Toričelli vakuuma bremzes

Vai ir iespējams samazināt automobiļa bremzēšanas ceļu par 40%? Tas ir iespējams, pie nosacījuma, ka spēkrats tiks aprīkots ar papildus vakuuma bremzēm.

 

Ierīci nesen izstrādāja zviedru zinātnieki. Tā tika nosaukta pazīstamā XVII gadsimta itāļu zinātnieka Evandželista Toričelli vārdā. Vakuuma bremzes var tikt uzstādītas uz automašīnām, kuras ir aprīkotas ar ārkārtas bremzēšanas sistēmu, ar kuru tās tiek saistītas.

 

1601_Torichelli

 

Konstrukcijas būtība ir sekojoša: aizmugurē zem automobiļa apakšas tiek uzstādīta metāla plate, kuras laukums ir aptuveni 0,3 м2. Ja ārkārtas bremzēšanas sistēma konstatē negaidītu šķērsli, tad kopā ar štata bremzēm tiek iesaistītas arī vakuuma bremzes. Sekundes desmitdaļās minētā plate tiek izmesta uz ceļu, tomēr bremzēšana tiek realizēta ne tikai izmantojot berzes spēku. Pie plates ir pieslēgts vakuuma pumpis, kurš zem tās rada retinājumu: tas nozīmē, ka no plates apakšas tiek izsūknēts gaiss. Rezultātā plate it kā tiek pielīmēta pie ceļa seguma. Vakuuma retinājuma spēks – 15 000 Ņūtoni. Citiem vārdiem sakot, tās ir aptuveni 1.5 tonnas.

 

1601_Torichelli (3)

 

Izmēģinājumi parādīja, ka optimālie rezultāti tiek sasniegti, braucot ar ātrumu līdz 70 km/h. Konkrēti skaitļi: 50 km/h ātrumā, testa automobiļa bremzēšanas ceļš samazinājās no 15,3 m uz 10,8 m, kas sastāda 40%.

 

1601_Torichelli (1)

 

Varētu šķist, ka rezultāti ir iespaidīgi. Tomēr kā jebkurai lietai, arī šai sistēmai ir savi trūkumi. Pirmkārt, tā spēj normāli darboties tikai uz ideāla ceļa seguma: ne tikai bez bedrēm un ielāpiem, bet arī bez akmeņiem un smiltīm. Otrkārt, ja šāda sistēma tiks pielietota masveidā, ceļu segums intensīvāk bojāsies. Un galvenā nianse – sistēma ir pārlieku efektīva. Palēninājums ir tik spēcīgs, ka standarta siksnas var traumēt pasažierus. Šī iemesla dēļ būtu jāuzlabo arī siksnu konstrukciju.

 

1601_Torichelli 4

 

Tomēr neskatoties ne uz ko, ideja ir laba. Tāpēc inženieri pieslīpē sistēmu, lai atrisinātu minētās problēmas. Ja to izdosies izdarīt, tad pastāv iespēja, ka zviedru radītā konstrukcija parādīsies uz sērijveida automašīnām.

 

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb