VAZ-2108 ar rūpnīcas kondicionieri: kāpēc to neviens neredzēja

Tas nav nekāds joks: VAZ-2108 tiešām varēja tikt aprīkots ar kondicionieri, tiesa gan praktiski visi šie spēkrati bija paredzēti eksportam.

 

Daudzi VAZ-2109 / 2109 / 21099 īpašnieki un automehāniķi nevarēja saprast dažu tehnoloģisko caurumu virsbūvē nozīmi. Nebija skaidrs arī, kāpēc pa labi no temperatūras regulēšanas slīdņiem atrodas plastmasa noslēgs (parādīts ar bultu).

 

 

Tas viss bija domāts kondicioniera uzstādīšanai. Ja vērīgāk ieskatīties ārzemju žurnāla attēlā, tad salona bildē var saredzēt rokturi-griezēju, kas ir paredzēts kondicioniera vadīšanai.

 

 

 

Starp citu, ja uzmest aci pirmo izlaiduma gadu spēkratu vadojuma shēmai, tad arī tur bija paredzēts kondicionieris: pēc tam tas tika izņemts no shēmas.

 

 

Protams, ka tas nebija PSRS ražojuma kondicionieris; to piegādāja Japānas uzņēmums Sanden, un tas bija speciāli izstrādāts VAZ-2108 līnijai un tā modifikācijām.

 

 

Kondicioniera uzstādīšanai bija jāuzlabo uzkarināmais aprīkojums. Piemēram, bija paredzēti divi atsevišķi kronšteini kompresoram un ģeneratoram, bet kloķvārpstas skriemelim tika palielināts diametrs: tas ļāva ģeneratoram un ūdens sūknim, ņemot vērā pieaugošās slodzes, tukšgaitā darboties efektīvāk.

 

 

Japāņu izstrādātā sildītāja korpuss izcēlās ar iebūvētu iztvaicētāju, oriģinālo vara radiatoru un metāla krānu, bet uz karburatora parādījās apgriezienu palielināšanas pievads ar ieslēgtu kondicionieri.

 

Apkures un ventilācijas sistēmā parādījās gaisa recirkulācijas iespēja: speciāla piedziņa vadīja gaisa ieņēmēja aizklāju, nodrošinot gaisa ņemšanu no ārpuses un tikai no iekšpuses, recirkulācijas režīmā. Kondensāta izliešanai bija paredzētas caurules, kuras bija jāieliek virsbūves atverēs, kas atradās priekšējā pasažiera kāju rajonā.

 

 

Lai dzinējs, kondicionierim darbojoties, nepārkarstu, japāņi konstrukcijā paredzēja termodrošinātāju, kas gadījumā, kad parādījās motora pārkaršanas draudi, pēc speciāla devēja signāla atslēdza kondicioniera kompresora uzmavu.

 

Kā darbojās japāņu sistēma uz PSRS automobiļa ar karburatora dzinēju? Ja runa ir par eksporta variantiem, tad pieņemami. Protams, ņemot vērā konstrukcijas sarežģīšanos, laikam ritot, parādījās atsevišķi niķi: piemēram, sāka niķoties dzinēja apgriezienu vadības solenoīda vārsti, kā rezultātā peldēja tukšgaita.

 

Kopumā sistēma ar pienākumiem tika galā. Protams, ka, ieslēdzoties kondicionierim, pasliktinājās spēkrata gaitas dinamika: tukša mašīna ar ieslēgtu kondicionieri brauca apmēram tāpat kā pildīta bez kondicioniera.

 

 

Tad, kāpēc neviens neredzēja VAZ-2108 / 2109 / 21099 ar kondicionieri? Teiksim tā: tos redzēja daudzās Eiropas un Tuvo Austrumu zemēs, pat Arābu Emirātos, bet PSRS – gandrīz nemaz.

 

Tikai ierobežota partija pēc speciāliem pasūtījumiem palika iekšējā tirgū, kas ir saprotams: Rietumos ir konkurence, bet valsts iekšienē tik un tā ņēma to, kas bija.

 

 

Starp citu, Rietumos Ladas ar kondicionieriem nebija īpaši izplatītas. Padomju mašīnas pamatā pirka to zemās cenas dēļ, bet piemaksāt vēl 1/5 daļu no cenas par kondicionieri rietumvalstu pircēji nebija gatavi.

 

Līdz mūsdienām saglabājās tikai atsevišķi Lada ar štata kondicionieriem eksemplāri, un kolekcionāru aukcionos par tām prasa lielu naudu: un ir pat tie, kas ir gatavi tās summas maksāt.

 

Mūsu Facebook lapu
fb