1970. gadu ekskluzīvais tūnings amerikāņu gaumē

Klasiskie amerikāņu automobiļi vienmēr ir bijuši diezgan īpatnēji, bet to tūnings – vēl jo vairāk. Īpaši interesanti izskatās dažu amerikāņu ateljē senāko gadu darbi.

 

1507_Cadillac_24

 

1970. gadu vidū Cadillac modeļu gammā parādījās kompaktais modelis – Seville. Pārdošanas ziņā, tas bija diezgan veiksmīgs automobilis, sakarā ar ko dažiem pircējiem radās problēma. Cadillac Seville lielā mērā skaitījās statusa spēkrats, taču tā uz ceļiem bija tik daudz, ka izcelties palika arvien sarežģītāk. Bet statusa auto parasti tieši šim mērķim tiek pirkti.

 

1507_Cadillac_22

 

Palīgā nāca privātie tūninga ateljē, daudzi no kuriem saņēma sertifikātu no ražotāja un līdz ar to oficiālas tiesības veikt Cadillac piestrādi.

 

1507_Cadillac_25

 

Viens no piemēriem – Gucci Seville. Mašīnkomplekti no rūpnīcas tika piegādāti uz nelielu tūninga kompāniju. Tur tos krāsoja baltā, melnā vai brūnā krāsā, salika un veica apdari ar materiāliem no Gucci. Automobiļi tika tirgoti visā Cadillac dīleru tīklā. 1979. gadā Gucci Seville maksāja 22 900 dolārus. Salīdzinājumam, visdārgākais Seville sērijveida auto tolaik maksāja ap 15 000 dolārus.

 

1507_Cadillac_05

 

Priekš tiem, kam ar to bija par maz, pastāvēja radikālāki varianti – ar virsbūves pārveidošanu. Viena tūninga kompānija, uz Seville bāzes ražoja rodsterus, divdurvju 4-vietīgos sedanus, pikapus, pagarinātās kupejas un pagarinātos sedanus. Zemāk attēlā – 2-vietīgs rodsters.

 

1507_Cadillac_06

 

Ekskluzīvāks variants – 2-durvju pagarinātā kupeja Seville Opera. Pēc gabarītiem automobilis – tāds pats kā sedans. No virsbūves tika novākta daļa ar aizmugurējām durvīm un sēdekļiem. Savienoja to, kas palika, un pagarināja motora pārsegu.

 

1507_Cadillac_01

 

Seville Opera maksāja 38 857, kas bija vairāk nekā 2.5 reizes dārgāk par visdārgāko standarta sedanu.

 

1507_Cadillac_08

 

Uzliktņiem rezerves riteņu izskatā ir tikai dekoratīvs raksturs. Sakarā ar to, ka dzinējs palika vecā vietā, nācās saīsināt kardānu un izdomāt, ko darīt ar motora pārsegu.

 

1507_Cadillac_09

 

Rezultātā neko neizdomāja un atstāja to motora pārsegu, kurš bija uz sedana. Tāpēc ar atvērtu pārsegu mašīna izskatās diezgan savādi. Priekšējās daļas iekšienē, pirms dzinēja – nekā nav.

 

1507_Cadillac_10

 

Interesanti ir atrisināta problēma ar dzesēšanu: šim nolūkam tiek izmantota bieza, gara caurule.

 

1507_Cadillac_11

 

Skats no aizmugures. Mašīnai – milzīgs bagažnieks un tā vaks ar elektrisko aizvērēju.

 

1507_Cadillac_12

 

Salons.

 

1507_Cadillac_13

 

Plāna stūre, PK svira, kura ir izvietota uz stūres, un ierīču panelis ar spidometru. Gaisa spilvena – nav.

 

1507_Cadillac_14

 

Mantojumā no sedana palika četras stikla pacēlāja vadības pogas.

 

1507_Cadillac_15

 

Savam laikam, spēkrats – ļoti bagāti nokomplektēts, un tam ir vairākas interesantas opcijas. Pa kreisi – viltīgais gaismas vadības bloks. Vienā no režīmiem tālā gaisma izslēdzas automātiski, tuvojoties pretimbraucošam auto. Piespiedu kārtā to ir jāieslēdz ar pogu, kura atrodas zem kreisās kājas. Pa labi – kruīza kontrole. Bet lejā – klimata kontroles vadības bloks.

 

1507_Cadillac_16

 

Stikla tīrītāju vadība un stiklu mazgātāja ieslēgšanas poga.

 

1507_Cadillac_17

 

Termometrs ir izvietots zem aizmugurējā skata spoguļa.

 

1507_Cadillac_18

 

Kopš 1978. gada, Cadillac par papildus 920 dolāriem sāk piedāvāt saviem pircējiem Tripmaster datoru, kurš rādīja nobraucienu līdz tukšai tvertnei, degvielas patēriņu un pat ierašanās laiku: šim nolūkam vajadzēja ievadīt tanī attālumu līdz nokļūšanas punktam. Dati tika attēloti uz pulksteņa paneļa. Seville kļuva par pirmo ar kompjūteru aprīkoto ASV automobili un otro pasaulē pēc 1976. gada Aston Martin Lagonda. Augšpusē esošā svira vada aizmugurējā skata spoguli. Magnetola – arī ļoti interesanta.

 

1507_Cadillac_19

 

Magnetolai līdzi nāk ne mazāk interesantas kasetes, kuru nosaukums ir “Tape-8”. Magnētiskā lenta iekšpusē ir salikta Mēbiusa cilpas viedā, kas nozīmē, ka kaseti nav nepieciešams apgriezt uz otru pusi.

 

1507_Cadillac_20

 

Rezerves ritenis. Pirms uzstādīšanas to ir nepieciešams piepumpēt.

 

1507_Cadillac_21

 

Kopumā ņemot, spēkrats – diezgan interesants. Bet vērtību raritātes ziņā pavairo fakts, ka kopumā tika saražotas tikai 100 mašīnas ar tādu virsbūvi. Šodien par spēkratu prasa no 10…50 tūkstošiem dolāru, atkarībā no stāvokļa. Un parasti mašīna tiek pārdota diezgan ātri. Tas arī ir saprotams, jo šādas raritātes kupejas īpašnieks uz ceļa nepaliks neievērots.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb