Cik patiesībā maksā jaunie automobiļi

Mēs regulāri dzirdam runas par to, ka auto ražotāji samazina spēkratu pašizmaksu. Tas nozīmē, ka tiem būtu jāpaliek lētākiem. Tomēr automobiļu cena, ar katru jauno paaudzi, pieaug. Zināmās Interneta vietnēs ir brīvi pieejama informācija par to, kādas ir automašīnu ražošanas pašizmaksas (sk. zemāk). Salīdziniet ar cenu dažādās valstīs.

 

 

Ar nepārtrauktu cenu pieaugumu tomēr gribētos tikt skaidrībā. Praktiski visiem auto mūsdienās ir moduļu platforma un kopēji dzinēji. Modeļi atšķiras ar virsbūves tipu (virsbūves paneļiem) un elektronikas iestatījumiem. Starp citu, runājot par elektroniku: var būt tur arī ir iemesls? Ar katru gadu elektronikas paliek arvien vairāk. Bet tā taču arī kaut ko maksā.

 

1601_corolla_price_03

 

Tomēr, diez vai tas ir īstais iemesls. Šodien jaunākais digitālais spidometrs, kā arī viss ierīču panelis, izmaksā lētāk nekā klasiskais, analogais spidometrs ar bultiņu.

 

Salīdzinājumam: vidēja tālruņa ar skārienjūtīgo ekrānu pašizmaksa ir 5…15 EUR. Salīdziniet to ar pārdošanas cenām.

 

Var būt, ar automobiļiem ir tas pats? Izskatās, ka tā varētu būt. Paņemsim, piemēram, vienu no pasaulē vispopulārākajiem modeļiem – Toyota Corolla.

 

1601_corolla_price_01

 

Zemāk – tabula, ar šī auto bāzes versijas cenu dažādās pasaules valstīs. Protams, ka atkarībā no valsts, bāzes komplektācijas var būt atšķirīga. Piemēram, ASV bāzes Corolla tiek komplektēta ar 1.8 l 132 z.s. dzinēju un 4-diapazonu «automātu», bet dažās citās valstīs – ar 1.3 l dzinēju un 6-pakāpju mehānisko PK. Tomēr starpība tik un tā ir ievērojama.

 

1601_corolla_price_LV

 

Var būt iemesls ir atšķirīgā valstu nodokļu politikā? Tas tā ir tikai daļēji. Ievērības cienīga ir apakšējā pozīcija: mašīnas cena Krievijā. Kā zināms, tur ir diezgan augsta ievedmuita, tomēr neskatoties uz to, automobilis maksā vislētāk. Var būt, tos saliek Toyota Krievijas rūpnīcā? Nē, Corolla tiek importēts no Turcijas. Tad kāpēc tik lēti: tirgo ar zaudējumiem? Arī nē.

 

1601_corolla_price_02

 

Pēc dažādiem datiem, Corolla bāzes versijas pašizmaksa, atkarībā no ražotājrūpnīcas un valūtas kursa, ir 6500…7500 ASV dolāri. Tad kāpēc valstīs, kur Corolla netiek ražota, bet ievedmuita ir mazāka nekā Krievijā, tā maksā dārgāk? Dīleris uzskrūvē cenu? Nē. Dīlerim ir noteikta marža, un tas pelna ne tik daudz ar automobiļu pārdošanu, cik ar to apkopi. Dīlera uzcenojums – individuāls jautājums, tomēr konkrētajā gadījumā var runāt par 500…2000 EUR, atkarībā no valsts.

 

1601_corolla_price_dealer

 

Vienkārši sakot, iemesls ir ražotāja cenu politikā, attiecībā pret dažādu valstu tirgiem. Formējot to, ražotājs ņem vērā valsts nodokļus un daudzus citus faktorus.

 

Ja Krievijas dīlerim Toyota Corolla bāzes versiju pārdos par 6 500 ASV dolāriem, lai iekļautos tirgus realitātē, tad priekš Vācijas dīlera cena būs augstāka.

 

Loģiku saprast var. Attiecībā uz Vācijas pilsoņu ienākuma līmeni, 20 tūkst. EUR par bāzes versiju – paceļama cena. Priekš Čehijas tas jau būs par dārgu. Krievijas tirgus Toyota kompānijai ir svarīgs, jo tas ir pietiekami liels. Tomēr, ņemot vērā situāciju ar valsts ekonomiku, rubļa vērtības samazināšanos un konkurentiem, pārāk paceļot cenas, samazināsies pārdoto spēkratu skaits. Starp citu, šī gada sākumā daži Krievijas dīleri piedāvāja Corolla bāzes versiju vēl lētāk: sākot ar 9650 dolāriem.

 

Labi, bet kāpēc tad, piemēram, Ukrainā, kur ekonomiskā situācija ir pavisam smaga un jauno mašīnu pārdošana ir 1990. gadu līmenī, tāda pati Corolla maksā pusotras reizes vairāk? Nodokļi un atmuitošana ir salīdzināmi ar Krievijas cipariem. Tad kāpēc ukraiņu dīleriem šis spēkrats izmaksā dārgāk? Var būt, ja pazemināt cenas, vairāk sāks pirkt? Ja arī pirks vairāk, tad šis pieaugums nebūs ievērojams, un ražotājs, pārdodot mašīnas lētāk, zaudēs peļņu.

 

Augstāk minētā aritmētika nepretendē uz absolūto precizitāti. Tas ir vienkāršs piemērs tam, kā autoražotājs veido cenu, un cik liela daļa no tās ir automobiļa reālā vērtība. Kas attiecas uz starpību dažādās valstīs, tad vidējam Vācijas pilsonim 20 000 EUR dolāri – mazāk nekā 10 000 EUR vidējam Krievijas vai Ukrainas iedzīvotājam.

 

Protams, ka nav labi skaitīt svešu naudu, tomēr kāds var sākt burkšķēt par to, ka ražotājs pārāk daudz nopelna uz pircēju rēķina. Taču, kamēr cilvēki ir gatavi maksāt, viss ir kārtībā. Jo ražotājam arī ir nepieciešami līdzekļi. Kaut vai jaunu modeļu un tehnoloģiju izstrādei.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb