Smagie autovilcieni skandināvu gaumē

Sisu kravinieki šodien un kravnesības standarti Somijā

 

Kā zināms, pirms dažiem gadiem, somu kravinieku ražotājs Sisu nokļuva smagā finansiālā stāvoklī un uz zināmu laiku pazuda no redzes loka. Kas notiek ar kompāniju šodien? Izrādās, ka tā daudz-maz veiksmīgi funkcionē un jau ne pirmo gadu nes peļņu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Šodien šo kompāniju būtu laikam pareizāk dēvēt nevis par autoražotāju, bet gan par ateljē, kurš pilda privātos pasūtījumus. Kompānijas vienīgais īpašnieks – bijušais Sisu kravas auto sacensību komandas menedžeris, soms Timo Korhonens.

 

Sisu (1)

 

Ražošanas gada apjomi nav lieli – ap 220 spēkrati. Kaut gan priekš Somijas – tas nav tik maz: gada laikā šajā valstī tiek pārdoti 700…800 kravinieki Scania un Volvo, aptuveni 400 Mercedes-Benz, pa 80…95 DAF un MAN, kā arī 50…60 Renault.

 

Sisu (6)

 

Sisu pamata specializācija palika nemainīga – kravinieki: kokveži, pašizgāzēji un citi tipi. Tiltiem un rāmjiem – pašu konstrukcija, kabīne – no Mercedes-Benz Actros, dzinēji – arī no Mercedes, bet to jauda – līdz 600 z.s.

 

Sisu (3)

 

Interesanta nianse: vēl pavisam nesen, daudzu somu kokvedēju riteņu formula bija 6×2, bet šodien ražotiem Sisu kokvedējiem ir jau nevis trīs, bet gan četras vai piecas asis. Turklāt, četru asu puspiekabes kokvedējam ir piecas asis, bet piecasu – četras, kas summā dod autovilcienam deviņas asis. Kāpēc tas tā? Viss ir izskaidrojams ar to, ka nesen Somijā tika palielināta pieļaujamā pilnā autovilciena masa. Tajā pašā laikā, ceļu segumu somi saudzē. Un vienīgais kravnesības palielināšanas veids, nepalielinot asu skaitu – tā paša asu skaita palielināšana.

 

KoeajoSisu

 

Somija – diezgan liela valsts, bet iedzīvotāju blīvums ir zems: daudzi somi dod priekšroku dzīvošanai viensētās. Tajā pašā laikā, pat visattālāko punktu apgāde neatpaliek no galvaspilsētas, bet pārvadājumu rentabilitāte – diezgan aktuāls jautājums.

 

Jaunajiem Sisu pašizgāzējiem tāpat kā vilcējiem, arī var būt līdz piecām asīm.
Jaunajiem Sisu pašizgāzējiem tāpat kā vilcējiem, arī var būt līdz piecām asīm.

 

Uz šī fona, Somijas varas iestādes, pirms kāda laika, piekrita palielināt pieļaujamo autovilcienu kravnesību. Piemēram, Eiropā, kā zināms, atļautā autovilciena pilna masa ir 40 tonnas, bet kaimiņos esošajā Zviedrijā līdz nesenam laikam šis rādītājs bija 60 tonnas. Bet uz šodienu, pilnā pieļaujamā autovilciena masa Somijā ir 76 t (Zviedrijā – 90 t). Tajā pašā laikā augstums pieauga līdz 4.4 m kā tas ir Norvēģijā, bet garums palika nemainīgs – 25.25 m.

 

Interesanta nianse – degvielas taupības nolūkos, tukšai mašīnai paceļamas ir uzreiz trīs asis.
Interesanta nianse – degvielas taupības nolūkos, tukšai mašīnai paceļamas ir uzreiz trīs asis.

 

Pārejas periods no vecām svara normām uz jaunām – pieci gadi. Un Sisu bija viens no pirmiem uzņēmumiem, kurš sāka ražot kraviniekus, atbilstoši jaunam standartam. Tas arī ir saprotams, jo mazai kompānijai ir vienkāršāk pāriorentēties. Jo augstāka ir autovilciena kranesība, jo mazāks reisu skaits ir nepieciešams, kas nozīmē augstāku pārvadājumu rentabilitāti. Tāpēc ir likumsakarīgi tas, ka Sisu kraviniekiem Somijā lai arī ir ne tik liels, toties stabils pieprasījums.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb