Neapšļaksti gājējus – Igaunijas un Anglijas pieredze

Ko iesākt gājējam, kuru apšļakstīja garām braucošais automobilis? Labs jautājums. Sūdzēties policijā? Bezjēdzīgi. Mest ar kaut ko smagu? Nedrīkst: pats būsi vainīgs. Bezizejas situācija, tomēr mēģina pret to cīnīties. Katrā valstī – pa savam.

 

1602_pelke

 

Igaunijā, vienā no Tallinas rajoniem, pašvaldība, pēc iedzīvotāju lūgumiem, izvietoja papildus ceļa zīmi «Neapšļaksti».

 

1602_pelke_EE (4)

 

Zīmes arī lūdz nomest ātrumu līdz 20 km/h. Tā ir tikai rekomendācija un formāli tam nav juridiska spēka. Grūti pateikt, vai palīdzēs. Pieklājīgs cilvēks arī bez zīmēm neapšļakstīs gājējus, bet nejauka vai nepieklājīga persona tās pat neievēros.

 

1602_pelke_EE (1)

 

Bet Lielbritānija gājēji tomēr vēršas policijā. Turklāt jo tālāk – jo biežāk. Piemēram, vienā Velsas pilsētā policija ik mēnesi saņemt vismaz 50 sūdzības no apšļakstīties gājējiem. Bieži vien gājējs pagūst nobildēt uz telefonu automobili, kurš viņu apšļakstīja.

 

1602_pelke_UK

 

Rezultāts? Vadītājiem uzliek soda naudu. Par summu lēmumu pieņem tiesa. Vidēji tās ir 150…500 sterliņu mārciņas. Var arī soda punktus uzrēķināt – no 1 līdz 3. Lielākā zināmā soda nauda – 5 000 sterliņu mārciņas.

 

1602_pelke_UK (1)

 

Saņemot kvītis par sodu, vadītāji protams apgalvo, ka netīšām aplēja gājēju, kuru vienkārši neievēroja. Tomēr tas nevienu neuztrauc. Pēc britu likumiem, sākumā samaksā soda naudu, bet tad, ja nepiekrīti, vari apstrīdēt lēmumu tiesā. Tomēr to neviens nedara, jo tas ir bezjēdzīgi un izmaksās dārgāk.

 

1602_pelke_03

 

Bet jūs, ieraugot gājēju, nometīsiet ātrumu vai apšļakstīsiet?

 

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb