Mitsubishi Lancer Evo + Subaru Impreza WRC = Proton Putra WRC

Automobīļu vēsturē ir daudz interesantu faktu. Šī automašīna ar latvieša ausīm tik jocīgo nosaukumu − Proton Putra ir pilnīgi nopietns sacīkšu bolīds. Tas spēja radīt reālu konkurenci sāncenšiem WRC sacensībās. Varēja, bet tomēr neradīja.

 

Proton ir malaiziešu kompānija, kas ražo automašīnas ar Mitsubish iekārtāmi. 90-to gadu beigās ražotājs nolēma slepus no japāņu partneriem  izmēģināt savus spēkus pasaules čempionātā  WRC rallijā. Mērķis − paaugstināt zīmola prestižu pašu mājās, tādējādi veicinot pārdošanu.

 

WRC vajadzībām nolēma pilnveidot kupejnieku Putra, kura pamatā ir sedans Mitsubishi Lancer, kuru ražoja 90-jos gados.

 

 

 

Lai sagatavotos rallijam,  kompānija Proton vērsās pazīstamajā ateljē  Prodrive. Visam asumu piešķīra tas, ka šis ateljē jau gatavoja galvenos  Mitsubishi konkurentus – rallija Subaru Impreza.

 

 

Prodrive piekrita sagatavot auto. Zem pārsega novietoja dzinēju Mitsubishi 4G63 − tieši kā Mitsubishi Lancer Evo. jaudu palielināja līdz 300 ZS. Tika iebūvēti 6-pakāpju sekventālā pārnesumu kārba un pilnpiedziņa.

 

Pret Proton Putra WRC dizainu  Prodrive ateljē attiecās ar humoru.  Ar saviem paplašinātajiem pakaļējiem spārniem un antispārnu uz bagāžnieka, auto sāka spēcīgi atgādināt rallija Subaru Impreza WRC.

 

 

Proton karjera WRC rallijā beidzās, vēl īsti nesākusies.  Mitsubishi kompānija kaut kādā veidā uzzināja par šo avantūru, un projektu nācās slēgt. Palikuši tikai daži prototipi.

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb