Auto no elektronikas un radio vēstures

Chrysler marka mūsu praktiskajiem tautiešiem, pirmkārt, asociējas ar ietilpīgu un, kā jau visi amerikāņi, komfortablu Grand Vojager. Bet pasaules vēsturē tomēr paliks cita mašīna: Chrysler Imperial 1956.
 
imperial_2

 
Korporācijai Chrysler piederēja auto detaļu ražotājs Mopar (kas, tāpat kā Chrysler, šobrīd ir daļa no FCA Fiat Chrysler Automobiles). 1955.g. 28. Aprīlī, sadarbībā ar Philco (tolaik vismodernākais elektronikas ražotājs, kas no 1961.-1974. piederēja Ford Motor Co.), Chrysler prezentēja pasaulē pirmo pilnībā tranzistoru auto radio (The all-transistor car radio) Mopar model 914HR.
 
imperial_3
 
Tolaik tranzistori tikai sāka parādīties un tādi paši tika izmantoti arī superdatoros (parastie datori arī aizņēma veselas istabas un vēl strādāja uz lampām).
 
imperial_4
imperial_5
 
Tādā veidā ar slavenā auto detaļu ražotāja palīdzību Chrysler Imperial 1956 ieņēma vietu ne tikai auto, bet arī elektronikas un radio vēsturē. Četru durvju sedans maksāja $5175 ($36000 šodienas cenās), radio uztvērējs $150 ($1000) (ar 8 lampām $113.80($765), bet vajadzēja gaidīt 10 minūtes, kamēr lampas uzsildās).
 
Chrysler reklāmas dod mums iespēju redzēt cilvēkus, kuri brauca ar slavenu mašīnu un klausījās radio ar vēsturiskā aparāta palīdzību (vismaz pēc mārketinga departamenta gudrinieku uzskatiem):
imperial_6
 
P.S. Būšu godīgs, man nav nekādas darīšanas gar to, ka tolaik radio bija sabāzti 12 tranzistori, bet šodien 120000000. Pastāv pretīgs fakts: 20. gadsimta vidū rītdienas tehnoloģijas maksāja tikpat kā 21. gadsimta sākumā maksā vakardienas tehnoloģijas! Vai nav cūcība?!
 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb