Šarnīru savienotie pašizgāzēji – daži parametri un pielietošanas sfēra

Vienā no specializētajām izstādēm, kompānija Volvo Trucks, līdzās vienkāršiem kraviniekiem, kārtējo reizi demonstrēja šarnīru savienotos pašizgāzējus. Interesanti ir tas, ka pēc Volvo pārstāvju vārdiem, daži izstādes apmeklētāji izbrīnījās: vai tad zviedru ražotājs izlaiž tādas mašīnas? Un, kur tās tiek pielietotas?

 

ART_A30F_S_178.tif

 

Šarnīru savienotie automobiļi – tas ir atsevišķs, specializēts virziens. Un tādas mašīnas ražo ne tikai Volvo, bet arī, piemēram, Caterpillar, Komatsu, John Deer un vēl ap desmit citu kompāniju.

 

B30D

 

Tādas tehnikas pielietošanas sfēra – galvenokārt būvniecība: kad pie būvējamiem objektiem nav iespējams vai ir neizdevīgi veidot aprīkotus piebraucamos ceļus. Tā pat, šarnīru savienotie kravinieki tiek izmantoti dažādās ieguves jomās, piemēram, karjeros, ar neaprīkotu piebraukšanu. Bildē redzamie darba apstākļi – nebūt nav caurejamības robeža.

 

ART_A40F_ST

 

Šarnīru savienotā konstrukcija pirmkārt ir laba ar to, ka ļauj visiem riteņiem saglabāt saķeri ar virsmu pat šķērsļotā apvidū. Vienlaicīgi lūztošais rāmis kalpo kustības maiņai. Vienkārši sakot, tas dod iespēju vadāmā priekšējā tilta vietā izmanot parasto – vienkāršāku un izturīgāku.

 

1504_shs-samosval (5)

 

Dzinēji tādām mašīnām parasti tiek uzstādīti diezgan jaudīgi. Parādīta Volvo gadījumā, tie ir 6-cilindru dīzeļi ar darba apjomu 11…16 litri, jaudu 315…469 z.s., turklāt griezes moments 2040…2525 Ņm ir pieejams jau praktiski ar 1000 apgr/min. Transmisija – hidromehāniskā, maksimālais ātrums – 52…27 km/h. Kabīnes interjers – diezgan vienkāršs, bet opciju sarakstā ir klimata kontrole un daudz kas cits.

 

1504_shs-samosval (4)

 

1504_shs-samosval (8)

 

Kravnesība – 21…39 tonnas, bet virsbūves apjoms ar cepuri (2:1) – 15…24 m³. Virsbūves aizmugurējā borta konstrukcija atšķiras no vienkāršiem pašizgāzējiem. Šāds risinājums ļauj ātri nomest lielus smagas kravas apjomus, bez riska bojāt pašu bortu.

 

1504_shs-samosval (3)

 

Šādu automobiļu galvenā priekšrocība – ar pilnpiedziņu un diferenciāļu bloķēšanu aprīkotais kravinieks, caurejamības ziņā var sacensties ar kāpurķēžu tehniku, turklāt ievērojami to pārspējot ātrumā, taupībā un pārvadājumu rentabilitātē.

 

1504_shs-samosval- (2)

 

Saprotams, ka ikdienas dzīvē tādi kravinieki reti trāpās acīs. Tomēr savu lielo iespēju dēļ, noteiktajās jomās šāda tehnika – diezgan pieprasīta, un tai ir stabils noiets.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb