Sacīkstes pa vertikāli Indijas gaumē, un ne tikai

Droši vien, ka daudzi ir redzējuši cirkā tā saucamo nāves atrakcionu, kad motocikls brauc pa lodes iekšpusi, turklāt – gandrīz vai ar galvu uz leju. Viss ir vienkārši izskaidrojams: fizikas likumi, centrbēdzes spēks un tā tālāk. Tikai izpildīt tādu triku nav vienkārši. Tādu cilvēku drosme un meistarība, bez šaubām, izraisa cieņu. Un labi, kad darbība norit cirkā – tur lode ir izturīga, speciāla. Arī tehnika ir pārbaudīta un ekipējums ir. Bet, ja lodes vietā – pussfēra, kura ir uztaisīta no apšaubāmas izturības dēļiem, tehnika knapi elpo, bet ekipējuma nav kā fakts? Ne katrs noriskētu. Tomēr šajā pasaulē ir cilvēki, kuru pārgalvība iet pāri mēram. Bet dzīvo tādi cilvēki, piemēram, Indijā.

 

GPV (13)

 

Dzīve Indijā pati par sevi ir diezgan ekstremāla, pēc mūsu priekšstatiem. Bet izklaide – vēl jo vairāk. Viena no populārām ir «Maut ka Kuaa», kas tulkojumā nozīmē «nāves aka.»

 

GPV (10)

 

Princips – tas pats: motociklisti un automobilisti braukā pa koka akas iekšpusi. Startē lejsadaļā un, uzņemot ātrumu, tiek līdz pašai malai – tas nozīmē, ka viņi brauc praktiski zem 90 grādiem attiecībā pret zemi. Turklāt ne tikai brauc, bet arī izpilda dažādus trikus.

 

GPV (5)

 

Par kaut kādu drošības tehniku nevar runāt: Indijā ne visai ir pieņemts aizdomāties par tādām lietām. Arī materiālo iespēju īpaši nav.

 

GPV (11)

 

Attēlos var redzēt, ka akas stāvoklis varētu būt labāks: vietām trūkst dēļu. Tehnikas stāvoklis – arī, maigi sakot, ne visai.

 

GPV (7)

 

Ekipējuma nav principā.

 

GPV (9)

 

Kas tanī visā ņem dalību – speciāli sagatavoti sportisti vai profesionāli kaskadieri? Ne vienmēr. Bieži vien, tie ir vienkārši ļaudis, kuriem ir sagribējies asas izjūtas. Starp viņiem ir sastopamas arī sievietes.

 

GPV (4)

 

Bet, lūk – videoklips par to, kā tas viss izskatās dzīvē. Sākumā – uz motocikla, bet pēc tam (klipa otrā daļa) – ar mašīnām.

 

 

Iespaidīgi izskatās, kad akā brauc vienlaicīgi vairāki braucēji.

 

GPV (8)

 

 

Bet tas vēl nav viss – aka vēl ir diezgan plaša. Bet, kad vairāki motociklisti brauc pa mazu lodi, tas tiešām pārsteidz.

 

GPV (1)

 

Piemērs ar lodi – tā jau nav Indija, bet gan Ķīnas cirka motociklisti.

 

 

Astoņi motociklisti lodē – nav robeža: zināmi gadījumi, kad vienlaicīgi pa tādu lodi mēdza braukt 10 un vairāk braucēji. Koordinācija un sagatavotība – augstākā līmenī. Tiesa gan, reizēm tomēr gadās negadījumi. Te būs piemērs. Par laimi neviens necieta.

 

 

Iespaido braucēju izturība un profesionālisms. Kā tikai divi saskrienās un nokrīt, trīs palikušie momentā noorientējās un sāk braukāt pa lodes augšējo pusi. Tas dod asistentiem iespēju palīdzēt nokritušajiem braucējiem iznest tehniku un pašiem tikt ārā no lodes.

 

GPV (6)

 

Starp citu, ar ko vēl, izņemot automobili un motociklu var braukāt pa vertikālo plakni? Kā rāda prakse, arī ari autobusu. Daimler-Benz rūpnīcas izmēģinātāji jau labu laiku izmēģina savus autobusus uz vienas no rūpnīcas trekiem, ar slīpo trases profilu.

 

DB_bus_track

 

Bet pirms vairākiem gadiem, autobusu kompānijas Setra vadība izdomāja interesantu atrakciju. Pats pasākums, starp citu – labdarības, bet ieņēmumi no bilešu pārdošanas iet uz dažādiem sociālās palīdzības fondiem. Sacīkšu trekā Daimler AG, kompānijas piloti rīko braucienus, kuru laikā autobusu pasažieriem ir iespējas uz sevis izjust, kā tas ir braukt pa gandrīz vertikālu visrmu. Braucieniem tiem izmantots izstrādāts autobuss Setra S 411 HD, ar 408 z.s. motoru, kurš ātri uzņem ātrumu virs 100 km/h.

 

setra_3

 

Kas ir interesanti: pasažieri netiek piesprādzēti, bet izkrist no krēsliem viņiem neļauj tas past centrbēdzes spēks, kurš notur spēkartu uz slīpas virsmas.

 

setra_2

 

Bet tiem, kas pēc tāda ekstremāla brauciena spēj nostāvēt kājās, piedāvā piemiņai par 19 eiro iegādāties «sacīkšu» autobusa modelīti.

 

setra (2)

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb