Interesantās Chrysler Grand Voyager versijas

Materiālā par Chrysler Grand Voyager tiek teikts, ka amerikāņu versijas – Chrysler Town & Country – atšķiras no Eiropas versijam. Jā, tā tas patiesi ir. Bez tam, uz ASV un Kanādas ceļiem ir iespējams sastapt tādus Chrysler Town & Country / Dodge Caravan eksemplārus, kuri pie mums praktiski nav sastopami.

 

Chrysler_DCIL_10

 

Pirmkārt, ASV var sastapt kravas furgonus, kuri saucās Dodge Cargo Van. Pēc būtības tas ir parasts Dodge Caravan, bez aizmugurējiem stikliem un pasažieru sēdekļim. Parametri – neslikti: kravas nodalījuma apjoms – 4088 l, kravnesība – 817 kg, bet maksimālā velkamās piekabes masa – 1632 kg. Automobilis tiek komplektēts ar 238 z.s. benzīna V8 dzinēju.

 

Chrysler_kom.tr_fiat_1

 

Starp citu, diezgan iespējams, ka šis spēkrats pamazām izzudīs no Amerikas ceļiem. Iemesls ir vienkāršs: štatos kaur arī mīl lielas mašīnas, taču ASV iedzīvotāju uzskati sāk mainīties. Uz degvielas cenu pieauguma un ekoloģijas prasību palielināšanās fona, arvien lielāks amerikāņu skaits izvēlās kompaktos Eiropas izmēru automobiļus. Runa iet gan par vieglajām mašīnām, gan par vieglo komerctransportu. Uz šī fona ir tikai dabiski, ka Dodge Cargo Van pārdošanas apjomi sāka kristies.

 

dodge cargo van 2012

 

Ko ar to visu iesākt? Fiat koncerna vadība, kurai šodien pieder Chrysler, nolēma Cargo van nomainīt ar Fiat Doblo. Garajā versijā itāļu furgons nezaudē ietilpībā, bet kravnesības ziņā – pat pārspēj: gammā ir modifikācijas, kuras ir paredzētas vienas tonnas kravas pārvadāšanai. Un degvielu Doblo noteikti patērē mazāk.

 

Chrysler_kom.tr_fiat_2

 

Jautājums pagaidām atrodas izskatīšanas stadijā, taču pozitīva lēmuma pieņemšanas iespējamība ir diezgan augsta. Par to liecina jau fakts, ka ASV tirgus vajadzībām furgonam ir izdomāts jauns nosaukums – Ram ProMaster City. Tā kā, izskatās, ka pavisam drīz Eiropas Fiat sāks diezgan nopietni izstumt tradicionālos amerikāņu furgonus vietējā tirgū, tieši tā pat kā, piemēram, Nissan NV200 (uz foto zemāk) pamazām izstumj vietējos sedanus no amerikāņu taksoparkiem.

 

2014-nissan-nv200-taxi-photo-450701-s-1280x782

 

Taču mēs esam novērsušies no Chrysler Town & Country / Dodge Caravan. ASV un Kanādā ir sastopama vēl viena interesanta šī modeļa versija. Pareizāk sakot, tā ir ne gluži versija, bet gan «badge-engeneering» produkts, un šīs mašīnas nosaukums ir VW Routan.

 

2009-volkswagen-routan_100144925_l

 

Starp citu, arī izzūdošs veids: projekts izgāzās. Automobilis bija Chrysler kompānijas un VW koncerna sadarbības produkts, kurš gribēja nošņāpt savu gabalu no milzīgā amerikāņu minivenu tirgus. Nesanāca. Viss mašīnā iznāca kaut kā ne tā: stingrais folksvāgena dizains, uzstiepts uz masīvo Chrysler, rezultātā izrādījās nevis stingrs, bet gan garlaicīgs un kaut kāds svešs. Pircējiem neiepatikās. Pluss – cena bija pārāk uzskrūvēta: VW pārspīlēja ar savu tieksmi uz premium-klasi.

 

2012-volkswagen-routan-wallpaper-ybjmgr5e

 

Rezultāts? Automobili pirka tik slikti, ka divreiz nācās pārtraukt ražošanu, noliktavu pārpildīšanas dēļ – 2009. un 2012. gadā. Bet 2013. gadā VW Rotan tika noņemts no ražošanas. Nepilnu piecu gadu laikā, amerikāņi, kanādieši un meksikāņi iegādājās tikai 57 000 eksemplārus. Salīdzinājumam, šādā pat laika periodā bija pārdoti vairāk nekā pusmiljons Chrysler Town & Country / Dodge Caravan spēkratu.

 

04881332-photo-volkswagen-routan

 

Taču arī tas vēl nav viss, ko var pastāstīt par Chrysler Town & Country tēmu. Amerikā, Kanādā, Meksikā un pat Austrālijā var sastapt uz šī modeļa bāzes veidotus mini-kemperus. Šādas mašīnas būvē nelieli privātie ateljē – daži tādi ir Kanādā un pāris – Austrālijā.

 

2012-04-14-161

 

Variantu var būt daudz, bet visizplatītākā versija – kemperis ar četrām guļamvietām: divas – salonā un vēl divas – izliekamajā teltī uz jumta. Automobilī ir neliels ledusskapis, plītiņa ēdienu pagatavošanai, mazgātava un vairāki skapīši priekš mantām.

 

Chrysler_DCIL_04

 

Atkarībā no pasūtītāja vēlmēm, Chrysler Town & Country / Dodge Caravan pārveidošana par mini-kemperi var maksāt 7…25 tūkst. ASV dolāru.

 

 

Chrysler_DCIL_02

 

Starp citu, pati ideja nav jauna: mini-kemperi tika ražoti arī uz iepriekšējo Chrysler Town & Country paaudžu versijām.

 

Chrysler_V_camper_01

 

Tika uzbūvēts un pārdots pietiekams tamlīdzīgu mašīnu skaits. Kā tika pareizi teikts rakstā par toterhoumiem – ASV iedzīvotājiem patīk ceļot ar automašīnām.

 

Chrysler_03

 

Un, ja nu kas netika sastapts uz mūsu, un arī Eiropas ceļiem, tad tie ir pašdarinājumi uz Chrysler Town & Country šasijas bāzes. Vajadzīgs pikaps, bet pa lētu naudu trāpījās minivens? Nav jautājumu: pārtaisīt to par pikapu nav problēmu (sk. foto).

 

Chrysler_01

 

Nav diez cik estētiski? Toties, kā tika teikts vienā pazīstamā filmā – lēti, droši un praktiski.

 

Chrysler_02

 

Bet, izņemot to, uz ASV ceļiem ir iespējams ieraudzīt arī, piemēram, kādu vecu Voyager, «tautas tūninga» versijā.

 

57698010

 

Tas arī ir skaidrs: jo populārāks valstī ir automobilis, jo vairāk variāciju par tēmu var sastapt uz ceļiem.

 

S0-Saucisse-du-vendredi-Chrysler-Voyager-le-rebelle-Lorenzo-Lamas-repreZent-140947

 

 

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb