Izzūdošā suga: sporta un Premium klases automobiļi ar mehānisko ātrumkārbu

Vēl pagājušā gadsimta 90. gados MPK uz Premium klases spēkratiem bija ierasta lieta. Visiem vācu lielā trijnieka pārstāvjiem – BMW 7-Series (E38), Audi A8 (D2) un Mercedes-Benz S-Class (W140), bija sērijveida modifikācijas ar šo kārbas tipu. Tas pats attiecas uz dārgo sporta un superkāru klasi, kur «mehānika» tika uzskatīta par standartu, bet «automāts» bija sastopams retāk. Pirmie luksus klases krosoveri BMW X5 (E53) un Mercedes-Benz ML (W163) arī bija pieejami ar mehānisko PK. Pagāja neliels laiks, un šīs klases mašīnas ar MKP vairs netiek aprīkotas. Bet, ja arī tādas bija piedāvājumā, tad tik reti, ka daudzi pat nezina par versiju ar «mehāniku».

 

1512_Premium_MKPP_int (7)

 

 

Porsche Panamera

 

Luksus klases hečbeks no Porsche, kurš parādījās 2009. gadā, izceļas ne tikai ar neparasto virsbūves tipu. Panamera (3.6 V6 304 z.s.) un Panamera S (4.8 V8 406 z.s.) benzīna versijas, ar aizmugurējo piedziņu, potenciālos pircējus priecē ar iespēju izvēlēties 6-pakāpju «mehāniku», kā alternatīvu 7-pakāpju «robotam» PDK. Šāds variants – rets viesis uz ceļiem. Piemēram, Lielbritānijā gadā tiek pasūtīti tikai 2…4 Panamera eksemplāri, ar MPK.

 

1512_Premium_MKPP_pan

 

1512_Premium_MKPP_int (2)

 

Porsche Cayenne

 

Pirmās paaudzes Cayenne un Cayenne S (virsbūve 955/957), 6-pakāpju MPK bija bāzes aprīkojumā. Tomēr dzīvē vairāk nekā 95% pircēju izvēlējās piemaksāt par 6-diapazonu «automātu». Kā opcija «mehānika» tika piedāvāta arī priekš karstās Cayenne GTS (957) modifikācijas. Turklāt, lai cik tas savādi arī šķistu, vislielākais GTS skaits ar MPK tika pārdots ASV.

 

1512_Premium_MKPP_ext (9)

 

Paradokss? Viss ir vienkārši: vairums amerikāņu braukā ar «automātu» un ar MPK pat neprot apieties. Uz šī fona braucēji, kuri māk braukāt ar «mehāniku» – īsti profesionāli. Citiem vārdiem, MPK uz spēkrata ar sporta imidžu – rozīnīte, kura savam īpašniekam sniedz papildus bonusus apkārtējo cilvēku acīs, kā arī uzlabo bāzes versijas “neprestižitāti”.

 

1512_Premium_MKPP_int (5)

 

Ražotājs nolēma nemainīt imidžu, un atstāja MPK arī uz otrās paaudzes Cayenne. Visvairāk pieejamais bāzes Cayenne (virsbūve 958) paredz 300 z.s. benzīna motoru V6 3.6 l un 6-pakāpju MPK ZF. Vecajā kontinentā šādas mašīnas ir retums, toties Ziemeļamerikā šādas eksotikas piekritēju netrūkst.

 

1512_Premium_MKPP_ext (8)

 

Audi Q7

 

Cayenne platformas brālis Audi Q7 ar MPK – vēl retāks zvērs. Otrās paaudzes auto (kopš 2015. gada), «mehānika» vispār netiek piedāvāta. Bet uz pirmās paaudzes mašīnām tā bija pieejama uz pasūtījumu 2006…2010. gadam.

 

2009 Audi Q7 TDI

 

1512_Premium_MKPP_q7

 

Volkswagen Phaeton

 

Ja jau runa ir par VW Group, tad vēl viens netipisks automobilis, uz kuru tika uzstādīta MPK – VW Phaeton.

 

New VW deluxe car 'Phaeton'

 

Automobiļi ar 6-pakāpju «mehāniku» bija pieejami pirmo izlaiduma gadu laikā (2002…2004). Tā bija «budžeta» (ja šīs klases mašīnas tā var nosaukt) versija, kurai bija tikai priekšējā piedziņa un benzīna dzinējs V6 3.2 l, 241 z.s. Tiesa gan pēc tās nebija liels pieprasījums. Tāpat kā pēc Phaeton kopumā.

 

1512_Premium_MKPP_vw_ph

 

BMW

 

Tieši sporta mašīnu ar MPK augstās popularitātes dēļ ASV un Kanādā, Bavārijas ražotājs radīja supersedana M5 (F10) versiju ar «mehāniku». Eiropā šis spēkrats nav pieejams.

 

1512_Premium_MKPP_ext (5)

 

Ziemeļamerikas tirgum tika sagatavota vesela М6 saime, trijos virsbūves tipos: kupeja, kabriolets un 4-durvju Gran Coupe. Visi – ar mehānisko PK. Dzinējs – kā M5: V8 biturbo (S63B44TU), 560 z.s. Interesanti, ka tieši M6 ir vienīgais «sešinieks» no F06/F12/F13 sērijas, kurš ir aprīkots ar «mehāniku».

 

1512_Premium_MKPP_ext (3)

 

1512_Premium_MKPP_ext (1)

 

1512_Premium_MKPP_ext (4)

 

1512_Premium_MKPP_int (1)

 

Dabiski, ka mašīna ar gudro 7-diapazonu «robotu» būs ātrāka trekā, toties MPK dāvā neaprakstāmas emocijas.

 

Ferrari California

 

Kad itāļi 2008. gadā tirgū palaida kupeju-kabrioletu Ferrari California, viņu plānos bija tikai 7-pakāpju «robota», ar dubulto sajūgu, piedāvāšana. Pēc diviem gadiem, pēc markas cienītāju lūgumiem, opciju listei tikai pievienota 6-pakāpju «mehānika».

 

1512_Premium_MKPP_fer

 

Šķita, ka pasūtījumiem vajadzētu nākt lielā daudzumā, jo te nu ir balzams jebkura īstu sportkāru fanāta dvēselei. Tomēr pasūtījumu vilnis izpalika, bet pielūdzēji, kuri iepriekš tik karsti sauca pēc kārotās «mehānikas», pazuda. Bēdīgs rezultāts – tikai 2 pārdotas California ar MPK, divu gadu laikā. Uz šī fona 8 000 realizēto spēkratu ar «robotu». Šī pieredze lika Ferrari atteikties no šādiem eksperimentiem: California iegāja vēsturē kā pēdējais leģendārās markas modelis ar trim pedāļiem.

 

1512_Premium_MKPP_int (4)

 

Cadillac CTS-V

 

Cadillac marka pati par sevi asociējas ar komfortu, svarīgumu un automātiskām PK. Vēl jo vairāk tāpēc ir pārsteidzoši tās modeļu rindā ieraudzīt karstās kupejas, sedānus un CTS-V universālus ar MPK.

 

1512_Premium_MKPP_caddy

 

To īpatnība – kompresorā spēka agregāta V8 LSA no sportkāra Chevrolet Corvette ZR1 izmantošana. 6.2 l V8 (556 z.s.) var iet kopā gan ar 6-diapazonu «automātu», gan ar 6-pakāpju «mehāniku» Tremec TR-6060.

 

1512_Premium_MKPP_int (6)

 

Agresijas ziņā, ar CTS-V sedanu spēj konkurēt tikai BMW M5 ar MPK. Zīmīgi, ka modelis ir oficiāli pieejams arī Eiropas tirgū.

 

Izdarot secinājumus

 

Līdz ar Gallardo aiziešanu, nav iespējas iegādāties Lamborghini ar MPK. Visekstremālākās kulta Porsche 911 modifikācijas – GT3 un Turbo tagad ir pieejamas tikai ar PDK «robotu». Jaunais Aston Martin V12 Vantage arī ir tikai ar «robotu». Un šo procesu diemžēl vairs apturēt nav iespējams.

 

No citas puses, nekur nav pazuduši Audi R8, vienkāršie Porsche 911, Cayman, Boxster, Chevrolet Corvette и Dodge Viper ar MPK. Tāpēc «mehānikas» cienītājiem pagaidām ir no kā izvēlēties.

 

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb