RV: kemperi amerikāņu gaumē

Neseno izstāžu laikā Ķīpsalā, kā parasti, tika izrādīti dažādi kemperi. Bez šaubām, mašīnas – komfortablas, aprīkotas pēc pēdējā tehnikas vārda. Tikai maziņas. Cita lieta – amerikāņu mājas uz riteņiem. Principā, raugoties uz tādiem aparātiem, kā arī uz nekustamā īpašuma cenām ASV, kļūst skaidrs, kāpēc daudzi šīs valsts iedzīvotāji, tiešajā šī vārda nozīmē, izvēlās dzīvot uz riteņiem.

 

1504_RV_main

 

RV (Recreation Vehicle) jeb mājas uz riteņiem, ir tik pat vecas kā automobilis. To vēsture ir ilgāka par 100 gadiem.

 

1504_RV_100years

 

Pirmo māju uz riteņiem 1910. gadā saražoja kompānija Touring Landau. Tas bija treileris, jeb precīzāk – maza būda uz vienas ass, kuru varēja piekabināt pie automobiļa. Iekšpusē kā kuterī bija divi soliņi. Aizmugurējam bija atmetama mugura, un ar vienu rokas kustību tas pārvērtās par gultu. Bet zem priekšējā sēdekļa atradās tualete un mazgāšanās vieta. Skatoties pēc mūsdienu komforta apstākļiem, tas nav nekas izcils, tomēr pats fakts. Pēc kaut kāda laika uzreiz vairākas kompānijas, ieraugot labu pieprasījumu pēc šī produkcijas, sāka ražot un klientiem piedāvāt mājas uz riteņiem. Bet jau pagājušā gadsimta 20…30. gados kemperi diezgan bieži tika sastapti uz Štatu ceļiem.

 

Adams Motor Bungalo, 1917

 

Starp citu, pats pirmais ceļošanas ar kemperiem cienītāju klubs parādījās 1919. gadā, un 1930. gadā biedru skaits tajā pārsniedza 150 000 cilvēkus.

 

1504_RV_100-4

 

Šodien kemperu ASV arī ir gana daudz. Saskaņā ar DOT, uz doto brīdi valstī ir reģistrēti 8.2 milj. visu veidu māju uz riteņiem. Katrs no tiem vidēji gada laikā nobrauc 7 500 km, atrodoties braucienā 28 dienas.

 

1504_RV (38)

 

Visas mājas iedalās četrās lielās grupās – pašgaitas, seglu-piekabes, buferu-piekabes un stacionārās, kuras tiek novietotas uz pikapiem. Savukārt, katra no klasēm iedalās daudzās apakšklasēs: pēc svara, apdares materiāliem, asu skaita, garuma.

 

1504_RV (2)

 

Tā izskatās seglu piekabe. Gandrīz visas tās pārvietojās ar dažādu pikapu palīdzību. Ford F150 – līderis pikapu starpā, tāpēc tas visbiežāk nokļūst kadrā. Lielie pikapi vairs nav pa spēkam 1500. sērijas pikapam, tāpēc tos pārvadā «smagā artilērija». Piemēram, 2500. un 3500. sērijas.

 

1504_RV (3)

 

Mēdz būt divu tipu seglu sakabe, bet katram no tiem ir nepieciešama papildus segla / šarnīra uzstādīšana pikapa virsbūvē.

 

1504_RV (4)

 

Iekšā ir viss dzīvei nepieciešamais: virtuve, santehnikas mezgls, mazgājamā mašīna, drēbju žāvētājs, TV, mikroviļņu krāsns, Internets un citas lietas.

 

1504_RV (35)

 

Šādas jaunas piekabes cena – 12…20 tūkst. ASV dolāru. Lietotu var atrast par 5…10 tūkstošiem.

 

1504_RV (30)

 

Lūk, piemēram, buferu tipa piekabe: divasu, garums – 10 metri.

 

1504_RV (33)

 

Skats no durvīm uz astes daļu. Gultas aizmugurējā salona daļā saliekas un to vietā iznāk garāža diviem kvadrocikliem. Bet aizmugurējā siena – nav siena, bet gan aparelis tehnikas iebraukšanai.

 

1504_RV (31)

 

Bet tas ir skats uz piekabes farkopa pusi. Tradicionālā gāzes plīts, dubultā izlietne. Divi melnie rokturi uzreiz aiz plīts – tas ir ledusskapis. Tālāk aiz tā seko lielas durvis: aiz tām atrodas mazgājamā mašīna un žāvētājs, bet tualete ar dušas kabīni – pēc sienas aiz virtuves izlietnes. Bet beigās – divguļamā gulta, uzreiz pa kreisi aiz tās – izlietne. Tāds namiņš maksā $14 500.

 

1504_RV (34)

 

Jebkurai mājai ir autonomā ūdens, degvielas un gazes reserve, kura ir paredzēta vidēji 7…40 dienām. Dzīvības nodrošinājuma rezerves ir atkarīgas no mājas lieluma.

