Ātrāk par liesmu

Kino un dzīve: ekstremālais tests

 

Viena grāvēja varonis efektīvi izrēķinājās ar ienaidniekiem, kuri mēģināja nozust ar lidmašīnu – cauršāva degvielas tvertni un aizdedzināja iztecējušās petrolejas celiņu. Uguns panāca jau pacēlušos laineri, pārmetās pa degvielas strūkliņu uz spārnu – sprādziens izdevās efektīvs. Vai tiešām liesma ir tik strauja, ka no tās neaizbēgt pat ar lidmašīnu? Lai to pārbaudītu, viena izmēģinātāju grupa reiz veica nelielu testu.

 

fire_speed (2)

 

Protams, ka nekas netika spridzināts. Tika izdarīts vienkāršāk: uz asfalta izveidoja simts metrus garu taku no celtniecības pakulām. Piesūcināja to ar benzīnu – knapi pietika ar četrām kannām. Celiņu nolēma aizdedzināt, bet liesmu apdzīt ar automobili.

 

fire_speed (3)

 

Tātad, pakulas aizdedzināja, bet lai izlīdzinātu izredzes, ugunim nolēma iedot handikapu. Liesmas fronte apsteidza virsbūvi, vēl pāris sekundes un ceļa priekšu aizsedza dūmi. Izskatās, ka handikaps – pietiekošs. Gāzi grīdā – mašīna izlec no dūmu aizsega, pat nepagūstot pārslēgties uz otro pārnesumu, un izraujas tā, ka ugunim nav nekādu izredžu.

 

fire_speed_4

 

Automobilis – jau finišā, bet uguns vēl nav noskrējis pat pusceļu. Pagāja aptuveni minūte, kamēr liesmas fronte tika līdz nomērīto simts metru beigām. Bet lidmašīna jau laikam būs ātrāka par automašīnu un minūtes laikā tiks ievērojami tālāk. Citiem vārdiem sakot, pa šo laiku var vēl nofilmēt ne vienu vien dubli un, neapsvilinot spoilerus, aizbraukt uz drošu attālumu. Tikai, kas skatīsies tādu kino? Citiem vārdiem sakot, viss izrādījās ne tik baisi kā šķita. Tikai izmēģinātāji ļoti lūdza neatkārtot patstāvīgi.

 


P.S.

Parasta uguns kaut arī ir ātra, tomēr tehnikai šajā ziņā blakus nestāv. Bet, ja gaisā izsmidzināt tievā strūklā benzīnu, tad var notikt apjomīgs sprādziens: ļoti postoša lieta, ar ievērojami lielāku izplatīšanās ātrumu.

 

 

fire_speed (5)

 

Piemērs – pirms dažiem gadiem viens ASV iedzīvotājs savas mājas pagalmā nolēma izsūknēt benzīnu no sava auto bākas ar putekļusūcēja palīdzību. Nedz no mājas, nedz no mašīnas pāri gandrīz nekas nepalika.

 

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb