Karstais hečbeks padomju gaumē: Lada Samara RSi

Eiropas automobiļu ražotāju gammā jau diezgan sen bija B un C klases hečbeku «kārstie» modeļi. 1980. gadu beigās un 1990. gadu sākumā bija vairāki šādi eksemplāri: Volkswagen Golf GTI, Opel Kadett GSi, Peugeot 205 GTI un citi. VAZ inženieri nolēma sastādīt ārzemju uzņēmumiem konkurenci un eksportam radīt «kārsto» VAZ-2108 versiju.

 

1602_VAZ-2108_RSI 8

 

Tas nav joks. 1980. gadu beigās…1990. gadu sākumā Lada Samara bija populāra Eiropā. Galvenokārt, savas cenas dēļ. Protams, ka eskportam paredzētās mašīnas atšķīrās no tām, kuras tika tirgotas savā valstī.

 

1602_VAZ-2108_RSI (2)

 

Gorbačova perestroikas laikā, viens no galvenajiem padomju mašīnu eksportētājiem uz Rietumu valstīm bija kompānija Scaldia-Volga. Šajā uzņēmumā vai pēc tā pasūtījuma tika veikta eksporta automašīnu piemērošana Eiropai.

 

1602_VAZ-2108_RSI (3)

 

Labi izskatījās Lada Carlota – VAZ 2108, ar citu optiku un oriģinālo plastmasas apkari. Modelis regulāri tika vadāts uz Rietumvalstu izstādēm, kur izraisīja lielu interesi. Zemāk redzamā attēlā – Lada Briseles izstādē. Raksturīgi, ka stends neatradās kaut kur tālākajā stūrī, bet gan centrālajā vietā. Netālu no Mazda un Ferrari.

 

.1602_VAZ-2108_RSI (5)

 

Iepazīties ar spēkratu aicināja tā laika padomju „Top modeles”. Pareizāk sakot, skaistuma konkursu uzvarētājas. Tolaik termins «Top modele» vēl nepastāvēja.

 

1602_VAZ-2108_RSI (4)

 

Tas viss ir par parastām Lada. Bet, kā ar «uzlādētiem» modeļiem? Scaldia-Volga, sadarbībā ar VAZ Zinātniski tehnisko centru, uzbūvēja vairākus «karstā» hečbeka Lada Samara RSi eksemplārus.

 

Viens no Lada Samara RSi paraugiem bija aprīkots ar 1.6 l VAZ motoru, kuram bija itāļu firmas Magnoletti degvielas iesmidzināšanas sistēma. Šādas spēka ierīces jauda – 100 z.s. Otrais eksemplārs tika aprīkots ar interesantāku dzinēju: 1.5 l agregāts, ar 16 vārstu galvu, pie kura strādāja leģendārās britu kompānijas Lotus inženieringa nodaļa. Motors izdeva 130 z.s., kas bija pavisam neslikti, priekš aptuveni 900 kg smaga «astotnieka».

 

1602_VAZ-2108_RSI

 

Lada Samara RSi saņēma labas atsauksmes no potenciāliem klientiem, un tika plānota ražošana nelielās sērijās. Tomēr, kā tas bieži vien mēdz būt, vairāki faktori neļāva realizēt veiksmīgo ideju. Žēl gan, jo šāda mašīna, ar adekvātu cenu, varētu ieņemt savu nišu pat ciešajā Eiropas autotirgū.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb