Reportāža no izstādes Tech Industry 2015

Lai arī katru gadu Ķīpsalā notiekošā izstāde Tech Industry nav tieši saistīta ar automobiļu industriju, tomēr atsevišķu kompāniju-dalībnieku ekspozīcija lielā mērā atbilda auto/moto tematikai.

 

Interesantu, Nīderlandē ražotu, 3-riteņu skūteri izrādīja ražotājkompānijas pārstāvji no Igaunijas.

 

1511_Techindustry_01

 

Aparāts – vienvietīgs. Ir divu veidu modeļi: stāvošais un ar sēdvietu. Maksimālais ātrums – 25 km/h: pateicoties tam, ražojums no Holandes tiek pielīdzināts divritenim. Šī paša iemesla dēļ, pasē norādītā kravnesība ir 120 kg, lai gan reāli skūteris spēj izturēt lielāku svaru.

 

1511_Techindustry_02

 

Ar vienu akumulatora uzlādi pietiek, lai veiktu 60 km. Pats akumulators ir maināms (sk. foto zemāk).

 

1511_Techindustry_05

 

Kad viens akumulators ir izlādējies, to var nomainīt ar uzlādētu un turpināt braukāt. Bet tukšo bateriju liek lādēties. Uzlāde no 220 V rozetes aizņem aptuveni 3 stundas. Nobrauciena palielināšanos sekmē priekšējā ritenī esošais rekuperatīvais ģenerators. Skūtera cena – 4000 EUR. Komplektā līdzi nāk viens akumulators. Atsevišķi akumulatora cena ir 2000 EUR. Nav lēti, tomēr, pēc kompānijas pārstāvju teiktā, ekspluatācijas izmaksas gadā nepārsniedz 100…150 EUR. Ir nepieciešams tikai nomainīt riepas, ja tās ir nolietojušās.

 

1511_Techindustry_04

 

Skūteris ir paredzēts ne tikai privātai, bet arī profesionālai pielietošanai: tas var tikt izmantots, piemēram, kā operatīvais / patruļas transports vietās, kur transporta līdzekļa, ar iekšdedzes dzinēju, iebraukšana nav vēlama vai ir liegta.

 

1511_Techindustry_06

 

Ar ko var nokrāsot riteņu diskus, lai tie izskatītos oriģināli, bet krāsa turētos ilgi? Viens no variantiem – pārklāt tos ar pulverkrāsu, izmantojot tehnoloģiju, pēc kuras tiek krāsotas, piemēram, tirdzniecības iekārtas un rūpniecisko konstrukciju detaļas. Respektīvi, sākumā tiek uzsmidzināta krāsa, bet tad izstrādājums tiek ievietots speciālā krāsnī. Pēc kompānijas pārstāvju teiktā, seguma izturību nosaka fakts, ka krāsa tiek iekausēta metālā.

 

1511_Techindustry_07

 

Standarta pelēkais «metāliks» maksā aptuveni 80 EUR par disku komplektu. Ja ir nepieciešama nestandarta krāsa / faktūra, tad jāpiemaksā 20 EUR.

 

Gribas kaut ko pavisam oriģinālu? Pastāv arī šāda iespēja. Vienas citas kompānijas stendā tika izrādīti ar īstu zeltu pārklāti diski. Cēlmetāla kārtiņa ir plāna: aptuveni 3 grami uz disku. Komplekta apzeltījums maksā plus-mīnuss 2000 EUR.

 

1511_Techindustry_08

 

Reiz te tika stāstīts par speciālām piekabēm-drupinātājiem, kuras ir paredzētas koka atkritumu sasmalcināšanai. Tajās tiek iekrauti zari un baļķi (to diametrs ir atkarīgs no drupinātāja modeļa), bet izejā rodas skaida, kuru izmanto, piemēram, parkos kā dekoratīvo uzbērumu, pārstrādā kurināšanas granulās u.t.t.

 

1511_Techindustry_09

 

Šāds smalcinātājs – vērtīgs parku kopšanas instruments, un Rietumos šīs ierīces ir guvušas plašu izplatību. Izstādē mobilos disku drupinātājus un citu šīs sērijas tehniku piedāvāja ražotājkompānija no Polijas.

 

1511_Techindustry_10

 

Piedāvājumā – drupinātāji, kuri spēj sasmalcināt baļķus, diametrā 120…250 mm. Kaut kas pa vidu – 160 mm baļķu drupinātājs, Polijas rūpnīcā maksā nedaudz zem 12 000 EUR.

 

Aparāts ir aprīkots ar 1,6 l Lombardini dīzeli, kuram ir šķidrā dzesēšana, un tā jauda ir 40 z.s. Darba instruments – divi griezošie divpusējie naži un divi pretnaži. Intensīvas darbības apstākļos nažus jāasina aptuveni reizi nedēļā. Ierīcei ir hidrauliskā zaru / baļķu padeves sistēma. Produktivitāte – 33 m / min, jeb 12 m³ skaidas stundā.

 

1511_Techindustry_11

 

Dzinējs ir aprīkots ar elektrostarteri. Maksimālais degvielas patēriņš – 6 l stundā. Tvertnes apjoms – 40 litri. Piekabi-drupinātāju var buksēt ar vienkāršo bezceļnieku.

 

Kopumā izstāde atstāja labvēlīgu iespaidu. Visādā ziņā, apmeklējot šādu pasākumu, saproti, ka ražošanas sfēra Latvijā – attīstīta vairāk nekā varētu šķist. Un nozare aktīvi attīstās, kas pats par sevi ir labi.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb