Oshkosh

Oshkosh – Latvijā gandrīz nesastopama viena no pasaulē uzticamākajām, izturīgākajām un dārgākajām automašīnu markām.
William Besserdich, vācu emigrants kurš vēl savā dzimtenē bija auto inženieris, savu pirmo 4×4 mašīnu uzbūvēja Amerikā 1908.g. kopā ar savu znotu Otto Zachow. Jauns vietējais jurists Walter Olen palīdzējā noformēt patentu (http://www.google.com/patents/US907940). 1909.g. tvaiku dzinēju nomainīja 45zs Continental 4-cilindru dzinējs (UNIMOGam 1948.g. bija 25zs dīzelis). Mašīna bija tik iespaidīga, ka ieguva saukli – Līnijkuģis (Battleship).
 

osk1

 

osh2

 

Tajā pat gadā Besserdich un Zachow nodibināja Badger Four Wheel Drive Auto Company. Bizness gāja slikti un 1910.g. Walter Olen izpirka daļu akciju, kļuva par kompānijas prezidentu un mainīja nosaukumu uz Four Wheel Drive Auto Company. 1911.g. tika pārdota pirmā mašīna. Katrs, kurš varēja turēties līdzi Līnijkuģim uz izmēģinājuma trases, varēja saņemt $1000 ($25000 pēc šodienas cenām) – daudzi mēģināja, bet nevienam tas neizdevās.

 

osh3

 

Neskatoties uz izciliem inženieru sasniegumiem, bizness neattīstījās un 1914.g. Besserdich un Zachow pārdeva savas daļas par $25000 ($575000 pēc šodienas cenām). Tā bija kļūda – drīz sākās I Pasaules karš un Amerikas armijas autoparks pie 12 esošajām mašīnām no FWD nopirka vēl 16000 + 14000 rezerves daļu ekvivalenta.

 

osh4

 

FWD joprojām turpina ražot smagās kravas un ugunsdzēšanas mašīnas.
William Besserdich saprata savu kļūdu un kopā ar Bernhard Mosling (arī no FWD) nodibināja jaunu kompāniju – Wisconsin Duplex. 1917.g. kompānija mainīja nosaukumu uz Oshkosh (pēc pilsētas, kurā atrodas rūpnīca). Jau pirmā kravas mašīna Veca Betsi (Old Betsy) atšķīrās ar revolucionārām tehnoloģijām: pneimatiskam riepām un automātiski bloķējamo centrālo diferenciāli (automatic locking center differential).

 

osh5

 

20-gados Oshkosh ražoja dažādas 1-3 tonnu kravas mašīnas. Vēlāk kompānija specializējās uz smagām kravas mašīnām īpaši grūtiem darba apstākļiem.

 

osh6

 

Šodien Oshkosh Corporation piedāvā milzīgu profesionālas tehnikas klāstu sākot ar pacēlājiem līdz lidlauka sniega tīrītājiem un bruņu mašīnām. Ja es nemaldos, Rīgas lidostā ir Oshkosh ugunsdzēšanas mašīna, kas droši vien ir dārgākais auto Latvijā.

 

osh7

 

osh8

 

Oshkosh TerraMax uzvarēja starptautiskajā konkursā, kuru izsludināja Amerikas armijas Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Konkursa ietvaros bija jāizstrādā autonomu automašīnu, kas var darboties bez cilvēka klātbūtnes. Tas ir militārais analogs Google Self-Driving Car, kura ideja ir samazināt kaujās kritušo karavīru skaitu.

 

osh9

 

Nopietns panākums, kas nodrošina Oshkosh mašīnām visprogresīvāko transporta līdzekļa statusu gandrīz 100 gadus pēc kārtas.

Mūsu Facebook lapu
fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mūsu Facebook lapu
fb