Kompaktie evakuatori

Jo tālāk, jo vairāk uz Eiropas ceļiem paliek automobiļu ar APK. Bet tos, kā zināms, nav ieteicams buksēt. Labāk vest ar evakuatoru. Evakuatoru arī paliek vairāk, bet to konstrukcija mainās saskaņā ar mūsdienu prasībām.

 

kom.tr_evakuatori-f

 

Vairums šodien Eiropā izmantojamo evakuatoru, ir uzbūvēti uz smago furgonu versiju šasijām – pēc izmēriem, piemēram, Ford Transit, vai uz vēl lielāku auto bāzes, piemēram, Mitsubishi Canter. Taču transportēt parasti nākas vieglos automobiļus, un liela evakuatora izmantošana reizēm ir ekonomiski nepamatota. ASV, kur mašīnu ar APK ir vēl vairāk, jau diezan sen tiek izmantoti kompaktāki evakuatori, kuri ir uzbūvēti uz pikapu bāzes un domāti spēkrata buksēšanai, izmantojot daļējās uzbraukšanas metodi. Tamlīdzīga tehnika sāk parādīties arī Eiropā.

 

kom.tr_evakuatori-4

 

Ne tik sen, vienā no specializētajām izstādēm, jau ne pirmo reizi tika parādīti vairāki vācu un itāļu firmu radīti pikapi-evakuatori. Viens no tiem – evakuators Tow Fox, bāzējās uz Land Rover Defender šasijas.

 

kom.tr_evakuatori-6

 

Buksēšanas-pacelšanas iekārta ir izpildīta gareniskas izliektas sijas veidā, ar šķērstraversu un dažādiem noņemamiem uzgaļiem, priekš dažādiem automobiļiem.

 

kom.tr_evakuatori-1

 

Evakuators ir aprīkots arī ar vinču, buksējamā auto uzvilkšanai uz buksējamo platformu. Tiek izmantots tas pats princips, kas kravinieku buksēšanā. Ja mašīnu nav iespējams vilkt ar daļējās uzbraukšanas metodi, tiek izmantoti piebraucamie ratiņi, kuri ietilpst komplektā.

 

kom.tr_evakuatori-5

 

Tow fox buksēšanas mehānisms ir paredzēts 1 300 kg. Apmēram uz tādu pašu noslodzi ir paredzēts evakuators uz Isuzu D-Max šasijas.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tiesa gan tā bukšēšanas iekārtas konstrukcija nedaudz atšķiras: tā ir teleskopiskas formas. Ir arī kravnesīgākas versijas, piemēram, itāļu pikaps-evakuators uz Iveci Massif šasijas. Tā buksēšanas sija iztur 1.5 tonnas.

 

kom.tr_evakuatori-3

 

Cik aktuāla ir tāda tehnika? Pikapu degvielas patēriņš ir salīdzināms ar evakuatoru uz smago furgonu šasijas patēriņu. Turklāt ir vairāki plusi. Pirmkārt, uz kompaktāka pikapa ir vienkāršāk strādāt. Otrkārt, pilnpiedziņas pikaps izbrauks tur, kur vienkāršais evakuators var iestrēgt. Citiem vārdiem sakot, diezgan saprotams, kāpēc tamlīdzīga tehnika Eiropā gūst arvien lielāku pieprasījumu.

 

P.S.

«Lūztošais» rāmis

 

Neskatoties uz kompaktāku pikapu parādīšanos, ierastie evakuatori arī tiek izmantoti, taču to konstrukcijā ir vērojamas interesantas izmaiņas. Piemēram, lielāku izplatību gūst versijas ar «lūztošo» rāmi.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kāpēc tāds risinājums? Viss ir vienkaši: mūsdienu mašīnām klīrenss arvien samazinās. Bet, ja vēl arī bāze ir gara kā, piemēram, Porsche Panamera, tad, iebraucot pa nolaižamo trapu uz parasto evakuatoru, auto nereti švirkstina ar vēderu. Izmantojot evakuatoru ar «lūztošo» rāmi, tādu problēmu, saprotams, nav.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb