Kā tiek izstrādāti automobiļi: Dacia tehniskais centrs

Nesen te tika stāstīts par Dacia muzeju, kurš ir izveidots tehniskā centra paspārnē. Turklāt, pats tehniskais centrs ir atsevišķas uzmanības vērts. Vispār, automobiļu izstrādes process – daļēji slepens pasākums, jo visiem ir savi tehnoloģiskie un komercnoslēpumi. Tomēr neskatoties ne uz ko, daudzi autoražotāji, sava uzņēmuma līmeņa demonstrācijai, ik pa laikam parāda dažus mūsdienu auto izstrādes procesa posmus. Izskatās tas diezgan interesanti.

 

1507_dacia_i (6)

 

Lai saprastu, kas ir tehniskais centrs mūsdienu autrūpnīcas paspārnē, jāsaprot ražošanas apjomus. Ja runāt par rumāņu rūpnīcu Dacia, tad tas ir pilna cikla uzņēmums, kas ietver sevī arī dzinēju ražošanu. Rūpnīcā strādā ap 3 500 cilvēki, bet ik gadu tiek saražoti aptuveni 350 tūkst. automobiļi, 90% no kuriem iet uz eksportu. Citiem vārdiem sakot, nopietna rūpnīca – nopietns tehniskais centrs.

 

Lūk, piemēram, trieciena testu modelēšanas stends. Protams, ka šīs pārbaudes tiek veiktas arī dzīvē, tomēr iepriekšējā modelēšana uz datora palīdz ietaupīt gan naudu, gan laiku.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Šī ir bezatbalss akustiskā kamera. Tā ir nepieciešama trokšņu sadales no dažādiem spēkrata mezgliem un agregātiem apgūšanai.

 

1507_dacia_i (4)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uzraksts «Ievērot klusumu, notiek izmēģinājumi» rumāņu un franču valodās.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Datorstendu izmantošana ļauj veikt dzinēja detaļu slodžu testēšanu (piemēram, degvielas iesmidzināšanas sistēmai), bez reālu spēka agregātu izmantošanas.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bet, lūk tie, kas darbojas uz tādiem stendiem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Piekares testēšanas posms.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Testa motori.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jaunu automobiļu izstrāde nav iespējama bez konkurentu pieredzes izpētes. Šim nolūkam rumāņu autorūpnīcas pārstāvji iepērk dažādu marku modeļus, izmēģina tos un tad izjauc pa detaļām. Tās ir izstādītas izpētes stendos.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pēc spēkratu izjaukšanas, visas detaļas tiek skenētas uz 3D skeneriem. Uz speciāliem plakātiem tiek atzīmēts, cik konkurentu idejas tika izmantotas un, vai tas deva ietaupījumu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tās ir detaļas no Škoda Rapid, Kia Rio un daudziem citiem modeļiem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Svarīga izpētes daļa – auto testēšana klimatiskajā kamerā, kura ļauj sasaldēt spēkratus pārbaudei zemo temperatūru režīmos.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Konkrētajā gadījumā, automobilis tika sasaldēts līdz –10 grādiem, pēc kā tika iadarbināts caur attālināto palaišanu. Vērojot stiklu atsaldēšanas ātrumu, var novērtēt apkures sistēmas efektivitāti. Viens no vērtēšanas parametriem – cik ātri sildītājs sasildīs priekšējo stiklu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Autorūpnīcas paspārnē ir arī savs poligons. Tā trasēs ir posmi ar speciālām apmalēm un tramplīniem, kuri ļauj testēt piekrari.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

1507_dacia_i (1)

 

Protams, ka jebkurā tādā tehniskā centrā ir vietas, kuras neparādīs. Taču pat ar to, ko parāda, pietiek, lai saprastu, cik liels darba apjoms tiek veikts katra jauna auto modeļa izstrādē.

 

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb