UNIMOG – „Motorizēta universālā mašīna lauksaimniecībai”

Unimog_2

 

Nepārtraukts darba stāžs no 1946. gada un ne domas par pensiju.

 

Unimog_3

 

UNIMOG ideja radās Albert Friedrich Otras Pasaules kara sākumā. Taču bijušais Daimler-Benz AG aviācijas dzinēju izstrādes nodaļas vadītājs pie tā ķērās tikai pēc kara. Starp citu, kā partneri šim darbam izdevās piesaistīt bijušo kolēģi Heinrich Rößler, kurš, lai savilktu galus, pēc kara piestrādāja par lauksamniecības strādnieku. Šis darbs deva viņam ļoti noderīgu pieredzi.

 

Unimog_6

 

Pēc koncepcijas UNIMOGam bija jāapvieno traktoru, lauku apstrādes mašīnu, pieved mezglu dažādām ierīcēm un kravas mašīnu. Ar 6 ātrumiem līdz 50 km/h, pievedmehānismiem priekšā, sānos un aizmugurē, vilkšanas ierīcēm un kravas kasti vidū, tas bija kaut kas jauns un stipri atšķirīgs no tradicionālā traktora. Piedziņa uz visiem 4 riteņiem, spirālatsperes un bloķējamie diferenciāļi priekšā un aizmugurē izskatījās neparasti. Neskatoties uz tās daudzfunkcionalitāti un pateicoties konstruktoru kvalifikācijai mašīna sanāca vienkārša un ļoti praktiska.

 

Unimog_4

 

Piemēram: sliežu platums bija 1270 mm – divas kartupeļu rindas.

 

Unimog_5

 

Par izstrādes partneri bija izvēlēta… juvelieru firma Erhard & Söhne in Schwäbisch Gmünd.

 

Unimog_8

 

Pirmais testa eksemplārs bijis gatavs 1946.gadā. Tad arī radās nosaukums UNIMOG – “Universal-Motor-Gerät”. 1947.gada pavasarī UNIMOG komanda bija gatava demonstrācijai, pēdējā problēma ar dzinēju bija atrisināta. Neskatoties uz nepabeigtajiem izmēģinājumiem, jaunais Daimler-Benz OM 636 dīzeļa motors tika uzstādīts jaunajā mašīnā. Nostrādāja veci sakari un uzticība.

 

Unimog_9

 

Nākamais solis – atrast lielu ražotāju. Tas tika piedāvāts vairākiem auto ražotajiem, taču piekrita tikai rūpnieciskā aprīkojuma ražotājs Gebrüder Boehringer no Göppingen pilsētas.

 

Unimog_10

 

Pasaules iekarošana sākās 1948.gadā lauksaimniecības izstādē Frankfurtē pie Mainas. Neskatoties uz ievērojamo cenu (11.203 DEM), tika saņemti 150 pasūtījumi.

 

Unimog_11

 

Līdz 1950.gada vasarai, neskatoties uz ļoti ierobežotām ražošanas iespējam, saražoto UNIMOG skaits sasniedza 600. Piedāvājums sāka atpalikt no pieprasījuma. 1951.gadā rudenī Daimler-Benz pārņēma projektu: patentus, konstruktoru biroju un no jauna izveidoto mārketinga struktūru. Atļauja izmantot Mercedes zvaigzni rūpnīcai tika dota tikai 1953.gadā, un 1956.gadā tā nomainīja iepriekšējo emblēmu.

 

Amerikas armija arī ieinteresējās par UNIMOG, un 1953.gadā parādījās militārā versija. Tā bija lielāka, ar benzīna 2.2l dzinēju no sedana Mercedes 220.

 

Unimog_12

 

Franči (rūpnīca atrodas Francija okupācijas zonā) pieprasīja 2 testa eksemplārus un vēlāk pasūtīja 1100 mašīnas.
Pēc Vācijas armijas atjaunošanas 1956.gadā no 64242 saražotam mašīnām 36000 bija vācu armijas pasūtījums.

 

Unimog_14

 

Jaunajā armijā trūka tanku un mācībās UNIMOG tēloja krievu T-54. Karavīri jokodami sauca UNIMOG „tankus” par “Neckermann Panzer” (pēc lēta katalogu veikala).

 

Unimog_13

 

Vēlāk UNIMOG šasiju un agregātus bieži sāka izmantot citi ražotāji kā bruņumašīnas bāzi.

 

Unimog_15

 

UNIMOG koncepcija un tehniskie risinājumi biji tik veiksmīgi, ka no 1972. līdz 1991.gadam tika ražots traktors MB-trac.

 

Unimog_16

 

Pēc bezgalīgām modifikācijām UNIMOG turpina savu karjeru kā viena no veiksmīgākajām mašīnām pasaulē.

 

Unimog_17

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb