Brāķis ražošanā

Situācija ar mūsdienu autoražošanu

 

Tadu izturīgu mašīnu, kā, piemēram, klasiskais Gelandevagens, kur var nobraukt bez kapitāla remonta gandrīz 900 000 t.km, šodien jau gandrīz nav. Šodien mašīnas ir augsti tehloloģiskas. Bet nerakstīts likums: jo konstrukcija ir sarežģītāka, jo tā ir mazāk izturīga. Viss tas pilnā mērā ir attiecināms uz mūsdienu automobiļiem. Kas būs ar ekspluatācijas izturību, ja šo sarežģīto konstrukciju regulāri mēģināt padarīt lētāku, tajā pašā laikā mēģinot neatpalikt modeļu-marketinga sacīkstēs?

 

brakis

 

Atbilde uz šo jautājumu ir atsaukšanu skaits, kuru šodien min praktiski visi autoražotāji. Subaru reiz pavēstīja par gandrīz 50 tūkst. mašīnu atsaukšanu, kurām ir iespējamas problēmas ar distancēto dzinēja iedarbināšanu. Īpašniekam pietiek vienkārši nomest atslēgu piekaramo, lai dzinējs startētu. Šajā gadījumā, motors darbosies ar 15 minūšu intervālu, kamēr bākā nebeigsies degviela.

 

Porsche atsauca vairāk nekā 2000 auto. Iemesls – izplūdes sistēmas brāķis, kurš var novest pie tā, ka īscaurules var atdalīties no slāpētājiem. Tika atsauktas dažas jaunas Mazda 6 – ir problēmas elektronikā, kuru dēļ rodas aizdegšanās risks. Bet BMW veica gandrīz 570 000 ASV un Kanādā pārdoto auto atsaukšanu – arī sakarā ar potenciālām problēmām ar elektrovadojumu. Toyota atsauca ap 1.7 milj. automobiļu, dēļ defekta ar drošības spilvenu un nelabojamiem stiklu tīrītājiem. 1.14 milj. spēkratu pa visu pasauli atsauca Honda, 137 tūkst. – Nissan. Šo sarakstu var turpināt.

 

Protams, ka vaina par defektiem ne vienmēr gulstās uz pašu autoražotāju. Var iegāzt arī komplektējošo detaļu piegādātājs. Bet tas fakts, ka ražotāji novērš trūkumus – bez šaubām apsveicams. Jautājums ir par citu: sākotnēni kvalitatīvus automobiļus, bez ražošanas defektiem, šodien vispār kāds ražo?

 

P.S.

Kuriozs atsaukums

 

Viens no vismasveidīgākiem un kuriozākiem bija atsaukums, kuru veica kompānija Toyota Amerikā. Zem atsaukumu tika vairāk nekā 200 000 spēkratu, bet iemesls… – uzlīmes uz virsbūves, kuras informē par ieteicamo spiedienu riepās un slodzi uz tām. Kā izrādījās, drukājot tika pieļauta kļūda, kura sagrozīja pareizo informāciju. Vietējā ceļu satiksmes drošības asociācija – NHTSA – nolēma, ka precīza instrukciju ievērošana izraisīs riepas plīsumu, pārlieku augstā spiediena dēļ. Tiesa gan neviens tāds gadījums nebija fiksēts. Vai nu autoīpašnieki nelasīja, kas ir rakstīts uz uzlīmēm, vai nu arī viņi bez tām zināja, kā pumpēt riepas. Tomēr, Toyota uzaicināja visu mašīnu – ar nepareizām uzlīmēm – īpašniekus uz to bezmaksas nomaiņu. Bet tiem, kas nevarēja ierasties personiski, uzlīmes tika izūtītas pa pastu.

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb