Krosoveri šodien un pirms 70 gadiem

Katrs autoražotājs mīl sevi paslavēt. Un katrs gribētu piemērīt pioniera laurus kādā no jomām. Reiz acīs patrāpījās vecs auto žurnāls, kur pirmās paaudzes Toyota RAV4 tiek saukts par pirmo krosoveru pasaulē. Kaut ko līdzīgu ir nācies dzirdēt, piemēram, arī par pirmās paaudzes Honda CR-V, un par daudziem citiem šīs klases automobiļiem. Tomēr visi šie stāsti par «pirmo pasaulē», maigi sakot, neatbilst īstenībai. Patiesībā krosoveri parādījās par dažiem gadu desmitiem ātrāk.

 

1509_first_crossovers_01_rav4-1

 

Vispār, strikti iedalīt automobiļus klasēs reizēm nav tik vienkārši kā šķiet. Piemēram, ir skaidrs, kas ir pilnvērtīgs bezceļnieks. Tas ir kaut kas līdzīgs klasiskam Land Rover Defenger, Mercedes-Benz Gelandewagen vai Toyota Land Cruiser: rāmja, dabiski, ka pilnpiedziņas, ar pazeminošo pārnesumu, diferenciāļu bloķēšanu u.t.t. Bet arī te nav viss tik gludi. Padomju Ņiva – pilnpiedziņas bezceļnieks? Laikam – jā, ja spriest pēc caurejamības. Kaut gan formāli spēkrats ne gluži atbilst augstāk minētam aprakstam: Ņivai ir nevis rāmis, bet gan nesošā virsbūve.

 

1509_first_crossovers_02

 

Ar krosoveriem – vēl sarežģītāk. Tas ir pārāk stiepjams jēdziens. Pieminētie Toyota RAV4 un Honda CR-V bez šaubām ir krosoveri: tie, kurus dēvē par parketa bezceļniekiem. Subaru Forester? Jā, krosovers, kaut gan dažām versijām bija pazeminošais pārnesums. Nisan Qashqai vai Peugeot 3008 – arī krosoveri, bet ar lielu akcentu uz vieglā automobiļa pusi. Bet VW Passat Alltrack vai Audi Allroad? Laikam, arī var pieskaitīt krosoveriem, lai arī tie ir vieglie auto ar pilnpiedziņu un «bezceļu» anturāžu. Bet dažiem mūsdienu krosoveriem pat nav pilnpiedziņas.

 

1509_first_crossovers_03

 

Jebkurā gadījumā, krosovers – tas ir kaut kas starp vieglo auto un bezceļnieku, ar noslieci uz vienu vai otru pusi. Un tādas mašīnas būvēja jau vairāk nekā pirms 70 gadiem. Nav mērķa saprast, kas patiesībā bija pirmais pasaulē. Drīzāk interesanti ir paskatīties, kā dažādos laikos autoražotāji sakrustoja bezceļniekus ar vieglajiem automobiļiem.

 

Piemēram, par krosoveru var uzskatīt Jeepster, kurš parādījās 1948. gadā. Tas, ko šodien dēvē par parketnieku. Jeepster, kurš tika uzbūvēts uz armijas spēkrata Villys šasijas, bija bezceļnieka jauda, bet piedziņa bija tikai aizmugurējā. Aprīkojums – civilais, tiem laikiem – luksusa līmenī: automobilim bija radio un piepīpētājs. Starp citu, Jeepster var redzēt Rīgas Motormuzejā.

 

1509_first_crossovers_04

 

Interesanti, ka bezceļnieka un vieglā auto hibrīdus veidoja ne tikai Rietumos, bet arī PSRS. Lūk, vēl agrāks piemērs, bet ar noslieci uz citu pusi: sākotnēji vieglo spēkratu aprīkoja ar pilnpiedziņu. GAZ-61-73 (1941), pēc dažiem datiem, tiek uzskatīts par pirmo pasaulē pilnpiedziņas automobili, ar slēgto sedana virsbūvi. Jā, tolaik sedani izskatījās savādāk.

 

1509_first_crossovers_05

 

1509_first_crossovers_FE

 

Vēl viens paaugstinātas caurejamības sedans – vārdu krosovers tolaik nezināja. Tas ir Moskvičs-410, kuru reizēm var ieraudzīt Rīga Retro festivālos. Auto tika ražots 1957…1960. gadam. Mašīnai bija speciāli izstrādāti vadošie tilti, atsperu piekare, svirveida amortizatori ierasto teleskopisko vietā, pazeminošais pārnesums 430 mm zem apakšas.

 

1509_first_crossovers_06

 

1509_first_crossovers_07

 

Dzinējs izdeva tikai 35 z.s. Tomēr jaudas trūkums tika kompensēts ar mazo spēkrata svaru, kā arī veiksmīgu riteņu izmēra un transmisijas pārnesumskaitļu izvēli. Pēc 1958. gadā veiktās modernizācijas, modelis saņēma virsbūvi no Moskvič-407 un 45 z.s. dzinēju. Izņemot sedanu, tika ražots arī Moskvič-411 universāls.

 

1509_first_crossovers_08

 

Neskatoties uz iespaidīgiem parametriem, spēkrats izrādījās ne tas veiksmīgākais. Galvenie trūkumi – pie sānsverēm pilnpiedziņas Moskvič viegli apgāzās, bet virsbūve izrādījās nepietiekami cieta: lonžeroni plīsa, statņi sašķobījās.

 

Vēl viens vieglās automašīnas, ar nesošo virsbūvi, uzlikšanas uz pilnpiedziņas šasiju piemērs – GAZ M-72.

 

1509_first_crossovers_10

 

Skatoties uz šo spēkratu, paliek skaidrs, ka BMW X6 (2008 g.) nav pirmais pasaulē automobilis ar ķīļveida siluetu un pilnpiedziņu. Un pirms tā iznākušais SsangYong Action (2006) – vēl jo vairāk. Jā, Pobeda nav hečbeks kā X6 vai Action, bet gan sedans. Tomēr pats fakts.

 

1509_first_crossovers_11

 

Izstrādātāji ne tikai uzlika Pobedu uz šasiju no GAZ-69, bet gan radīja pavisam jaunu mašīnu. No GAZ-69 tika paņemti tikai sadales kārba un priekšējais tilts. Bet Pobeda virsbūve tika pastiprināta ar 14 papildus elementiem un citu rāmi zem motora. Interesanta detaļa: M-72 modelis kļuva par pirmo spēkratu PSRS ar priekšējā stikla apskalotāju.

 

1509_first_crossovers_12

 

Atkal, velkot paralēles: divvietīga kupeja ar pilnpiedziņu – kaut kas jauns un oriģināls? Ne gluži. Tas ir labi aizmirstais vecais. Un to apstiprina vēl viens interesants automobilis, kurš, starp citu, apvienoja augstāk minētos Moskvič-410 un M-72. Tas bija M-73, ar nosaukumu «Ukraiņec», kurš tika izstrādāts tajā pašā GAZ rūpnīcā, kur Pobeda .

 

1509_first_crossovers_13

 

Dzinējs no Moskvič-402, bet gaitas daļa un transmisija – oriģinālas. 1954. gadā tika uzbūvētas divas versijas: kupeja un pikaps. Gaitas izmēģinājumi parādīja vairākus plusus un trūkumus, un spēkrats tika atdots tālākai piestrādei un sagatavošanai ražošanai uz MZMA – Maskavas mazlitrāžas automobiļu rūpnīcu. Bet MZMA neapguva jaunu virsbūvi un paņēma agregātus no M-73, un uz to pamata radīja jau pieminēto Moskvič-410.

 

1509_first_crossovers_14

 

M-73 «Ukraiņec» sērijā neaizgāja, bet tika iemūžināts kā kolekciju modelis.

 

1509_first_crossovers_15

 

Un, ja runa iet par padomju mašīnām, tad ir vēl viens nestandarta un gandrīz gabaldarbs: Volga GAZ-24-95. Vieglo Volgu uzlika uz pilnpiedziņas šasiju, jo tā laika komunistiskās partijas Centrālās komitejas sekretāram Leonīdam Brežņevam sagribējās automobili, ar kuru varētu braukt uz medībām. Bet ar komfortu.

 

1509_first_crossovers_16

 

Rietumos, protams, arī tika ražoti daudzi interesanti auto, kurus var nosaukt par krosoveriem un kuri šodien ir nepelnīti aizmirsti. Viens no piemēriem – AMC Eagle.

 

1509_first_crossovers_17

 

Mašīna tika ražota 1979…1987. gadam dažādās virsbūvēs. Tas bija universāls, 3-durvju hečbeks (AMC Eagle Kammback), hečbeks-kupeja, četru vai divdurvju sedans un pat kabriolets.

 

1509_first_crossovers_21

 

DCF 1.0

 

1509_first_crossovers_19

 

1509_first_crossovers_22

 

Uz vieglā auto platformas uzbūvētam spēkratam bija nesošā virsbūve un pilnpiedziņa. Diferenciāļu bloķētāju un sadales kārbas nebija, jo tas ir bezceļnieks. Krosovers? Viennozīmīgi.

 

1509_first_crossovers_20

 

1509_first_crossovers_22e

 

Bet pēc tās pašas shēmas uzbūvētais Subaru Leone DL 4×4 (1975) vai tad nav krosovers? Bet mašīnas otrā paaudze, kura parādījās 1983. gadā?

 

1509_first_crossovers_24

 

1509_first_crossovers_25

 

Piemērus var atrast daudz. Tomēr viss iepriekš teiktais ir kārtējais apstiprinājums tam, kas viss jaunais – tas ir tikai labi aizmirstais vecais.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb