Elektriskā dakša no zem motora pārsega

Kad elektromobilim kaut kur izlien dakša, tas ir skaidrs. Bet priekš kam šāda dakša vienkāršam spēkratam?

 

Atbilde – vienkārša: tā ir pirmspalaišanas sildītāja dakša. Ziemeļu valstīs ļoti izplatīta lieta. Tās bieži ir sastopamas Skandināvijas valstīs, bet Kanādas ziemeļu daļā vai Aļaskā ar šīm ierīcēm ir aprīkots gandrīz katrs auto.

 

1510_alaska_vilka_02

 

Šāda izplatība ir izskaidrojama vienkārši: elektriskais sildītājs ir diezgan vienkāršs pēc savas konstrukcijas un šī iemesla dēļ nav dārgs, un vienkāršs montāžas ziņā. Kaut gan, savas nianses, protams, ir.

 

Vienkārši sakot, ierīce atgādina rozetē iespraužamu ūdens vārīšanas rīku. Tieši tāpēc ziemeļvalstīs stāvvietās ir ierīkotas rozetes.

 

1510_alaska_vilka_04

 

Sildītāji mēdz būt atšķirīgi: priekš dzinēja bloka (silda ūdens ūdens apvalku. Tiek montēts blokā), caurteces tipa sildītājs (silda dzesēšanas šķidrumu štata krāsniņas blokā un radiatorā, tiek montēts dzesēšanas sistēmas maza loka šļūtenes iegriezumā) vai kontakttipa sildītājs (silda karteri, eļļu tanī, tālāk – visu bloku, un tiek montēts kartera sānos).

 

1510_alaska_vilka_05

 

Mēdz būt arī citas tamlīdzīgas ierīces, piemēram, salona vai pat akumulatora apsildītāji – baterija tiek ietīta it kā nelielā segā, kas iespraužas rozetē.

 

Šādu iekārtu plusi ir acīmredzami: pārliecinoša aukstā palaišana salā, komforts un dzinēja resursa palielināšana. Jo, pēc dažādiem vērtējumiem, palaišana stiprā salā ir pielīdzināma 50…80 km nobraucienam. Vēl viena nianse – tamlīdzīgs sildītājs samazina prasības pret akumulatoru ziemā, eļļas viskozitāti, dīzeļdegvielas kvalitāti u.t.t. Tas viss ir diezgan aktuāli lietotiem automobiļiem, kuru mūsu valstī ir lielākā daļa.

 

Pie mums šādas ierīces, protams, arī ir sastopamas, tikai retāk. Var būt tas ir tāpēc, ka pie mums klimats nav tik bargs kā Aļaskā? Diez vai. Pie mums ziemā arī mēdz būt ļoti auksts. Bet priekš veca dīzeļa pat -5ºС – auksts, it sevišķi, ja tas ir uzpildīts ar vasaras soļarku.

 

1510_alaska_vilka_03

 

Iemesls, visdrīzāk, ir infrastruktūrā. Pareizāk sakot, tās neesamībā. Kur pieslēgt sildītāju auto īpašniekam, kurš savu spēkratu atstāj daudzdzīvokļu nama pagalmā: pa logu izvest pagarinātāju? Bet, ja cilvēks dzīvo devītajā stāvā? Arī maksas stāvvietā ne vienmēr var sarunāt. Ja būtu šāda iespēja, tad autobraucēji, visdrīzāk, labprāt aprīkotu savus automobiļus ar šādām ierīcēm.­­­­

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb