Autovilcieni priekš īpaši smagām kravām

Dažāda veida spectehnika – diezgan interesanta lieta, taču tā reti patrāpās acīs ikdienas dzīvē. Bet ir arī tādas automobiļu markas, kuras ir zināmas, kā sakās, šaurās speciālās aprindās. Viens no tādiem modeļiem – Tractomas.

 

tractomas_tr100_02

 

Nebūt ne katrs francūzis, nerunājot jau par citu valstu iedzīvotājiem, zina par tādu franču kompāniju «Nicolas Industrie». Viens no uzņēmuma darbības virzieniem – nestandarta puspiekabju izgatavošana priekš īpaši smagām kravām, kā arī vilcēju ražošana šo puspiekabju buksēšanai. Tie tiek ražoti zem Tractomas vārda.

 

tractomas_scII

 

Pirmie Tractomas vilcēji tika uzbūvēti vēl 1979. gadā priekš Ķīnas un Tunisijas, pēc tam sekoja pasūtījumi no Ēģiptes un DĀR. Bet 2005. gadā Tractomas iekļuva Ginesa rekordu grāmatā, kā vislielākais vilcējs pasaulē.

 

1982. gada modelis ar Mercedes=Benz dzinēju
1982. gada modelis ar Mercedes-Benz dzinēju

 

Pastāv,  piemēram, modeli kuri ir paredzēti Austrālijas ceļu vilcieniem. Pēc Eiropas mērogiem, tas ir absolūts negabarīts: vilcēja platums – 3.48, augstums – 4.51 m. Automobiļa riteņu formula – 8×8. Vizuāli vilcējs daļēji atgādina dzelzceļa lokomotīvi.

 

1411_Traktomas_1

 

Pamatā – spēcīgs rāmis, uz tā – virsbūve-klājs, uz kuras ir uzstādīta kabīne no celtniecības Renaut Kerax. Bet aiz tās atrodās kuģu 27-litru dzinējs, kurš attīsta 890 z.s. un 4000 Ņm. Starp citu, šāda motora dzesēšanas sistēmā ietilpst 67 antifrīza litri, bet eļļošanas sistēmā – 167 litri eļļas.

 

1411_Traktomas
Paredzēts Austrālijas ceļu vilcieniem, vilcējs spēj vilkt sastāvus no vairākām piekabēm, kuru kopējā masa ir 500…600 tonnas, bet reizēm arī smagākus. Izskatās iespadīgi, tomēr braukt tāds sastāvs ātri nespēj: maksimālais tukša autovilciena braukšanas ātrums ir 65 km/h, piekrauta – 50 km/h.

 

Vispār, tamlīdzīgas mašīnas tiek sauktas par balasta vilcējiem. Nosaukums ir izskaidrojams vienkārši: piemēram, izstādītā automobiļa svars – 36 t, turklāt to padara smagāku arī balasts, kura svars ir 30…40 tonnas.

 

Tractomas, kurš strādā Ķinā
Tractomas, kurš strādā Ķinā

 

Priekš kam tas ir izdarīts – skaidrs: lai vilktu ļoti smagu kravu, ir nepieciešams ne tikai jaudīgs dzinējs, bet arī labs riteņu saskarsmes ar virsmu spēks. Bet, jo mašīna ir smagāka, jo šis spēks ir lielāks.

 

tractomas_china_II

 

Kā jau tika minēts, Austrālijas ceļu vilcieni – nav vienīgā sfēra, kur darbojās Tractomas vilcēji. Pasaulē pietiek īpaši smagu kravu pārvadāšanas uzdevumu (sk. PS). Bet tāpēc ir likumsakarīgi, ka tamlīdzīgai tehnikai ir kaut neliels, tomēr stabils pieprasījums.

 


 

Tractomas elektrostaciju būvniecībā

 

Pirms vairākiem gadiem, viena liela Dienvidamerikas kompānija pasūtīja četrus Tractomas vilcējus, ar riteņu formulu 10×10. Automobiļi tika iesaistīti elektrostaciju būvniecībā – konkrēti, ģeneratoru un spēka balstu pārvadāšanā no ostas, uz kuru tie tika piegādāti pa jūru, uz galapunktu.

 

1411_Traktomas_PS

 

Autovilciena pilna masa nereti sasniedza 1000 tonnas: satāvā garjūgā bija iejūgti trīs vilcēji no priekšas un viens – aizmugurē.

 

1411_Traktomas_PS_II

 

Starp citu, uzreiz pēc iegādes, uz vilcēju šasijām tika uzstādīti sadzīves vagoniņi. Priekš kam? Viss ir izskaidrojams vienkārši: 1000-tonnīgā autovilciena ātrums – 10…15 km/h, un vairāku simtu kilometru veikšanai būs nepieciešamas vairākas dienas. Bet visu šo laiku nomaināmam personālam vajag kaut kur atpūsties.

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb