«Karstais» kemperis, ar BMW dzinēju

Uz ASV ceļiem var sastapt daudz interesantus automobiļus. Piemēram, kemperi ar BMW logo. Vai tad Bavārijas ražotājs izlaida tādas mašīnas? Nē, tas ir Vixen 21: kemperis, kurš tika ražots Štatos 1986…1989. gadam un aprīkots ar vācu dzinēju. «Vai tad tiešām tādas grabažas vēl braukā?» – kāds pavaicās. Braukā. Un ne tikai tādi spēkrati vien. Amerikas iedzīvotāji – diezgan konservatīvi, un viņiem ir nedaudz cita attieksme pret «grabažām». Starp citu, stāsta beigās nedaudz par to, ar kādiem auto braukā slavenie Holivudas aktieri, piemēram, Als Pačino. Bet nu, par visu pēc kārtas.

 

1511_Vixen_FE

 

Amerikāņi mīl vecus automobiļus. Viņi tos glabā, atjauno un bieži vien aktīvi izmanto ikdienas dzīvē. Protams, ka lielākā uz ASV ceļiem sastopamo klasisko automašīnu daļa – vietējā produkcija. Tomēr ir sastopamas arī raritātes no Eiropas.

 

1511_Vixen_usa_old_cars

 

Provincē, kur praktiski nav problēmu ar stāvvietām un apdrošināšana ir lētāka, veco spēkratu īpatsvars ir lielāks. To saglabāšanos sekmē Amerikas klimats un veco mašīnu konstrukcija: to lēngaitas motori spēj veikt vairākus miljonus kilometru, bez kapitālā remonta.

 

1511_Vixen_ny_state

 

1511_Vixen_usa_old_cars (1)

 

Tomēr atgriezīsimies pie mūsu stāsta varoņa – Vixen kempera. Automobili ražoja uzņēmums, ar tādu pašu nosaukumu – Vixen Motor Company, kurš atradās Pontiakā, Mičiganas štatā. Summāri no konveijera nogāja gandrīz 600 Vixen kemperi.

 

1511_Vixen (1)

 

1511_Vixen (24)

 

Pats par sevi spēkrats ir diezgan interesants. Pirmkārt, tas tika pozicionēts kā Driver’s RV (ASV kemperi saucas RV – Recreation Vehicle. Sīkāk par to var izlasīt šeit). Kāpēc tas tika raksturots kā draiveru kemperis? Tāpēc, ka tā maksimālais ātrums ir 100 jūdzes stundā (161 km/h), kas, maigi sakot, ne katram kemperim ir pa spēkam. Sakarā ar to, tika uzsvērts fakts, ka tika rūpīgi izstrādāta mašīnas aerodinamika.

 

1511_Vixen_anons1511_Vixen_anons - vixen rv

 

Vēl viena interesanta īpatnība: automobilim vajadzēja apvienot iekšējo plašumu un kompaktus gabarītus. Acīs iekrita tas, ka spēkrats var ierūmēties standarta garāžā: augstums – 7 pēdas (2.14 m), garums – 21 pēda (6.4 m). Nākamajā attēlā ir redzams, ka, augstuma ziņā, Vixen ir pielīdzināms VW Transporter.

 

1511_Vixen_today1

 

Tajā pašā laikā, Vixen ir platāks. Daļēji šī iemesla dēļ, bet daļēji pateicoties zemam smaguma centram, kemperis ir diezgan stabils uz ceļa un, pēc ASV kritērijiem, tam ir laba vadāmība.

 

1511_Vixen_drive

 

1511_Vixen (19)

 

Kemperim varēja būt gan viengabala metāla, gan paceļamais jumts.

 

1511_Vixen (17)

 

1511_Vixen (20)

 

Tika piedāvāti trīs plānošanas varianti, bet katras opcijas obligātā daļa – liela gulta, mašīnas aizmugurē.

1511_Vixen_plan1 1511_Vixen_plan XC 1511_Vixen_plan SE

Labajā pusē – tikai salona sānu durvis. Priekšējam pasažierim durvju nav.

 

1511_Vixen_no front right

 

1511_Vixen (29)  1511_Vixen (3)

 

1511_Vixen (10)  1511_Vixen (11)

 

Vixen tika komplektēts ar diviem dzinējiem. Pirmais – 2.4 l, 6-cilindru BMW dīzelis, ar Garret turbīnu (115 z.s.). Tam līdzi nāca 5-pakāpju Renault PK. Otrais motors – GM, benzīna, 3.8 l, 165 z.s., ar APK. Dzinējs – izvietots aizmugurējā daļā.

 

1511_Vixen_Engine_Rear

 

Sākotnēji, Vixen tika paredzēts kā atbilde uz GMC Motorhome: sešvietīgu kemperi, kurš tika ražots 1972…1978. gadam. Summāri tika saražoti gandrīz 13 000 GMC Motorhome spēkrati. Pēc dažādiem datiem, aptuveni trešdaļa – puse no tiem joprojām ir darboties spējīgi. Tas atkal ir stāsts par ASV iedzīvotāju attieksmi pret veciem spēkratiem.

 

1511_Vixen_GM_Motorhome (1)

 

1511_Vixen_GM_Motorhome1

 

Ņemot vērā to, ka Vixen – jaunāks, var paredzēt, ka vismaz 2/3 no visiem izlaistiem automobiļiem joprojām ir sastopami uz ceļiem. Lūk, apstiprinājums: mūsdienas, neliela pilsētiņa Ņujorkas štatā. Pie mājas novietots Vixen, bet aiz tā – mūsdienu Mini, bet labajā pusē redzama Toyota Prius priekša.

 

1511_Vixen_today_1

 

Bet, lūk, vēl viens Vixen. Arī diezgan dzīvs.

 

1511_Vixen_today

 

ASV pastāv pat kaut kas līdzīgs Vixen īpašnieku autoklubam.

 

1511_Vixen_association

 

1511_Vixen (7)

 

Vixen kemperi ir satopami arī Eiropā, bet ne pārāk bieži. Un tiem, kuriem acīs trāpās šis spēkrats, arī rodas jautājums: «Kas tas pa BMW?»

 

1511_Vixen_EU2

 

Un nobeigumā vēl nedaudz par amerikāņu attieksmi pret «grabažām». Aptuveni pirms diviem gadiem Internetā klejoja attēls, uz kura redzams, kā Ņujorkas policists aptur nebūt ne jaunu Lexus LX, kurš tika uzbūvēts uz Toyota Land Cruiser 100 bāzes (1998…2007 g.). Mašīnas vadītājs izrādījās gados vecāks kungs, kurš steigā pārkāpa noteikumus.

 

1511_Vixen_al_pacino_1

 

Liels bija kārtības sarga izbrīns, kad viņš spēkrata šoferī atpazina slaveno aktieri Alu Pačino. Vēl vairāk policists izbrīnījās par faktu, ka tik turīgs cilvēks braukā ar ne jaunu automobili. Uz ko Als Pačino atbildēja: «Laba mašīna, izturīga. Tā mani apmierina. Bet, ja tā, tad priekš kam kaut ko mainīt?» Protams, ka Holivudas zvaigznei tas nav vienīgais automobilis. Vienkārši gadījums – diezgan demonstratīvs.

 

1511_Vixen_al_pacino_2

 

Ar ko beidzās šis stāsts? Protams, ka kārtības sargs neuzlika soda naudu slavenajam aktierim. Autogrāfs un kopīgā bilde par piemiņu, kā risinājums, apmierināja abas puses.

 

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb