Novārtā atstātie Rollce-Royse, Jaguar un citas raritātes

Vai tiešām ir iespējams, ka tik vērtīgi automobiļi sarūsē zem atklātas debess? Diemžēl, jā. Daudzi auto kolekcionāri labprāt savā īpašumā iegūtu šādus spēkratus, tomēr šinī gadījumā tas nav tik vienkārši. Lai gan dažiem tas tomēr izdodas.

 

1511_Kipr (13)

 

Pirmkārt, kur tas ir? Kiprā. Vietējie iedzīvotāji šo vietu sauc par trešo automobiļu muzeju un uzskata to par visinteresantāko. Kāpēc par visinteresantāko? Tāpēc, ka tur iekšā nelaiž, bet aizliegtais auglis vienmēr šķiet saldāks. Kāpēc par trešo automobiļu muzeju? Tāpēc, ka salā jau ir divi oficiāli automašīnu muzeji. Bet par visu – pēc kārtas.

 

Pirmais muzejs atrodas Limasolā. Tas tika atvērts 2014. gadā, un tur ir iespējams arī iznomāt veclaiku automobili.

 

1511_Kipr Lim3

 

Organizācijas mājas lapā ir teikts, ka tas ir vienīgais muzejs valstī, bet tā nav patiesība. Mājas lapa, starp citu, ir pieejama ne tikai grieķu, bet arī angļu un krievu valodās. Kāpēc arī krieviski? Viss ir vienkārši: salu apmeklē ļoti daudz krieviski runājošo tūristu.

http://www.cyprusmotormuseum.com.cy/?lang=en

http://www.cyprusmotormuseum.com.cy/?lang=ru

 

1511_Kipr  Lim2

 

Otrs muzejs atrodas Nikosijā.

 

1511_Kipr_Nikossia_01

 

Tas ir Near East University muzejs. Eksponāti – visdažādākie: sākot ar XX gs. sākuma automobiļiem un beidzot ar salīdzinoši ne veciem superkāriem.

 

1511_Kipr_Nikossia_02

 

1511_Kipr_Nikossia_03

 

1511_Kipr_Nikossia_04

 

Bet visinteresantākais «trešais muzejs» nav muzejs. Tas ir pamestais muitas laukums.

 

1511_Kipr (3)

 

Kā zināms, Kipras sala kopš 1970. gadu vidus ir sadalīta divās daļā. Pa vidu iet demarkācijas līnija, kuru kontrolē ANO kontingents. Tās garums – 180 km, bet platums – sākot ar 3 m (Nikosijā) un beidzot ar vairāk nekā 7 km. Šīs buferzonas teritorijā atrodas vairāki pamestie apdzīvotie punkti, un tur pat izrādījās pieminētais muitas laukums.

 

1511_Kipr (10)

 

Tūristi tur nevar nokļūt. Protams, ka var mēģināt tur iekļūt patstāvīgi, bet tad ir iespēja iekulties nepatikšanās ar ANO karavīriem.

 

1511_Kipr (7)

 

Tur ir ko redzēt. Kāds vēl atceras, kā saucas šis spēkrats? Tas ir NSU Ro 80, ar rotora-virzuļa dzinēju. Aizmugurē – Volvo P1800.

 

1511_Kipr (12)

 

1511_Kipr (14)

 

Bet tas, ja atmiņa neviļ – Alfa Romeo.

 

1511_Kipr (8)

 

Žanra klasika – Citroen DS.

 

1511_Kipr (9)

 

Šis nav vienīgais tur esošais Jaguar.

 

1511_Kipr (15)

 

Aizmugurējā plānā – vēl viens, kolekcionāru aprindās cienījams Volvo: kupeja 262 C.

 

1511_Kipr Volvo 262 c

 

Vai tiešām visa šī bagātība tā arī rūsē kopš 1970. gadu sākuma? Ne visa. Vietējiem iedzīvotājiem izdodas vienoties ar armijniekiem, un pamazām izvest «visgaršīgākos» eksemplārus. Izvests ir jau diezgan daudz. Var redzēt, ka vietām ir iemīdīta zāle, kas nozīmē to, ka tur kaut kas stāvēja, bet tagad – tukšums. Un, kas pēc tam teiks, ka Rietumos nav korupcijas?

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb