Kemperi japāņu gaumē

Mēs visi zinam, kas ir Eiropas formāta kemperis. Te arī tika stāstīts par amerikāņu kemperiem – RV. Bet, kā izskatās šāda tehnika japāņu formātā?

 

1505_jap_camper_rzdv

 

Japānā, kā zināms, ir ļoti izplatīti kompaktie automobiļi. Pat vairāk: ja runa iet par mikroautobusiem un vieglajiem auto, tad ceturtdaļa šīs valsts iedzīvotāju braukā ar tā saucamiem kei-kāriem: tie ir automobiļi, kuru garums nepārsniedz 3.4 m, platums – nav lielāks par 1.48 m, bet augstums – 2 m. Citiem vārdiem sakot, īss, šaurs, bet augsts spēkrats. Dzinēja apjoms – ne vairāk par 660 см³, bet jauda – līdz 64 z.s.

 

1505_jap_camper_kei

 

Kei-kāri ir sastopami arī uz mūsu ceļiem. Piemēram, Opel Agila A (2003…2007) – tas ir Suzuki Wagon R – viena no vispopulārākiem kei-kāriem Uzlēcošās saules zemē.

 

1505_jap_camper_Opel_Agila

 

Kāpēc šīs mašīnas Japānā ir tik populāras – viegli izskaidrojams: to īpašnieki maksā ievērojami mazākus nodokļus nekā lielāku izmēru spēkratu īpašnieki. Turklāt, daudzos valsts lauku rajonos nav nepieciešama, citiem automobiļiem obligātā, apliecība par apmaksātas parkošanās vietas esamību.

 

1505_jap_camper_07

 

Bet, sakarā ar to, ka kei-kāri Japānā ir tik plaši izplatīti, tad nav pārsteigums, ka arī daudzi kemperi šajā valstī tiek būvēti tieši uz to bāzes.

 

Exif_JPEG_PICTURE

 

Izskatās tādi kemperi diezgan interesanti.

 

1505_jap_camper_6-6

 

Iekšpusē brīvās vietas pārbagātības nav, bet mierīgi var apgulties visā augumā. Visi sēdekļi saliekas, pa virsu – matracis, un iznāk gandrīz divus metrus gara guļamvieta.

 

1505_jap_camper_sleep

 

Vispār pēc kemperiem Japānā ir labs pieprasījums. Un tāpēc dažādās valsts pilsētās regulāri notiek šim transporta veidam veltītas izstādes.

 

1505_jap_camper_02

 

Ražotāji visādi mēģina piesaistīt savai produkcijai uzmanību. Piemēram, uz vienu no tādām izstādēm, Honda atveda šoukāru: treileri-kemperi ar vilcēju kei-kāru. Bez šaubām, ka eksponāts ir ievērojams, tikai diez vai šāds kemperis būs pieprasīts: kei-kāra rāmjos tas vairs neiederas, kas nozīmē, ka nodokli ir jāmaksā tādu pašu kā par lielo mašīnu. Vai nav vieglāk tad uzreiz nopirkt lielu mašīnu?

 

1505_jap_camper_Honda1

 

1505_jap_camper_Honda2

 

Arī šādi risinājumi ir populāri: transporta stāvoklī automobilis ir kompakts, bet stāvvietā izbīdāmie moduļi palielina iekšējo apjomu.

 

1505_jap_camper_08

 

Ierastāku izmēru kemperi Japānā arī ir izplatīti. Daudzi no tiem ir uzbūvēti uz kompakto kravinieku šasijām.

 

1505_jap_camper_big

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ir sastopami arī diezgan oriģināli eksemplāri: šis ir uzbūvēts no Toyota Hiace.

 

1505_jap_camper_Toyota Hiace_1

 

Bet, kā ar kemperu no Toyota Prius?

 

1505_jap_camper_prius

 

Lūk, vēl viens kei-kāra izmēra kemperis no mirkautobusa. Dzīvojamais nodalījums – pavisam mazs, bet guļamvietas ir izvietotas augšā.

 

1505_jap_camper_budka

 

Protams, ka daudzi Japānas iedzīvotāji neatteiktos no lielāka izmēra kempera, bet uzturēt tādu mašīnu var būt ne pa spēkiem. Bet tā, lai arī mazs un šaurs, tomēr savs īsts kemperis.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb