Padomju autobusi-kabrioleti

Padomju autobusi neizcēlās nedz ar komfortu, nedz ar plašumu. Tomēr bija arī tādi, ar kuriem pabraukt interesanti ir vēl šodien. Runa ir par ekskursijas autobusiem ar vaļēju augšpusi.

 

 

 

Tāda tipa mašīnas pamatā tika izmantotas valsts dienvidos: piejūras un kalnu rajonos, kā arī atsevišķās lielpilsētās. Daļu no spēkratiem radīja autoražotāji, bet daļu – autoremontu uzņēmumi, kuru tolaik bija daudz.

 

 

Autobusi-kabrioleti tika izmantoti jau kopš 1920.gadiem, taču pārsvarā tie bija novecojuši un paštaisīti modeļi. 1950.gados GAZ-51 radīšana iezīmēja nopietnāku pieeju šāda tipa mašīnu ražošanā.

 

 

Rūpnīcas variants saucās GZA-654. Ekskursijas autobuss ar atvērtu augšu tika radīts uz GZA-651 bāzes. Virsbūvē bija 23 vietas ar piecām sēdekļu rindām un četrām durvīm labajā pusē, un tā tika pārklāta ar brezentu. Tika radīti tikai kādi 20 modeļa eksemplāri. Turpinājumā šī konstrukcija tika atkārtota PSRS dienvidu rajonu  autoremontu rūpnīcās.

 

Ziemas bilde izskatās drūmi. Skarbais padomju tūrisms?

 

 

Sočos uz šī modeļa bāzes ražoja līdzīgu spēkratu, kuram bija tikai vienas durvis labajā pusē: pa tām iekāpa pasažieri un vadītājs.

 

 

Bija vienkāršā  (19 pasažieri + ekskursijas vadītājs + šoferis) un pagarinātā versija, kuras salonā bija par 4 pasažieru vietām vairāk.

 

 

Kopumā uz GAZ-51 šasijas tika radīti vairāki simti autobusu-kabrioletu.

 

1965.gadā Soču centrālās autoremonta darbnīcas izgatavoja līdzīgu mašīnu ar GAZ-53 automobiļa šasiju.

 

 

Bija divi tādu autobusi, taču ar to viss nebeidzās.

 

 

Vaļējos ekskursijas autobusus mēģināja būvēt PAZ. Modelis PAZ 672A (1967.gads) no bāzes eksemplāra atšķīrās ar to, ka sānos un aizmugurē nebija stiklojuma, bet labākai pasažieru apskatei tika radīts atbīdāms jumts.

 

 

1968.gadā gaismā nāca otrais, uzlabotais ekskursija autobusa modelis. Viss būtu labi, ja vien 1960.gadu beigās ekskursijas autobusi ar atvērtā tipa jumtu nebūtu aizliegti, līdz ar ko projekts tika slēgts.

 

 

Neskatoties uz liegumu, bija arī izņēmumi. 1970.gadu beigās Sočos tika radīts autobuss-kabriolets uz Ikarus-255 šasijas.

 

 

Tas ir viņš, tikai ar citu priekšpusi. Laikam būs nomainījuši pēc avārijas.

 

 

Starp citu, tas nebija pirmais Ikarus kabriolets: 1972.gadā šādu spēkratu uzbūvēja pati Ungārijas rūpnīca, uz 200.modeļa šasijas. Vairāku gadu garumā mašīna tika ekspluatēta Ungārijā kā ekskursiju autobuss.

 

 

Īsāk sakot, interesantas mašīnas, par kurām šodien atceras tikai retais

 

Mūsu Facebook lapu
fb