 

Nākamā kategorija – nelielās mājas uz riteņiem, izmēru ziņā tuvas Eiropas analogiem.

 

1504_RV (11)

 

Pārdomātu sīkumu skaits nebeidz priecēt. Piemēram, izlietne (starp citu, tās ir divas kā jau visās ASV virtuvēs) aizveras no augšpuses, kas leti pārvērš par lielu galdu, ērtu ēdiena pagatavošanai. Plīts arī aizveras ar vāku. Visas plītis – gāzes, ar 3-4 apļiem, ar krāsni vai bez tās. Tās neatšķiras ne ar ko no mājas plītīm. Tāda mājiņa Štatos maksā $67 950. Tas nav dārgi. Piemēram, BMW Х5 atsevišķās komplektācijās maksās dārgāk.

 

1504_RV (12)

 

1504_RV (14)

 

Pašgaitas nami uz autobusu / kravinieku šasijas – dārgāki, bet labāk pielāgoti gariem pārbraucieniem, dažu mēnešu garumā. Tajās ir viss, kam ir jābūt ērtā dzīvoklī. Reizēm te ir arī gāzes kamīns.

 

Šis RV izmaksās $ 168 000. Tas ir uzbūvēts pirms trim gadiem, bet uzreiz netika pārdots, un tagad tiek tirgots ar atlaidi. Oriģinālā cena bija $ 183 000.

 

1504_RV (15)

 

Šis autobuss ir salikts uz Ford bāzes. Garums – 12 m, svars – 16 t. Uz tā ir uzstādīts Ford Triton V10 (362 z.s.) dīzelis, kuram ir papildus ģenerators priekš komunikācijām iekšpusē. Šiem nolūkiem ir paredzēti atsevišķi akumulatori. Ir uzstādīts arī mazs benzīna ģenerators, kurš ir paredzēts gariem stāvēšanas laikiem, bez elektroenerģijas pieslēgšanas. Tāda ierīce saglabā galveno dīzeli no liekas nolietošanās. Ar to arī iekšpusē ir klusāk.

 

Vadītāja vieta.

 

1504_RV (23)

 

Skats no vadītāja krēsla. Pa kreisi atrodas pilnvērtīga virtuve, kurā ietilpst mikroviļņu krāsns ar šķīvja diametru 80 cm (1000 W), pilnvērtīga gāzes plīts ar 3 riņķiem (bez krāsns) un dubultā izlietne. Pa labi atrodas pusdienošanas galdiņš, pa kreisi ir redzams dīvāna fragments, kurš netika kadrā. Un, protams – liels TV.

 

1504_RV (17)

 

Virtuve tuvplānā. Ir daudz traukiem un produktiem paredzētu skapīšu. Visi tie aizveras ar stingru atsperu palīdzību, tāpēc gaitā durvis pašas par sevi neatvērsies.

 

1504_RV (18)

 

Aiz virtuves un nosacītās zāles atrodas eja uz guļamistabu, kurā pa kreisi ir paslēpts divvērtņu ledusskapis. Tas māk ražot ledu un tam ir filtrs ūdens attīrīšanai.

 

1504_RV (19)

 

Aiz ledusskapja atrodas tualete, aiz kuras – mazgājamā mašīna un drēbju žāvētājs.

 

1504_RV (20)

 

Tam visam iepretim atrodas dušas kabīne un mazgāšanās izlietne.

 

1504_RV (21)

 

Tā ir guļamistaba, aiz spoguļa pa kreisi – garderobes istaba.

 

1504_RV (22)

 

Vairums logiem un durvīm ir moskītu tīkli.

 

1504_RV (24)

 

Lūk, vēl viens RV uz Ford bāzes. Maksā nedaudz lētāk: $ 135 000.

 

1504_RV (25)

 

Skats no iekšpuses, virtuve. Pa labi ir redzams kondicioniera vadības kontrolieris

 

1504_RV (26)

 

Skats no guļamistabas uz dušas kabīni un izlietni.

 

1504_RV (27)

 

1504_RV (29)

 

Jāpiemin, ka tāds salona platums tiek panākts, pateicoties dažu mājas daļu izbīdīšanai aiz gabarītiem, stāvēšanas laikā. Atsevišķi mezgli ir pilnībā samontēti uz sliecēm. Piemēram, visa virtuve, kura vienkārši pabrauc uz sānu.

 

1504_RV (28)

 

Ir vairāk uzlaboti un līdz ar to arī dārgāki RV autobusi. Citiem vārdiem sakot, ir izvēle jebkurai gaumei un makam. Treileriem paredzēto stāvvietu ASV ir gana daudz. Infrastruktūra – vairāk nekā attīstīta. Klimats, liekākajā valsts daļā – silts. Tāpēc ir skaidrs, kāpēc tādai tehnikai Štatos ir stabils un visu laiku augošs pieprasījums.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb