Ekskavators militārām vajadzībām

Tā ir sanācis, ka vienkāršiem pilsoņiem ieraudzīt, piemēram, NATO valstu iznīcinātājus – daudz vienkāršāk nekā alianses inžinierkaraspēka tehniku. Aviācija vismaz tiek parādīta paraugdemosntrējumos, bet spectehnika, parasti, tajos neņem dalību.

 

6_ekskavator-2

 

Priekš kam bruņotiem spēkiem spectehnika? Lieta ir tāda, ka militāro konfliktu zonās tai arī atrodas darbiņš, piemēram, novākt savēlumus, atbloķēt piebraucamos ceļus u.t.t. Viens no tamlīdzīgās tehnikas pārstāvjiem – paaugstinātas mobilitātes militārais ekskavators HMEE, kuru radīja britu firma JCB.

 

6_ekskavator-3

 

Izstrādātāji ņēma vērā dažādu valstu militārpersonu prasības. Rezultātā, aparāts sanāca universāls un gana interesants. Piemēram, mašīna var braukt pa šoseju ar diezgan lielu ātrumu priekš ekskavatoriem – 88 km/h: tas ir nepieciešams kustībai kolonnā.

 

6_ekskavator-6

 

Dzinējs – Cummins 6,7 l, 200 z.s. PK ir seši pārnesumi uz priekšu un divi uz atpakaļu. Mašīnas augstums līdz galējam punktam – 3,89 m, garums – 9,39 m, platums – 2,44 m. Kausa apjoms – 1 m³. Rakšanas dziļums – 3,94 m. Ekskavatoram ir bruņas. Tā masa, atkarībā no versijas – 13,5…18 tonnas.

 

6_ekskavator-8

 

Piedziņa agregātam – pilna, visi riteņi – vadāmi. Uz šosejas, aizmugurējie riteņi tiek bloķēti stāvoklī taisnvirziena kustībai. Braucot pa nogāzēm, var izmantot tā saucamo «krabju gaitu». Šinī gadījumā, priekšēji un aizmugurējie riteņi pagriežās vienā virzienā, bet mašīna brauc sāniski. Abi ekskavatora tilti ir aprīkoti ar bloķējamiem differenciāļiem, turklāt, bloķēšanu var ieslēgt, atrodoties gaitā.

 

6_ekskavator-4

 

Uz šodienu, tiek ražoti trīs ekskavatora HMEE tipi. Variants A Kit – bāzes versija: bruņu aizsardzība ir samontēta zem kabīnes, uz jumta un aiz akumulatora baterijas.

 

20110613_WN_S1015650_0003.jpg

 

Variants B Kit ir aprīkots ar pilnīgi aizsargātu kabīni. Šīs relatīvi vieglas modifikācijas var pārvadāt ar transporta lidmašīnām Boeing C17, bez iepriekšējas sagataves, bet ar Hercules lidaparātiem – ar minimāliem sagatavošanas darbiem.

 

6_ekskavator-1

 

Visvairāk aizsargātais ekskavatora variants – C Kit – aprīkots ar papildus bruņojumu grīdai, pretšķembu kompozīta pārklājumu, bet speciālās konstrukcijas krēsli daļēji slāpē sprādziena enerģiju. Mašīnu ir iespējams aprīkot arī ar kaujas vadāmības radiostaciju, pretinieka sakaru līdzekļu apslāpēšanas elektrisko sistēmu un situatīvās informēšanas kamerām.

 

Iraqi Freedom

 

Tamlīdzīga tehnika ir ASV, Lielbritānijas, Zviedrijas, Vācijas, Austrālijas, AAE un citu valstu armijās. Starp citu, šādu ekskavatoru partiju, visādam gadījumam, iepirka pat 2012. gada Olimpiskās spēlēs Londonā. Bet par laimi iztika bez negadījumiem un tehnika netika izmantota tam, kam tā ir paredzēta.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb