Netrafarētās policijas mašīnas-pārkāpeji

Te nesen tika stāstīts par ASV policijas darbu aizsegā. Konkrēti, par netrafarētām polcijas automašīnām. Un, lūk, par to var pastāstīt vēl kaut ko interesantu.

 

1502_us_hide_police_02

 

Vispār, ar netrafarētām policijas mašīnām Amerikā viss ir diezgan interesanti. Piemēram, ap 200 Ņujorkas policijas spēkratu, kuri darbojas aizsegā, atrodas pilsētas ielās bez reģistrācijas, jo nespēj to saņemt soda naudu dēļ, kuras nav nomaksājusi policijas vadība. Šī summa ir jau pārsniegusi 1 millionu dolāru.

 

1502_us_hide_police_07

 

Sodus saņem policijas mašīnas bez atpazīšanas zīmēm – pamatā, par nepareizu parkošanos un braukšanu uz sarkano gaismu, ko fiksē automātiskā kamera. Vidēji, uz katru tādu automobili vidēji gadā iekrīt divi-četri sodi.

 

1502_us_hide_police_09

 

Sakarā ar to, ka jautājums nekā netiek risināts, tad policijas auto skaits, kuri pārkāpj CSN, nemitīgi aug. Rezultātā iznāk, ka policija pati sevi soda, bet soda naudas nemaksā. Problēma slēpjas arī apstāklī, ka ar soda naudu iekasēšanu nodarbojas finanšu Departaments, bet tā – cita struktūra, ar saviem mērķiem un uzdevumiem.

 

1502_us_hide_police_10

 

Stāsts sākās ar Ņujorkas pilsētas galvas kompāniju, cīņā pret nelikumībām speciālo parkošanās atļauju sfērā. Pilsēta ik gadu izsniedza diezgan lielu spectalonu skaitu, ar kuriem drīkstēja parkoties, pārkāpjot esošos noteikumus. Cilvēki ar spectaloniem labprāt pārkāpa noteikumus, atstājot mašīnas autobusu pieturās, ugunsdzēsēju hidrantiem un citās aizliegtās vietās. Pamatpārkāpēji pilsētā, protams, bija policisti.

 

1502_us_hide_police_06

 

Mērs izdeva pavēli samazināt šo talonu skaitu par 20%, bet policijai sākt cīņu pirmkārt ar sevi. Tad iekšējo izmeklējumu birojs, ieveda virsnieku personālo atbildību par braukšanu uz sarkano gaismu, bez izsaukuma vai dienesta nepieciešamības. Saņemtos sodus varēja apstrīdēt 30 dienu laikā, pierādot pieļauto pārkāpumu nepieciešamību.

 

1502_us_hide_police_05

 

Policija – birokrātiska organizācija, un papildus papīru noslodzi, paskaidrojumu un nenomaksātu sodu izskatā, likumā noteiktā termiņā, nespēja pārvārīt. Sodi un kavējuma naudas pakāpeniski auga un sakrājās, kamēr nepārsniedza minēto miljonu dolāru.

 

1502_us_hide_police_04

 

Policija šos sodus negrib maksāt, jo uzskata, ka tanī nav jēgas un naudu no vienas pilsētas kabatas pārliks citā. Labāk, tā tiktu tērēta gada algai 25 jauniem darbiniekiem. Finanšu Departaments dabiski – pret to un uzskata, ka policists ne ar ko neatšķiras no vienkārša autobraucēja. Aizgāja līdz tam, ka finansisti sāka evakuēt policijas mašīnas bez nepieciešamās reģistrācijas un pie viena – valsts ierēdņu automobiļus. Turklāt, evakuēja pat ar spectaloniem, kuri pieļauj pārkāpumus.

 

1502_us_hide_police_13

 

Kas maksā par mašīnas atgriešanu no soda laukuma? Reizēm, kā parasti, neviens. Bet reizēm paši policisti no savas kabatas. Viss ir atkarīgs no tā, kāda mašīna tika evakuēta. Tāpēc, kurš teica, ka ASV – ideāla kārtība un nekārtības nav principā? Tā ir visur gluži kā jebkuras slepenas lietas. Vienkārši viss visur ir dažādi.

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb