All posts by gints berzinhs




Atmiņas no 1990. gadiem: «karstie» turbo-sedani ar pilnpiedziņu

Kuram autoražotājam 1990. gados modeļu gammā bija jaudīgi pilnpiedziņas sedani? Pirmā atbilde, kura nāk prātā – Subaru un Audi. Tā tas arī ir. Tomēr tas nav galīgais saraksts. «Karstie» turbo-sedani ar pilnpiedziņu bija vairāku ražotāju modeļu klāstā. Tās bija interesantas mašīnas. Taču šodien vairums no tām ir aizmirstas.

 

sierra

 

Lasīt tālāk



Кроссоверы сегодня и 70 лет назад

Каждый из автопроизводителей любит себя похвалить, и каждый хотел бы примерить лавры первопроходца в чем-либо. Как-то на глаза попался старый автожурнал, где Toyota RAV4 первого поколения называют первым в мире кроссовером. Что-то подобное доводилось слышать, например, и про Honda СR-V первого поколения, и про многие другие автомобили подобного класса. Но все эти рассказы про «первый в мире», мягко говоря, не очень соответствуют действительности. На самом деле кроссоверы появились на несколько десятков лет раньше.

 

1509_first_crossovers_01_rav4-1

 

Lasīt tālāk


Krosoveri šodien un pirms 70 gadiem

Katrs autoražotājs mīl sevi paslavēt. Un katrs gribētu piemērīt pioniera laurus kādā no jomām. Reiz acīs patrāpījās vecs auto žurnāls, kur pirmās paaudzes Toyota RAV4 tiek saukts par pirmo krosoveru pasaulē. Kaut ko līdzīgu ir nācies dzirdēt, piemēram, arī par pirmās paaudzes Honda CR-V, un par daudziem citiem šīs klases automobiļiem. Tomēr visi šie stāsti par «pirmo pasaulē», maigi sakot, neatbilst īstenībai. Patiesībā krosoveri parādījās par dažiem gadu desmitiem ātrāk.

 

1509_first_crossovers_01_rav4-1

 

Lasīt tālāk


Italdesign: Džudžaro aiziešana un pagātnes konceptkāri

Masu saziņas līdzekļos nesen parādījās ziņa par to, ka Italdesign ateljē dibinātājs – leģendārais Džordžeto Džudžaro aiziet no savas kompānijas, pārdodot atlikušās akcijas VW koncernam. Kas nozīmē to, ka no Italdesign pāri paliek tikai nosaukums. Žēl gan. Italdesign – tas ir vesels autobūves laikmets. Bet kompānijas radītājs Džudžaro ir bijis autors daudziem automobiļiem, kuri autobūves vēsturē atstāja paliekošas pēdas: pirmie VW Golf, Passat un Audi 80, DeLorean DMC-12, Lotus Esprit, Alfa Romeo Brera u.c. Šodien ir interesanti paskatīties uz veciem Italdesign projektiem. Pirmkārt, interesanti, kā pirms 20…40 gadiem cilvēki iedomājās nākotnes auto. Bet, otrkārt, raugoties uz pagātnes konceptkāriem, kārtējo reizi apstiprinās patiesība par to, kas viss jaunais – tas ir labi aizmirsts vecais.

 

1509_Giugiaro-zag

 

Lasīt tālāk



Jeep: safari tuksnesī – tehnika, atmosfēra un nedaudz vēstures

Ik pa laikam Jeep ražo interesantus automobiļus. Tie nav koncept-kāri vai perspektīvo modeļu izstāžu maketi. Tie ir braukšanai paredzēti modeļi, kuri ir domāti diezgan nežēlīgai ekspluatācijai. Auto ir izpildīti iepriekšējo gadu Jeep modeļu stilā, bet tehniskais piepildījums – no esošiem modeļiem. Priekš kam ir vajadzīgi tādi dīvaini, uz pirmo skatu, automobiļi? Tie ir šova-kāri, kuri ir paredzēti uzmanības piesaistīšanai. Bet būvēti tie tiek dalībai vienā no lielākiem Amerikas bezceļu festivāliem – Easter Jeep Safari, kurš ik gadu risinās Moaba tuksnesī, Jūtas štatā. Starp citu, šis ir viens no vecākiem šoviem: šogad tas notika 49. reizi.

 

1504_Jeep_Safary_tolpa

 

Lasīt tālāk


Šarnīru savienotie pašizgāzēji – daži parametri un pielietošanas sfēra

Vienā no specializētajām izstādēm, kompānija Volvo Trucks, līdzās vienkāršiem kraviniekiem, kārtējo reizi demonstrēja šarnīru savienotos pašizgāzējus. Interesanti ir tas, ka pēc Volvo pārstāvju vārdiem, daži izstādes apmeklētāji izbrīnījās: vai tad zviedru ražotājs izlaiž tādas mašīnas? Un, kur tās tiek pielietotas?

 

ART_A30F_S_178.tif

 

Lasīt tālāk

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa