Robots-ceļu milicis? PSRS un Dubaja. Pagātne, mūsdienas un nākotne

Šodien vairs nav iespējams pateikt, kā viss bija patiesībā, taču vienā no padomju žurnāla «Modeļist-Konstruktor» (Modelētājs-Konstruktors) 1967.gada numuriem, bija nopublicēts interesants attēls.

 

Baumo, ka PSRS vadība, pēc analoģijas ar Rietumu tehnoloģijām, plānoja radīt robotus-ceļa miličus. Izskatās neticami. Arī mēs tam ne visai ticam, tomēr viss ir iespējams.

 

robot (6)-4

 

Pēc mūsu ziņām, metāla kārtībniekam bija jāregulē kustība krustojumos, kas pēc būtības nozīmē luksoforu aizvietošanu. Izgudrojums zināja 79 komandas, bet tā vadība tika realizēta attālināti.

 

Fotoattēli žurnālā parādījās, lai popularizētu projektu, kurš tā arī netika līdz galam realizēts.

 

robot-2 (1)

 

Starp citu, kā ir ar īstiem robotiem-policistiem? Mūsdienās tādi jau pastāv: pirmie eksemplāri sāka darbu Dubajas policijā. Roboti nosaukums ir REEM, tos projektēja spāņu uzņēmums PAL Robotics.

 

robot (3)

 

REEM ir humanoīds ar galvu, rokām un sensora ekrānu krūtis. Robota augums ir 1.67 m, un tas pārvietojas uz riteņiem.

 

Robots patrulēs tūristu apmeklēšanas vietās, kā arī tirdzniecības centros. Tas spēj atbildēt uz jautājumiem (pārzina 9 valodas), sniegt informāciju un saņemt soda naudas.

 

robot (4)

 

Pastāv arī iespēja robotam sniegt informāciju par veiktajiem noziegumiem; izmeklēšana tiks nodota cilvēkiem. REEM atpazīst sejas, taču pagaidām tikai ar 80% precizitāti. Video no kamerām nekavējoties tiek nodoti vadības centram.

 

Dubajas pilsētas vadības plānos ir līdz 2030.gadam 1/4 daļu no visiem policistiem aizstāt ar robotiem. Tiks ierīkota arī policijas nodaļa, kurā darbosies tikai roboti.

 

robot-3

 

Pagaidām Dubajas robots-policists ir neveikls, miermīlīgs, interesants jaunums. Bet, kas būs rīt?

 

robot (5)

 

Fantastikas žanra (varbūt tā vairs nav fantastika) filmas un bagātā iztēle veido baisas ainas.

 

2030.gads, robots-ceļu policists, tēmējot ar ložmetēju, aptur automobili un aizkapa balsī saka: «Jūs pārsniedzāt atļauto braukšanas ātrumu par 20 metriem stundā.» Un izšauj. Bīstamais pārkāpējs ir neitralizēts. Ko par to domājat jūs?

 

robot (1)

Mūsu Facebook lapu
fb