Sievietes pie kravinieku stūres

Situācija dažādās valstīs

 

Par kravas auto un autobusu vadītājiem uz šodienu pārsvarā strādā vīrieši. Sieviešu procents šajā segmentā pamazām pieaug, tiesa gan, pavisam nedaudz. Bet situācija pamazām mainās.

 

wtd_02

 

Vidēji Eiropā sieviešu īpatsvars pie kravinieku un busu stūres – 1%. Lielbritānijā, Austrālijā un Dānijā to īpatsvars ir 2%, Zviedrijā – līdz 3%, Kanādā – līdz 3.5%. Visvairāk sieviešu-vadītāju ir ASV – 5.3%. Viens no iemesliem tam, ka ASV sieviešu vadītāju ir vairāk – tur uz kraviniekiem bieži vien strādā ģimenes pāri.

 

Woman driving an eighteen wheeler

 

Turklāt gan Eiropā, gan ASV ir novērojama paradoksāla situācija: vīriešu-kravinieku vadītāju skaits ir nepietiekams, sievietes nereti ir gatavas aizņemt šīs vakances, taču netiek pieņemtas darbā.

 

wtd_08

 

Mainīt šo situāciju mēģina daudzas sabiedriskas organizācijas. To vidū – Women in Trucking (ASV), Lady Truck Drivers (UK), La Route Au Feminin (Francija), Queen of the Road (Zviedrija) un citas.

 

ANNA SELMARKER

 

Vairums tamlīdzīgu asociāciju dalībnieku – sievietes, kuras jau ir strādājušas pārvadāšanas sfērā. Pēc viņu domām, no sieviešu-vadītāju skaita pieauguma, joma tikai iegūs.

 

wtd_01

 

Objektīvu iemeslu, kuri traucētu sievietēm vadīt kraviniekus un autobusus, uz šodienu pēc būtības nav. Tehnika paliek arvien vieglāka vadīšanā, un, kā rāda prakse, sievietes ar to tiek diezgan labi galā.

 

wtd_05

 

Turklāt, pēc statistikas, sievietes akurātāk brauc un rūpīgāk izturas pret pašu tehniku. Šo organizāciju darbs nes noteiktus darba augļus, tāpēc, pēc prognozēm, pēc dažiem gadiem sieviešu-smagās tehnikas vadītāju procents būs vismaz dubultojies.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb