Tesla elektromobiļa CO2 izmeši

Kādi izmeši var būt elektromobilim? Singapūras varas iestādes uzskata, ka lieli. Piemēram, Tesla Model S īpašniekiem, saskaņā ar šīs valsts likumdošanu, ik gadu jāmaksā ekoloģisko nodokli 11 000 dolāru apmērā. Absurds? Nē, viss ir izskaidrojams.

 

Tesla elektromobiļus Singapūrā pieskaitīja C3 kategorijai. Tajā ietilpst automašīnas, kuru CO2 izmeši sastāda 216…230 gramus uz vienu ceļa kilometru. Salīdzinājumam, Porsche Panamera Diesel, saskaņā ar pases datiem, šis rādītājs ir 168 g/km.

 

1603_Tesla_CO2_02

 

Lieta ir tāda, ka 1 enerģijas vatstunda, kuru patērē elektromobilis, ir pielīdzināma 0.5 gramiem CO2. Tesla Model S P90D, uz vienu ceļa kilometru, tērē 444 vatstundas. Tas atbilst 222 CO2 gramiem. Aptuveni tik pat lielu CO2 izmešu daudzumu rada vidēji statistiskais automobilis, ar iekšdedzes dzinēju, kura vidējais degvielas patēriņš sastāda 10…15 l uz 100 km.

 

Singapūras varas iestāžu loģika ir vienkārša: elektromobiļi tiek uzlādēti ar enerģiju, kuru pārsvarā izstrādā siltuma elektrostacijas (saules un vēju elektrostaciju skaits pagaidām ir ļoti mazs). Uz TEC sadedzina ogļūdeņražus – ogles/gāzi/mazutu. Tā rezultātā atmosfērā tiek izmesta ogļskābā gāze un citas kaitīgās vielas. Bet lietoto akumulatoru utilizācijas process – atsevišķs stāsts.

 

1603_Tesla_CO2_03

 

Siltuma un atomelektrostacijās sildās ūdens, kurš pārvēršas par tvaikiem, kuri griež turbīnu. Ģenerators mehānisko enerģiju pārveido par elektroenerģiju, kuru izmanto elektromobili. Tas nozīmē, ka vienlaicīgi notiek vairāki viena enerģijas veida pārvēršanas citā posmi. Turklāt, ar katru posmu gala lietderības koeficients samazinās, sakarā ar to, ka daļa enerģijas kā siltums izklīst atmosfērā.

 

Principā, loģika ir pareiza. Viss augstākminētais sen vairs nav noslēpums. Par to vienkārši netiek skaļi runāts. Elektromobiļi to tagadējā attīstības posmā – tikai šķietamas rūpes par ekoloģiju. Tā ir moderna tendence, kurai ir ērti piešķirt naudu. Kāpēc tad Singapūras varas iestādes nolēma runāt par to atklāti? Tautā saka, ka sagribējās vairāk naudas, un vajadzēja pamatot iemeslu.

 

Kas notiks, ja tamlīdzīgi nodokļi parādīsies arī citās valstīs? Tas pavisam nospiedīs elektormobiļu nozari. Jo, saskaņā ar augstākminēto loģiku, ievērojami draudzīgāks, ekoloģijas ziņā, un attiecīgi lētāks, nodokļu ziņā, būs kompakts hečbeks vai hibrīds, kura degvielas patēriņš, pēc pases datiem ir 3…4 l uz 100 km.

 

Full electric recharging at a shopping center garage 1

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb