Ķīnas autotirgus: ar ko braukā vietējie iedzīvotāji

Kad izlasīju jūsu materiālu par Bulgāriju, ļoti izbrīnījos par to, ka tur tiek saliktas ķīniešu mašīnas. Pats nesen biju Austrumeiropā un ieraudzīju šo brīnumu savām acīm. Īsak sakot, Ķīna ienāk Eiropā, un vismaz Balkānu valstīs, ķīniešu auto ir pieprasīti, un to tur paliek arvien vairāk. Bet nesen kaut kur izlasīju un biju izbrīnīts par to, ka pašā Ķīnā viņu ražotie spēkrati nav diez cik populāri.

kina1
Deja Vu? Ne, tas ir ķiniešu VW Jetta, gara versija

Jauno automobiļu Ķīnas tirgus ne velti tieks dēvēts par bezizmēra: ik gadu tas turpina augt. Šodien šajā valstī katru gadu tiek pārdotas vairāk nekā 15 milj. mašīnas. Pēc prognozēm, uz 2020. gadu šis cipars var izaugt līdz 20 miljoniem, bet vēl pēc desmit gadiem tas var sasniegt 40 miljonus automobiļu gadā. Salīdzinājumam, pēc to pašu ekspertu domām, ASV uz 2030. gadu tiks pārdots tikai 17.6 miljoni auto gadā, Indijā – 11.7 miljoni, bet Brazīlijā – 7.8 miljoni.

Rīgā ir sastriegumi? Lūk, kas nozīme sastriegums.
Rīgā ir sastriegumi? Lūk, kas nozīme sastriegums.

Taču interesi izraisa ne tikai šis gatkts, bet tieši tas, kas tiek pārdots Ķīnā. Pēc vietējās statistikas datiem, visvairāk tiek vērtētas ārzemju mašīnas – uz tām izkrīt līdz 70% no visu pārdoto spēkratu skaita. Piemēram, starp vispieprasītākajām vietējā tirgū ir Buick Excelle un VW modeļi Jetta un Lavida (sk. foto). Un nav svarīgi tas, ka runa iet par otrās paaudzes Jetta, bet Lavida un Excelle, pēc būtības, ir pārtaisīta VW Bora un Chevrolet Lacetti priekša. Tas vēl ir moderns: līdz nesenam laikam, līderos pēc pārdoto mašīnu skaita bija VW Passat B2, kuru Vācijā no ražošanas noņēma vēl 1988. gadā.

Pārveidotās un pārsauktās Eiropas modeļu automašīnas, lai arī ir novecojušas, pēc Vecā Kontinenta mērogiem, Ķīnā ir joprojām pieprasītākas nekā vietējo kompāniju izstrādātie automobiļi.
Pārveidotās un pārsauktās Eiropas modeļu automašīnas, lai arī ir novecojušas, pēc Vecā Kontinenta mērogiem, Ķīnā ir joprojām pieprasītākas nekā vietējo kompāniju izstrādātie automobiļi.

            Saprotams, ka visas pieminētās mašīnas ir vietējais ražojums. Taču šī ražošana tiek realizēta, lai arī ar vecām, bet pārbaudītām ārzemju tehnoloģijām, kurus ķīniešu lietotāji vērtē augstāk nekā vietējo kompāniju izstrādes. Iznāk, ka savas, Ķīnas preces kvalitātei netic pat paši Ķīnieši?

 

P.S.

kina-gar1

Ķīnā īpaši augstu tiek vērtētas Eiropas mašīnas ar lielu riteņu bāzi. Pieprasījums pēc tamlīdzīgiem automobiļiem ir tik liels, ka speciāli vietējam tirgum, sadarbībā ar Eiropas ražotājiem, tiek izlaistas pagarinātās Volvo S80, VW Passat, Mercedes-Benz E-klases un daudzu citu automobiļu versijas.

kina-gar2

Priekš Ķīnas ar garu bāzi sāka ražot pat 3.sērijas BMW. Mašīnas riteņu bāze palielinājās par 110 – 2920 mm, bet gabarītu garums sastāda 4734 metrus, kas ir tikai par 160 mm mazāk nekā tagadējai 5.sērijai. Žēl, ka pie mums tādas netiek tirgotas: domāju, ka tās ņemtu.

 

Mūsu Facebook lapu
fb

  1. Ķīna var lēti noalgot šoferi un lepni sēdēt aizmuguri bet, šeit nāksies pašam parkoties. Sievasmātei tāpat ir labi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb