Cik var nobraukt uz diskiem

Ekstremālais tests

Kas būs, ja braukt uz nolaistas riepas līdz galam? Un cik izdosies nobraukt? Principā. Tas reizēm var būt diezgan aktuāli. Situācija: riepa ir caursista, un nav nedz rezerves riteņa, nedz pumpja, nedz hērmētiķa. Evakuatoru izmantot arī nav iespējams, bet jābrauc. Paliek viens variants – braukt uz diskiem. Cik tālu izdosies tikt, un kas notiks ar mašīnu, pārbaudīja viena izmēģinātāju grupa.

 

1409_na_obodah_1932041_01

 

Ievads

 

Eksperiments tika veikts ar vidēji statistisko Golf klases spēkratu. Piedziņa – priekšējā, mehāniskā kārba, gumija – 185/65 R14, štancētie diski. Tika pavisam izlaists gaiss no aizmugurējā labā riteņa, uz to uzstādīts termodevējs un tests sākās. Lai novērotu to, kas notiek testa laikā, blakus brauca cita mašīna, kuras ekipāžā uzturēja radio sakarus ar testējamā spēkrata vadītāju, kurš laika gaitā dalījās iespaidos.

 

Hronika

 

30 sek.: ātrrums 40 km/h, mašīnas sāns salikās uz pusēm, ir dzirdama neliela dimdoņa. Stūre kratās, nedaudz vibrē pedāļi un kārbas kloķis. No traektorijas nenovirzās.

3 min 30 sek.: riepas temperatūra – 410С, traektorija un sajūtas – tie paši. Ātrums tika palielināts uz 60 km/h.

5 min 30 sek.: Riepa ir uzsilusi līdz 680С, dimdoņa pastirpinājās, bet traektorija – tā pati. Ātrums atkal ir 40 km/h.

9 min.: temperatūra 870С. Parādās čikrstoņa – lūzt riteņi karkass, redzami dūmi

10 min 20 sek.: dūmi pastirpinājās, skaņa ir tāda, it kā pa ceļu ripo spainis ar skrūvēm.

15 min.: mašīna sāk meklēties, sākā noplīst protektors, riepas fragmenti sit pa virsbūvi.

19 min.: ritenis sāk palekties kā uz mazgājamā dēļa, lido gumijas gabali. Aizdegās spuldze, kura signalizē par ABS bojājumu.

22 min.: no mašīnas atdalās aizmugurējā pārsega daļa, bet no gumijas – lieli gumijas gabali. Pa virsbūvi – cieti sitieni.

24 min.: uz virsbūves arkas parādās sveķainas šļakatas. Dirdama lūztošā spārna sarga čarkstoņa.

25 min.: pilna izjukšana – galīgi atveras riepas protektora daļa. Diska malas pieskaras asfaltam. Tests beigas.

 

1409_na_obodah_1932041_02

 

Rezultāti

 

Izdevās nobraukt 17 km un 100 metrus. Mašīna cieta gana: saplēsts pārsegs, bojāta rokas bremzes troses aptinums, kronšteins un tā stiprinājums pie sijas ir izgriezti ārā, izbiris aizmugurējā bufera gabals. Bez tam uzrauti iekšējā arkas atloks un sleikšņa elementi tā uzgalī, bet pretrūsas segums vietām ir noberzts līdz metālam. Parādījās ieberzumi uz sijas kloķa, amortizatora un benzīna tvertnes ieletnes. Ja ātrums būtu lielāks, tad bojājumi būtu arī lielāki. Tas nozīmē, ja ļoti vajaga, tad kaut cik var izvilkt. Principā, var arī braukt tālāk uz diska bez gumijas, taču tad maksa par remontu augs ģeometriskā progresijā.

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb