Lielo koku pārstādīšanas mašīna

Pārvest lielu augošu koku no vienas vietas uz citu – grūts uzdevums. Sarežģītība slēpjas ne vien iekraušanā un transportēšanā, bet arī tanī, kā koku uzmanīgi izrakt no zemes, ar saknēm, bet pēc tam pārstādīt jaunā vietā. Šiem nolūkiem ir paredzēta specializēta tehnika.

 

1504_treemover (3)

 

Vispār, lielo koku pārstādīšanas varianti ir vairāki. Bet, parasti, visi tie ir saistīti ar vairāku tehnikas vienību piesaistīšanu: tas ir ekskavators, speciāls satvērējs, pacelšanas krāns, pārvadāšanas tralis u.c. Process ir diezgan darbietilpīgs. Vai to ir iespējams kaut kā vienkāršot? Vienas Teksasas kompānijas inženieri nolēma, ka to var izdarīt, un izgatavoja speciālu ierīci, kura vienlaicīgi kalpo gan koka izrakšanai un iestādīšanai, gan arī tā transportēšanai.

 

1504_treemover

 

ekārta ir paredzēta to koku pārstādīšanai, kuru garums ir līdz 35 metriem. Aparāts izskatās kā piekabe, kuru parasti piekabina traktoram. Pilns tā augstums transportēšanas stāvoklī – 7.5 m, garums – 12 m, bet platums ir 9 m.

 

1504_treemover (1)

 

Kravnesība ir 112 tonnas, kausa apjoms – 19 m³. Šī piekabe ir pasaulē lielākais koku hidrauliskais ekskavators.

 

1504_treemover (5)

 

Evakuatora gredzenam ir slēgmehānisms, kurš atveras, piebraucot pie koka. Tad desmit naži pēc kārtas nolaižas uz zemi koka pacelšanai.

 

1504_treemover (4)

 

Kombinētais kausa spiediens ir 337 tonnas, tāpēc zemes slānis kopā ar koka saknēm izņemas viegli. Protams, ka kokam var būt garas saknes, un tās tiek bojātas. Bet ar tādu ievērojamu kausa apmēru, vecie koki izdzīvo 98% gadījumu.

 

1504_treemover (2)

 

Kopumā pasaulē ir trīs tādas mašīnas, kuras ik gadu pārvadā aptuveni 1 000 kokus. Mašīna – protams sarežģīta un nav lēta. Bet, kā parāda prakse, ekonomiski saprātīgāk ir izmantot vienu tādu agregātu nekā vairākas tehnikas vienības.

 

Video redzams koka pārstādīšanas process.

 

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb