Ar ko sagatavo mežu

Kā zāģē mežu – skaidrs. Kā to pārvadā – arī skaidrs: ar baļķvedējiem. Bet, kā nozāģētos baļķus transportē uz baļķvedēju – kravinieks iebrauc pa taisno uz stigu un savāc pa baļķītim? Protams, ka nē. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tur, kur tieši zāģē mežu, parastais kravas auto ne vienmēr iebrauks. Tam ir paredzēta spectehnika.

 

kom.tr_les-2

 

Ir vairums tamlīdzīgas tehnikas variantu. Viens no tiem – kaut kas līdzīgs traktoram, kurš ir savienots ar krānu-manipulatoru (sk.foto). Tādas mašīnas tiek sauktas par fovarderiem. Viens no šīs klases pārstāvjiem – Zviedrijā ražotais un diezgan plaši izmantotais Skandināvijas valstīs un Eiropā forvarders Komatsu 855.

 

kom.tr_les-1

 

Attēlos redzamajam aparātam riteņu formula ir 8×8, kaut gan mēdz būt arī manevrējamās versijas, ar riteņu formulu 6×6. Turklāt trīsasu modelim priekšējo riteņu diametrs ir lielāks nekā aizmugurējo. Pilna masa – 17.7. t, kravnesība – 13 t. Dzinējs – rindu, 6-cilindru, jauda – 204 z.s. Griezes moments – 1 900 Ņm.

 

kom.tr_les-6

 

Transmisija – hidrostatiska, tiltiem ir differenciāļu bloķētāji. Ja ar to ir par maz, uz riteņiem var apaut kaut ko līdzīgu vieglām kāpurķēdēm vai arī pretslīdes ķēdes. Divkontūru hidrauliskās bremžu sistēmas sastāvā ietilpst darba mehānismi, kuri ir iegremdēti eļļas vannā, un hidroakumulatoru uzlādēšanas vārsts.

 

kom.tr_les-7

 

Ar šarnīriem sastiprinātā konstrukcija nodrošina priekšējās sekcijas pagriezienu attiecībā pret aizmugurējo horizontālā plaknē par ±42°. Nesošā rāmja aizmugurējā daļa, kura ir izgatavota no augsti izturīga tērauda, tiek ražota četros variantos.

 

kom.tr_les-8

 

Regulējamie stiprinājumi sortimenta noturēšanai var būt aprīkoti ar statņiem, kuriem ir mehāniskā vai hidrauliskā piedziņa, kravas nodaļas laukums ir no 3,2 līdz 4,1 m². Forvarders tiek aprīkots ar hidromanipulatoru, kura garums ir 7.8….10 metri. Manipulatoram ir maināmais piekaramais aprīkojums. Citiem vārdiem sakot, uz to var uzkarināt ne tikai ķepu baļķu satveršanai, bet arī zāģi.

 

kom.tr_les-09

 

Forvarders izskatās brutāli, taču tajā pašā laikā ergonomikas un komforta līmenis – diezgan augsts. Standartaprīkojumā ietilpst klimata kontrole, gaiss no ārienes uz salonu tiek padots caur speciālo pretalerģisko filtru.

 

kom.tr_les-3

 

Kabīnē ir arī pārtikas uzsildītājs un ledusskapis, bet audiosistēma ir aprīkota ar Bluetooth, lai operators varētu izmantot bezvadu Hands-Free un runāt pa telefonu, neatraujoties no darba procesa. Tikt iekšā augstajā kabīnē palīdz atmetamā kājiņa ar hidropiedziņu. Ir padomāts arī par drošību: saskaņā ar ROPS un FOPS standartiem, kabīne droši sargā operatoru apgāšanās gadījumā un no krītošiem priekšmetiem.

 

kom.tr_les-10

 

Skaidrs, ka tamlīdzīga tehnika maksā dārgi: dažus simtus tūkstošus eiro. Bet, ja aizdomāties par to, cik ļoti tā atvieglina un paātrina meža sagatavošanas procesu, tad paliek skaidrs, ka tēriņi ir attaisnoti.

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb