Mašīnu aizdzīšana Eiropas valstīs – Daži skaitļi

Latvijā, kā zināms, ik gadu tiek aizdzīti ap 1000 automobiļu. Nu jau ne pirmo gadu TOPā ir vieni un tie paši modeļi: BMW, Toyota, VW/Audi, Honda. Bet, kā darīšana ar aizdzīšanām ir Vecajā Kontinentā?

 

ugoni_1501 (4)

 

Vācija

 

Vislielākais pieprasījums ir VW automobiļiem: pēdējos gadus līdz pat pusei no visiem nozagtiem auto sastāda šīs markas spēkrati. Tālāk seko Audi, tad BMW un Mercedes-Benz. Ceturtajā vietā – Škoda, piektajā – Opel, kurai seko Toyota. Sarakstu turpina Ford, Renault un Mazda. Ja skatīties ne pēc markām, bet pēc konkrētiem modeļiem, tad pirmais piecinieks ir sekojošs: 3. un 5. sērijas BMW (diezgan bieži zog BMW M3, kuru Vācijā ir gana daudz), Toyota Land Cruiser, Lexus RX, VW Transporter / Caravelle T4/T5. BMW X5/Х6, kuri ir populāri Baltijas valstu zagļu vidū, protams arī tiek aizdzīti diezgan bieži, tomēr šis spēkrats turās modeļu TOPa sestajā-septītajā vietā. Kopumā, Vācijā ik gadu tiek aizdzītas 190…210 tūks. mašīnu.

 

ug_1_de

 

Lielbritānija

 

Visvairāk Miglainajā Albionā tiek zagti Ford markas automobiļi. Dažādi modeļi. Visbiežāk tie ir Fiesta, Focus un komerciālais Transit. VW – otrajā vietā, bet zagļu vidū visiecienītākais šīs markas modelis ir Golf. Trešajā vietā – Vauxhall (zem šī nosaukuma Lielbritānijā tiek ražoti Opel), ar modeļiem Astra un Corsa. Skaita ziņā vācu premium brendi atpaliek, bet pēc konkrētiem modeļiem – atrodas pirmajās ailēs. Pēc modeļiem situācija ir nedaudz atšķirīga. Stabils pieprasījums zagļu vidū ir BMW X5/Х6, Audi A4/TT un Mercedes-Benz ML. Diezgan bieži tiek aizdzīti arī Range Rover, Toyota Land Cruiser, BMW X5/Х6 un Subaru, pamatā – Impreza. Gadā tiek zagti 110…130 tūkst. vienības.

 

ug_2_gb

 

Francija

 

Starp visiem aizdzītiem automobiļiem dominē vietējo marku pārstāvji – Renault, Peugeot un Citroen. Viens no visvairāk zagtiem – pirmās paaudzes Renaul Twingo: no 10 tūkst. ik gadu pazūd 250…400 vienības. Šis auto Francijā ir ļoti masveidīgs un populārs. Tā rezerves daļas – diezgan pieprasītas, bet tāpēc pamatā tas tiek zagts tieši uz daļām. Turklāt, Twingo īpašnieki bieži vien ir cilvēki, kuriem nav lieku finašu. Tāpēc mašīnas pamatā nav aprīkotas ar nopietnām pretaizdzīšanas ierīcēm un ir viegls laupījums. Otrajā vietā pēc aidzīšanas popularitātes – otrās un trešās paaudzes Renault Megan. Labs pieprasījums ir Smart ForTwo. Tāpat populāri ir arī Ford Fiesta, Audi A3, kā arī Peugeot 206, 207 un 308. Vācu premium brendu automobiļi, protams, arī tiem zagti, bet viens no vispopulārākiem modeļiem ir Porsche Cayenne. Kopumā ik gadu tiek zagtas aptuveni 200 tūkst. mašīnas.

 

ug_3_fr

 

Ko runā statistika

 

Skaitliski aizdzenamo automobiļu cipari ir diezgan lieli. Bet, ja ņemt vērā, ka Vācijā ir reģistrēti gandrīz 400 milj. spēkratu, Miglainā Albionā – 28 milj., bet Francijā – 37 milj., tad izrādīsies ka minētās valstīs aizdzītie automobiļi sastāda ne vairāk par 0.5% no visiem valstī reģistrētiem. ASV, piemēram, ik gadu tiek zagti ap 800 tūkst. Tomēr valstij, kuras autoparks ir vairāk nekā 250 milj. automašīnas, tie ir tikai 0.32% no kopējā skaitļa. Citiem vārdiem sakot, no kriminogēnās situācijas skata punkta – viss it kā nav tik slikti. Tikai tiem, kuru spēkrati tiek nozagti, no tā vieglāk nepaliek.

 

ugoni_1501 (1)

 

P.S.

Diezgan daudz Eiropā tiek aizdzīti arī motocikli. Kas attiecas uz Vāciju un Angliju, tad dažādos gados šis cipars sastādīja 30…400 tūkts. vienības. Pēdējā laikā, divriteņu tehnikas zagšanu skaita ziņā, līderis ir Francija: ik gadu valstī pazūd ap 70 tūkst. motociklu. Turklāt gandrīz ceturtā daļa no tiem iekrīt uz Parīzi. Tiesa gan, vairāk nekā puse no aizdzītiem divriteņu transportlīdzekļim tiek atgriezti īpašniekiem.

 

ugoni_1501 (3)

 

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb