Mercedes-Benz un BMW sacensības: kā parādījās modelis 500 Е

“Karstais” kulta Mercedes-Benz 500 joprojām ir atmiņā daudziem. Par spēkratiem, kuri ir saglabājušies līdz šodienai, aukcionos prasa lielu naudu. Kāpēc koncerns Daimler-Benz, kura uzsvars allaž ir bijis komforts, radīja šo “vilku aitas ādā”?

 

1989.gadā BMW izlaida modeli M5 (E34 virsbūvē) ar 3.6 l, 135 ZS dzinēju. Ieskrējiens no 0 līdz 100 km/h šim spēkratam aizņēma 6.3 sekundes, bet maksimālais tā ātrums – 250 km/h.

 

 

Daimler-Benz bija jāsniedz maksimāli ātru un efektīvu atbildi: šim nolūkam palīgos tika aicināts Porsche.

 

Virsbūves metināja praktiski ar rokām Porsche Cufenhauzenes ražotnē, Štutgartes piepilsētā. Turpinājumā mašīnas pārveda uz MB rūpnīcu Zindelfingenē, kur tās nokrāsoja Mercedes standarta krāsās. Tad auto tika nogādāti atpakaļ uz Porsche ražotni, kur tie tika salikti, pēc kā gatavā veidā atkal tika vesti uz Mercedes-Benz ražotni: tur, pirms nokļūšanas pie klientiem, tie izgāja gala pārbaudi.

 

 

Šāda shēma palīdzēja veikt salikšanas un lepēšanas darbus citā uzņēmumā, saglabājot firmas VIN numurus un apzīmējumus uz virsbūves.

 

 

Beigu rezultāts bija ievērības cienīgs. 8-cilindru dzinējs M119 attīstīja 119 ZS: tas ir par 10 ZS vairāk nekā BMW M5. Pat kombinācijā ar 4-pakāpju automātisko ātrumkārbu, spēkratam vajadzēja 6.1 sekundes, lai sasniegtu ātrumu 100 km/h: tas bija ātrāk nekā BMW M5.

 

 

480 Nm griezes moments un vilkmes rezerve, braucot ar jebkuru ātrumu, padarīja Mercedes-Benz 500 E par autobānu karali, ar kuru ātrumā virs 150 km/h sacensties varēja retais.

 

 

V8 dzinējs zem BMW 5 E34 pārsega arī parādījās, taču tas notika tikai 1992.gadā (540. modelis): tā darba apjoms bija par 1 l mazāks nekā MB 500 E. Maksimālā motora jauda bija 286 ZS.

 

AMG speciālisti uzskatīja, ka mašīnu vēl var uzlabot, un parādījās versija AMG300 E 5.6. Ieskrējiens līdz 100 km/h samazinājās līdz 5.4 sekundēm, un pirmo reizi šīs klases sedaniem maksimālais ātrums pārsniedza 300 km/h.

 

 

Atceraties filmu “Taksis”? Tur sliktie puiši braukāja tieši ar Mercedes-Benz 500 E.

 

 

 

Ar šo filmu ir saistīts kāds skandalozs gadījums. Galvenais varonis pirms fināla pakaļdzīšanās pajautāja sliktajiem puišiem:”Jūs joprojām braukājat ar traktoriem?” Un neatstāja viņiem cerības ar savu Peugeot.

 

 

Daimler-Benz pašcieņa bija aizskarta tik stipri, ka par frāzi ar “traktoriem” viņi iesniedza tiesā un saņēma kompensācijā 2 miljonus dolāru.

 

Modeļa tirāža bija ierobežota – 10 479 vienības. Pietiekami daudz mašīnu ir saglabājies līdz šodienai un atrodas labā stāvoklī, jo W124 500 E ir tas Mercedes-Benz, kurš ir ne tikai ātrs, bet arī izturīgs.

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb