Kā noparkoties divu valstu teritorijā vienlaicīgi

Tā nav drukas kļūda.  Holandes un Beļģijas reobežas ir tāda pilsētiņa – Bārle (Baarle), kur šāda situācija ir reāli iespējama. Starpvalstu robeža patiešām iet cauri pilsētai.

 

1504_Baarle_06

 

Šis stāsts sākās vēl senos laikos. Ilgu laiku divas karaļvalstis – Beļģija un Holande – nekā nevarēja vienoties viens ar otru par to strīdus teritoriju statusu, kuras atradās apkārt Bārles pilsētiņai. Galu galā, kādam tas apnika, un robežu nolēma novilkt pēc fakta: teritorija, kur dzīvo flāmi, ies pie Beļģijas, bet apgabali ar holandes īpašniekiem likumīgi paliks Holandē. Neitrālās zonas nav: zeme pieder vai nu vieniem, vai nu otriem.

 

1504_Baarle_02

 

Šodien tas izskatās interesanti: robeža iet tieši pa pilsētas ielām, vietām pat sadalot vienu māju divās valstīs.

 

1504_Baarle_12

 

Tiesa gan, agrāk tas nebija diez cik interesanti, jo radīja reālas problēmas pilsētas iedzīvotājiem: lai nokļūtu ciemos pie draugiem vai uz darbu, kas atradās kaimiņos esošā rajonā, bija jāšķērso robežkontroles punktu.

 

1504_Baarle_old

 

Galīgās robežas tika novilktas 1998. gadā. Tad arī tika likvidēti robežkontroles punkti, novelkot vienkārši robežu pa pilsētu. Problēmu atrisināja iestāšanās Eiropas Savienībā. Šodien robeža ir apzīmēta ar krustiņiem, kuri ir uzzīmēti uz ceļa seguma. No vienas puses – «B» burts, kas nozīmē Beļģija, bet no otras – «NL»: Nīderlande.

 

1504_Baarle_04

 

Pilsēta viena, be nosaukumi – dažādi.

 

1504_Baarle_03

 

Uz lielā rādītāja – Bārle, Holandes daļa saucas Nassau, bet beļģu – Hertoga.

 

1504_Baarle_01

 

Cieņu raisa pilsētas iedzīvotāju komercapķērība. Bārle – maza provinces pilsētiņa, bez īpašiem vēstures pieminekļiem. Neviens par to nezinātu, bet iedzīvotāju mācēja padarīt šo apdzīvoto vietu par tūrisma objektu, pateicoties tieši sadalījumam divās valstīs.

 

1504_Baarle_09

 

Šodien uz Bārli atbrauc daudz tūristu un ar interesi kursē pa pilsētu, skaitot to, cik reizes dienā viņi šķērsoja pilsētas robežu. Te palīdz karte, kuru bezmaksas var saņemt Bārles tūristu ofisā.

 

1504_Baarle_tur

 

Parkošanās pilsētā, par laimi – bezmaksas. Tikai jalieto parkošanas pulkstenis. Ja nav – tajā pašā tūristu veikalā to var nopirkt. Norādi laiku, kad esi novietojis mašīnu un vari iet pastaigā.

 

1504_Baarle_park

 

Šis riteņbraucējs tūlīt šķērsos valsts robežu.

 

1504_Baarle_13

 

Bet šie ir jau to izdarījuši.

 

1504_Baarle_11

 

Kaķis-pārbēdzējs arī nav pret to, lai no Belģijas aizietu pastaigā uz Holandi.

 

1504_Baarle_14

 

Automobiļi pilsētiņā – ar beļģu un holandiešu numuriem. Holandes numuri izskatās interesanti: tie ir no plastmasas un izmērā – lieli. Bet cipari uz tiem atgādina skaitļus, kurus agrāk lika iekšā sierā, tajā skaitā – Holandes.

 

1504_Baarle_07

 

Visunikālākais auto pilsētā. Pieder kādam no vietējiem: beļģu numuri.

 

1504_Baarle_15

 

Situācija ir interesanta. Bet, kā jau tika minēts, Bārle – piemērs tam, kā problēmu pārvērst par peļņas avotu, padarot nomali par intensīvi apmeklējamu tūrisma objektu.

 

1504_Baarle_main

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb