Džips uz kāpurķēdēm

Internetā nesen masveidā tika izplatīts Nissan Juke attēls, kurš bija uzlikts uz kāpurķēdēm. Priekš kam: marketinga trikam vai par labu lietai? Laikam, gan priekš viena, gan priekš otra. Bet vispār, kas notiks, ja automobili uzlikt uz kāpurķēdēm? Vai tas palielinās caurejamību? Kā rāda prakse, tad ievērojami. Uz šī fona nāca atmiņā, kā izmēģinātāju grupa nolēma pārbaudīt, ko spēj bezceļnieks uz kāpurķēžu gaitas.

 

1502_jeep_track_J

 

Praktiski jebkura transportlīdzekļa uz kāpurķēdēm fantastiskās caurejamības pamatiemesls – zemais spiediens uz grunti. Šodien pastāv daudz maināmo kāpurķēžu ratiņu veidi, kuri ir paredzēti riteņu tehnikai. Ir salīdzinoši nelieli un viegli komplekti (80-100 kg), kurus var uzstādīt saviem spēkiem.

 

1502_jeep_track_04

 

Ir arī speciālie lielgabarītu, kuri palielina klīrensu līdz pusmetram vai pat vairāk un pārvērš mašīnu par bezceļu monstru. Izmēģinājumiem tika paņemti salīdzinoši pieticīgi komplekti, bet tajos tika ieauti Jeep Cherokee un Wrangler. Kāpurķēžu komplekta uzstādīšana aizņem mazāk par stundu.

 

1502_jeep_track_11

 

Skats sanāca iespaidīgs – klīrenss uzreiz pieauga par 15 cm. Bet, kā ir lieta ar reālu caurejamību? Arī viss labi. Izmēģinājumiem tika izvēlēti purvaini meža posmi, ar krējumveidīgu dubļu konsistenci.

 

1502_jeep_track_02

 

Mašīnas tos izgāja diezgan pārliecinoši. Neiztika bez piedzīvojumiem – Wrangler no pārslodzes nogrieza aizmugurējo ratu piedziņas zobratus. Rezultātā tas izlīda neizbraucamu miklāju uz vienām priekšējām kāpurķēdēm – aizmugurējās griezās brīvgaitā.

 

1502_jeep_track_03

 

Bet, reljefainus bezceļus tadi automobiļi nemīl. Galvenās briesmas – kāpurķēžu izgriešanās. Gaitā to var neievērot un rezultātā nopietni sabojāt mašīnu.

 

1502_jeep_track_podlom

 

Tehnika tika izmēģināta uz greidera – stipri purina. Neatsperotās masas izauga, bet riepu, kuras mīkstina svārstības, nav. Interesanti, ka ratiņi, kuri piedalījās testos, bija sertificēti priekš kopējās lietošanas ceļiem, tāpēc kāpurķēžu mašīnu uzvedība tika pārbaudīta uz asfalta. Lai cik tas arī nebūtu dīvaini, viss izrādījās ne tik slikti: automašīnas daudz-maz adekvāti bija vadāmas un ieskrējās līdz kādiem 60 km/h. Turklāt, spidometrs rādīja 120 km/h.

 

1502_jeep_track_o (1)

 

Iznāk, ka kāpurķēdes – diezgan noderīga lieta? Jā, tikai ar noteiktām atrunām. Kāpurķēžu izmantošana ļauj pietuvināt civilā bezceļnieka vai krosovera iespējas pacelta sporta mostra līmenim, bet ne visos apstākļos.

 

1502_jeep_track_o

 

Piemēram, purvainā pļavā vai sniegotā laukā, kāpurķēžu automobilis apspēlēs riteņu. Dubļu sliedēs tie būs vienādi labi, bet, pārvarot guļošo baļķu šķērsli, tas viennozīmīgi zaudēs. Tādas tehnikas vadīšanai ir savas nianses. Arī maksā kāpurķēžu ratiņi ne lēti – komplekts var izmaksāt 5-10 tūkst. Eiro. Citiem vārdiem sakot, lai uzstādītu kāpurķēdes uz bezceļnieku, ir nepieciešami reāli iemesli vai arī ļoti jāmīl «off-road».

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb