GAZ-51, vēstures posmi

Šīs markas automobili zina daudzi. Šogad pagāja 70 gadi kopš leģendārā kravas auto ražošanas sākuma, un 77 gadi, kopš tā izstrādes sākuma.

 

gaz51-7

 

GAZ-15 bija paredzēts, lai nomainītu GAZ-AA, kurš bija Ford AA kopija.

 

gaz-aa-1

 

Starp citu, pret GAZ-AA bija daudz pretenziju. Kāpēc? Varbūt tāpēc, ka amerikāņu kvalitātei svītru pārvilka padomju montāža? Ne gluži. Kvalitātes nebija no paša sākuma. Henrijs Fords ļoti prasmīgi visu aprēķināja. Viņš ražoja kraviniekus uz izturības robežas, lai tie būtu pēc iespējas lētāki. Ford AA cena bija tikai nedaudz augtāka par pašizmaksu, un ASV tas tika tirgots kā karsti pīrādziņi. Mašīnas sāka ātri lūzt? Lieliski. Jo tā bija plānotā biznesa stratēģija, kura paredzēja peļņu uz rezerves daļām.

 

Ņemot vērā augstākminēto, kravas automobilim, kurš bija paredzēts priekšgājējai aizvietošanai, jābūt vismaz izturīgākam. Konstruktoru uzdevums bija sekojošs: radīt vienkāršu, universālu kravinieku, izmantojot labākos, tolaik pieejamos, komponentus.

 

gaz_51 (1)

 

Dzinējs tika radīts uz 1928. gada ražojuma Dodge apakšvārstu motora pamata: Gorkijas rūpnīcai bija licence tā ražošanai. Agregāts izrādījās veiksmīgs un tam bija liels resurss. Līdz 90 z.s. forsētajā variantā tas tika ražots līdz 1989. gadam.

 

Ar ārējo izskatu skaidrība radās vēlāk. Zemāk – viens no prototipiem: AZ-11-15, 1939. gada paraugs.

 

gaz_51 (2)

1944. gadā radītais eksperimentālais modelis, ar kabīni un motora pārsegu no «Studebekera».

 

gaz_51 (3)

 

Automobilis pirmo reizi bija izstādīts tautsaimniecības sasniegumu izstādē 1940. gadā. Viss bija gatavs sērijveida ražošanas uzsākšanai, tomēr šiem plāniem svītru pārvilka karš. Rezultātā GAZ-5 konveijera dzīve sākās tikai 1946. gadā.

 

gaz51 (6)

 

Starp citu, Gorkijas rūpnīca tolaik saucās «V.M. Molotova Ņižņijnovgorodas automobiļu rūpnīca». To var redzēt uz agrāko versiju priekšējās daļas.

 

gaz51_bok_old

 

Bet tā tas izskatījās jau vēlāk.

 

gaz51_bok_new

 

Pastāvēja vairākas spēkrata modifikācijas.

 

gaz51-m (2)

 

gaz51 (7)

 

gaz51 (5)

 

Šī ir pilnpiedziņas GAZ-63 versija.

 

gaz51 (2)

 

Tas pats modelis, ar arkveida riepam.

 

gaz51 (11)

 

Uz GAZ-51 šasijas pamata tika būvēti dienesta autobusi. Tā pati šasija kalpoja par pamatu arī autobusam RAF-251.

 

gaz51-m (1)

 

gaz51 (9)

 

GAZ-51 tika izgatavots ne tikai PSRS. Pēc licences, bija uzsākta tā ražošana Polijā, ar nosaukumu Ļubļina-51. Savienībā GAZ-51 konveijera dzīve turpinājās 29 gadus: līdz 1975. gadam.

 

Laikam ejot, tautas mīlestība pret automobili neizzūd. Tieši tāpēc rodas tādi šedevri kā, piemēram, GAZ-51 Pickup un tamlīdzīgi spēkrati.

 

gaz-51-pickup-02

 

gaz51-p

 

Dažas mašīnas kļuva par pieminekļiem.

 

gaz51 (1)

 

Neraugoties uz faktu, ka kopš ražošanas apturēšanas ir pagājis jau 41 gads, liels eksemplāru skaits joprojām ir darba kārtībā. Atsevišķi eksemplāri ir nokļuvuši pie kolekcionāriem, daži piedalās sacīkstēs, bet ir arī tādi, kuri vēl strādā.

 

gaz51-g

 

Un ir nojausma, ka uz modeļa 100 gadu jubileju, daudzi no kraviniekiem izskatīsies modri.

 

gaz51-b

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb