no konveijera nogāja 2000. gadā, pat pēc jaunā likuma, drīkst strādāt par taksīšiem līdz 2025. gadam.

 

1503_India_taxi (10)

 

P.S.

Noformēšanas nianses

 

1503_India_taxi (11)

 

Priekš eiropieša, kas ir atlidojis uz Mumbaju, brauciens ar vietējo taksomeru var šķist par ekstremālu atrakciju. Un ne tikai dēļ sajūtām, ka spēkrats kuru katru brīdi izjuks, bet braukšanas maniere – kurš ir nekaunīgāks, tam ir taisnība.

 

1503_India_taxi (5)

 

Bail ir arī tāpēc, ka absolūti nav skaidrs, kā taksis izskatās, kur braukt – priekšējais stikls biezā slānī ir aizkarināts ar dažādiem kareklīšiem.

 

1503_India_taxi (1)

 

Lieta ir tāda, ka Indijā transportu, kurš nes ienākumu, ir pieņemts izpušķot. Tāda mašīna liecina par to, ka tās īpašniekam ir nauda tāpēc, ka viņa pakalpojumam ir pieprasījums. Bet tas nozīmē, ka viņam var ticēt.

 

Travel Pictures Ltd

 

Šeit kadreiz jau tika stastīts par kraviniekiem Pakistānā, kuri atgādina jaungada egli. Indijas kravinieki arī tā izskātas, bet ar taksīšiem – situācija nedaudz atšķiras. No ārpuses izpušķot spēkratu praktiski nedrīkst, jo taksometriem ir jābūt vienotam ārējam izskatam. Bet izpušķošanu no iekšpuses neviens neliedz. Attēlos ir redzamas diezgan pieticīgi izpušķotas mašīnas.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb