Pavisam cita Toyota

Ko mēs nezinām par Toyota automobiļiem? Daudz ko. Zem šīs markas tiek ražoti daudzi vidējam eiropietim nezināmi modeļi. Runa nav par amerikāņu modeļiem, tādiem kā Highlinder, Venza vai Sequoia, kuri pie mums ir reti, bet tomēr sastopami, bet gan par modeļiem, kurus nezina amerikāņi, bet reizēm – pat japāņi.

 

Jūs kaut ko dzirdējāt par Toyota Kijang? Daudzi Japānas iedzīvotāji arī neko par to nav dzirdējuši. Bet automobilis, starp citu, ir ļoti populārs Dienvidaustrumāzijā un Āfrikā. Automašīna ir pazīstama arī ar nosaukumu Toyota Condor (Āfrika), Toyota Qualis vai  Stallion (Indija), Toyota Tamaraw (Filipīnas), Toyota Unser (Malaizija / Singapūra) u.c.

 

HPIM0536.JPG

 

Kijang – tas ir saīsinājums no «Kerjasama Indonesia-Jepang» (Indonēzijas-Japānas kopuzņēmums). Pirmā mašīnas paaudze parādījās 1967. gadā. Šī maksimāli vienkāršā aizmugurējās piedziņas auto pašizmaksa sastādīja 42% no Corolla modeļa pašizmaksas. Dzinējs – 1.2 l, 56 z.s.

 

Bildē redzamais spēkrats – 4. paaudze (1986…1996), pirms restailinga.

 

Toyota Kijang 1990

 

Tas ir modeļa pēctecis: Toyota Revo (2003…2005).

 

Toyota Revo

 

Bet šī ir mūsdienu paaudze: Toyota Kijang Innova. No vienkārša priekšteča automašīna ievērojami atšķiras: dzinēji – jaudīgāki, PK – 5-pakāpju «mehānika» un 6-pakāpju «automāts». Aprīkojuma sarakstā – LED-optika, multimediju sistēma, ādas salons un daudz kas cits.

 

Toyota Kijang Innova 2

 

Visi zina amerikāņu Hummer, bet ne visi zina faktu, ka Toyota koncernam ir līdzīgs modelis, kura nosaukums ir Mega Cruiser. Automobilis tika radīts 1995. gadā un tā ražošana turpinājās septiņus gadus. Vienu laiku pat pastāvēja aizliegums izvest spēkratu no Japānas, taču vēlāk tas tika atcelts. Militārai versijai ir indekss BXD10, bet nosacīti civilai, kuru izmantoja policisti, ugunsdzēsēji u.t.t – BXD20.

 

mega (4)

 

Konstrukcijas ziņā Mega Cruiser atgādina Hummer modeli: izturīgs lonžeronu rāmis, ar šķērssijām, neatkarīgā visu riteņu torsionu piekare, dīzelis ar labu vilkmi. Skaņas izolācijas un drošības siksnu nav.

 

mega (5)

 

Mega Cruiser tika unificēts ar citiem Toyota modeļiem. Piemēram, 4-cilindru 4.1 l turbodīzelis 15B-FTE (155 z.s.) tika izmantots uz vieglajiem kravas automobiļiem un korporācijas autobusiem, bet 4-pakāpju APK un sadales kārba ir paņemti no leģendārā Toyota Land Cruiser 80.

 

toyota-mega-cruiser (6)

 

Vidējais degvielas patēriņš – aptuveni 15l/100 km, tvertnes apjoms – 108 litri. Maksimālais ātrums – 130 km/h. Trīsdurvju versijas garums ir 5090 mm, pašsvars – 2900 kg, kravnesība – 800 kg. Pārgājība – fenomenāla. Klīrens – 420 mm, pateicoties sānu reduktoriem. Visi trīs diferenciāļi bloķējas.

 

toyota-mega-cruiser (1)

 

Elektro aprīkojums – 24 V. Aizmugurējie riteņi ir pagriežami (4WS sistēma): ātrumā līdz 40 km/h to pagriešanās leņķis ir līdz 12%, uz pretējo pusi attiecībā pret priekšējiem riteņiem. Pateicoties tam apgriešanās rādiuss ir 5.6 metri.

 

toyota-mega-cruiser (3)

 

mega (7)

 

Interesanti, ka pirms neilga laika Interneta izsolēs parādījās vairāki Toyota Mega Cruiser, kuriem gandrīz nebija nobrauciena un tie bija lieliskā stāvoklī. Kas tas bija? Japānas militāro noliktavu izpārdošana. Lieki teikt, ka spēkratu izpirka kā karstus pīrādziņus.

 

toyota-mega-cruiser (2)

 

Vai Toyota var būt prestižāks nekā Lexus? Tas ir iespējams. Tā ir Toyota Century, kura tiek dēvēta par japāņu Rolls-Royce. Turklāt atšķirībā no Rolls-Royce vai Maybach, tas nav bagātības simbols, bet gan drīzāk statusa un tradīciju ievērošanas zīme, kuras Uzlēcošās Saules zemē tiek turētas augstā cieņā.

 

Toyota Century 4

 

Lielākā spēkratu daļa ir paredzēta iekšējam tirgum, kaut gan ir arī izņēmumi. Modelis parādījās 1967. gadā, un kopš tā laika tā konstrukcija netika nopietni mainīta. Automobiļa nosaukums ir pieskaņots kompānijas dibinātāja Sakiti Tojoda 100. dzimšanas dienai. Kaut gan modeļa cienītāji uzskata, ka nosaukumam ir vēl viena nozīme: šis auto spēj nokalpot 100 gadus.

 

Toyota Century 3

 

Piecu litru V12 dzinējs izceļas nevis ar atdevi (280 z.s.), bet gan ar elastīgumu un resursu. Interjers – pieticības piemērs. Tas atgādina klasisku, bet ļoti kvalitatīvu un dārgu uzvalku.

 

Toyota Century 2

 

Toyota Century – oficiālais Japānas imperatora automobilis – priekš viņa ir radīti četri speciāli spēkrati.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cenas ziņā, Toyota Century ir pielīdzināms Lexus LS600h, taču, kā jau tika minēts, tas tiek pozicionēts augstāk. Starp citu, Toyota modeļu klāstā ir, statusa ziņā, pielīdzināms auto, kuram ir mūsdienīgāks izskats: Toyota Crown Majesta.

 

Toyota Crown Majesta

 

Protams, ka tie nav visi mazāk zināmie un interesantie Toyota modeļi, tāpēc ir iemesls pie šī temata atgriezties.

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb